„Bylo to jedno z nejhorších utkání, které jsem kdy ve Spartě odtrénoval. Fanouškům se za výkon musíme omluvit,“ kál se trenér Letenských Zdeněk Ščasný.

Sám si ostudný pohár „vypil“ do dna. Ačkoli se snažil se situací něco udělat (náhradník Martin Hašek dokonce vstřelil svůj první gól v rudém dresu), nároční příznivci se přesto neudrželi.

Zazněl také známý pokřik „Ščasný ven“. „Zápas si vyhodnotíme. Teď lze říct jen to, že nás srazily strašidelné chyby, které se stávat nesmějí,“ prohlásil rozmrzele.

Klíčová absence

Z prohry lze vyvodit ještě jeden závěr. Sparta nastoupila oslabena o několik pilířů základní sestavy, jmenovitě Benjamina Tetteha či Guélora Kangu. Jeden hráč však chyběl víc než ostatní – kapitán Bořek Dočkal.

Muž, jenž se po zimní přestávce vrátil z čínského Chenanu, stihl kvůli zranění lýtka odehrát pouze tři zápasy. Všechny Pražané ovládli, mimo jiné rozdrtili 4:0 i úřadujícího mistra z Plzně.

Zdeněk Sčasný
Šok na Letné. Předposlední Karviná nadělila Spartě potupnou „trojku“

A potom? Upachtěné výhry nad Olomoucí a Zlínem, porážka v Boleslavi, těžce vydřený bod v Edenu a nakonec blamáž s Karvinou. „Ano, Dočkala postrádáme. To ale nemá nic společného s tímto zápasem,“ řekl Ščasný. Trochu přece jen ano: minimálně v herním projevu. Chybí myšlenka. Ta tam je sparťanské sebevědomí.

„Když máte v týmu tři výjimečné hráče, je jasné, že vám na hřišti budou chybět. To ale pořád neznamená, že pak podáme takovýto výkon,“ zlobil se trenér.

Vítězný návrat

Jeden sparťan přece jen slavil. Svérázný kouč Karviné František „Franz“ Straka, jenž na Letné odehrál devět let a v roce 2004 klub vedl z lavičky, získal se svým týmem tři důležité body pro boj o záchranu.

„Bylo fantastické se vrátit. Když jsem vstoupil na trávník, všechno mě elektrizovalo. Jako bych nikdy nikam neodešel. Nedokážu popsat, co se ve mně odehrávalo,“ vyprávěl se zaujetím.

Entuziasmus pomohl. Kolo před koncem základní části ztrácejí Slezané sedm bodů na příčky, na nichž by se vyhnuli baráži. Výrazně si však zvednuli sebevědomí. Sparta musí přidat: čtvrtému Jablonci na ni chybí pouze šest bodů.

Zápas 28. kola Fortuna ligy mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 14. dubna v Praze v Sinobo stadium. fanoušci Sparty
Řádění fanoušků během derby: Slavia i Sparta zaplatí 300 tisíc