„Na základě analýzy videozáběrů jde o vrak hledaného letadla Piper Malibu, a bohužel je na záběrech viditelné tělo uprostřed vraku,“ píše se v prohlášení zveřejněném AAIB. „Tragické je, že je na videozáznamu vidět uvnitř vraku jeden člověk. AAIB nyní zvažuje další kroky ve spolupráci s rodinami pilota a pasažéra i policií.“

Fotbalista Emiliano Sala
Nalezli ztracený vrak letadla, ve kterém cestoval fotbalista Sala

Trosky letounu se podařilo objevit v neděli díky podmořskému průzkumu, který byl zahájen po nálezu částí letadla na francouzském pobřeží. Že se jedná o stroj s nejdražší posilou v historii fotbalového týmu z Cardiffu potvrzuje jasně viditelné registrační číslo N264DB.

Soukromé pátrání

Letoun se Salou spadl do průlivu oddělujícího Velkou Británii od kontinentální Evropy 24. ledna. Krátce poté, co tento jednomotorový stroj zmizel z radarů, bylo zahájeno pátrání. Dlouhou dobu se však žádný signál určující místo dopadu zachytit nepodařilo, a tak bylo po třech dnech oficiální hledání ukončeno.

Další pátrací akce byla zahájena až poté, co rodina zmizelého fotbalisty vybrala ve veřejné sbírce v přepočtu téměř osm milionů korun. Mezi přispěvateli byli mimo jiné také legendární Diego Maradona či jeho neméně slavný krajan Lionel Messi.

Kromě Saly se na palubě havarovaného letadla nacházel ještě pilot David Ibbotson. Stroj mířil z francouzského města Nantes, v jehož místním fotbalovém klubu Sala až doposud hrál a kde během uplynulých tří sezón vsítil celkem 48 branek, do velšského Cardiffu. Do města svého nového chlebodárce, jenž za něho zaplatil 17 milionů eur (zhruba 425 milionů korun), však Argentinec již nedorazil.

Vzlet se podařil až na čtvrtý pokus

Co je příčinou nehody, která stála život dvou lidí, je v tuto chvíli stále nejasné. Již dříve nicméně list The Daily Mail informoval o možných problémech při startu. Stroji se údajně podařilo vzlétnout až na čtvrtý pokus.

Argentinský fotbalista Emiliano Sala
Mizivá šance na přežití. Pátrání po zmizelém fotbalistovi bylo ukončeno