Dnes je situace odlišná. Všechny kluby už týdny žijí (spíše přežívají) v nejistotě. Řada klubů má strach. Důvod je nasnadě. Peníze v době pandemie koronaviru. 

Stačí si poslechnout pár vyjádření z Německa. 

Bankrot mezi elitou?

„Čelíme vážným potížím,“ zaznělo od funkcionářů ze Schalke. „Za pár týdnů jsme na nule,“ oznámil Paderborn. 

Tolik vychvalovaná orientace na fanoušky najednou dostala povážlivou trhlinu. Němci přicházejí o peníze za vstupné - i kdyby se brzy Bundesliga rozjela, tak hrát se bude bez diváků. 

On-line ke koronaviru ZDE.

Do toho chybí peníze za televizní přenosy. 

Jen na vysvětlenou: za vysílání na placených kanálech dostávaly kluby miliony eur. Jeden (klidně podprůměrný) celek tak za rok vyinkasoval víc peněz, než kolik získají všechny kluby v Česku.

Nedávná studie hovoří dost krutě: v Německu se musí připravit na bankrot. Renomovaný magazín Kicker uvádí, že v této době reálně hrozí jednomu klubu z elitní společnosti (buď je to Paderborn, nebo Union Berlín). A ještě víc jsou prý ohroženy kluby ze druhé Bundesligy. Tam se má na potíže připravit takřka polovina celků.

Trenér Claudio Ranieri dovedl fotbalisty Leicesteru k titulu v Premier League.
Pozor na brzký návrat na hřiště, varuje Ranieri. Bojí se vlivu viru na srdce

A nejde jen o odhady, už i ti nejvyšší funkcionáři bijí na poplach. „Po této ekonomické krizi bude fotbalová mapa vypadat jinak,“ pravil Fritz Kelle, šéf německého svazu. „Čím delší pauza nás čeká, tím víc bankrotů ve fotbale budeme mít,“ dodal.

Bundesliga v číslech.Zdroj: Deník

Není to apel na politiky. V Německu se k této krizi staví pragmaticky. Existuje i sdružení fanoušků, které požaduje, aby si fotbalové kluby pomohly samy. 
Jejich motto? Silnější pes - asi víte. Přežije. „Slibuji, že nikdo z profesionálního fotbalu nebude po státu chtít peníze,“ prohlásil Hans-Joachim Watzke, boss Borussie Dortmund.

Nouze se řeší jinak. Už měl být vypracován plán, o němž informuje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jde o půjčku. A ta částka vám vyrazí dech: kluby by dostaly obnos ve výši 750 milionů eur, tedy více než dvaceti miliard korun.

Kampaň v Lipsku

Ale pozor fotbal pořád dokáže divy i v době, kdy míč zůstává zamčený. Příkladem je příběh amatérů z Lipska. 

V březnu si tamní funkcionáři povzdechli, že klubu Lokomotive (kdysi slavný a úspěšný celek z dob NDR) hrozí existenční problémy. Zároveň s tím v Sasku spustili kampaň s názvem „Lidé, zaplňte stadion.“ Cíl? Získat peníze díky prodeji vstupenek na imaginární zápas. 

Povedlo se. Fanoušci za čtyři týdny koupili více než 127 tisíc lístků, sbírka tak vynesla 127 tisíc eur.  „Děkujeme, za tohle máme vystaráno až na dva měsíce,“ řekl šéf klubu Thomas Löwe.

Mimochodem z nápadu se stal hit. Vstupenku si koupili také lidé v Austrálii a Africe. V Lipsku si proto nyní dali za cíl pokořit fotbalový evropský rekord v návštěvě (drží jej duel Skotsko Anglie, který v roce 1937 vidělo 149 547 diváků).

Bořek Dočkal ze Sparty (vlevo) pálí proti Schalke.
Vítěz poháru UEFA je v krizi. Nechtějte zpátky peníze, žádá fanoušky