Bývalý dlouholetý prvoligový sudí Pavlín Jirků například míní, že útok po faulu Daniela Krcha ve vymezeném území nebyl natolik rychlý, že by se nedal zastavit. „Zajímalo by mě, kdy sudí dostal pokyn, že má situaci shlédnout znovu. Času měl na přerušení hry dost. Stačilo písknout a jít se podívat, nikdo by neřekl: Bohemka mohla jít sama do úniku! Sám nikdo nikam nešel, i to je podle mého názoru neutrální zóna. Navíc padl nešťastný gól, což situaci ztížilo.“

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi Bohemians a Slavii v Ďolíčku.
Bitvu o Vršovice ovládla Slavia, Bohemians porazila i díky kontroverzní penaltě

Byť kontroverzní moment nebyl v rozporu s pravidly, někteří jsou názoru, že nebyl posouzen zrovna citlivě. Jako třeba někdejší útočník Slavie Zdeněk Šenkeřík. „Držení ve vápně jsme viděli, rozhodčí chtěl asi ochránit útočníka, ale už jsem byl svědkem spousty horších neodpískaných momentů. Fotbal jsem hrál v době, kdy v něm video neexistovalo. Když rozhodčí neodpískal penaltu, byli jsme chvíli nas*aní, ale hrálo se dál. Takové momenty vzbuzují emoce, Bohemku to navíc psychicky zlomilo,“ říká Deníku.

Experti Deníku hodnotili kontroverzní moment z utkání 23. kola FORTUNA:LIGY mezi Bohemians a Slavií.Zdroj: DeníkTo bývalý reprezentant či hráč Hamburgu a Borussie Mönchengladbach Milan Fukal se nebojí ani ostřejší kritiky. Dokonce prozrazuje svůj údiv nad tím, že trenér Martin Hašek neodvolal své hráče ze hřiště. „Nepřípustné. Situace proběhla, sudí nepískl. Je to mezinárodní rozhodčí, nese zodpovědnost. Buď hru přeruším a podívám se na video, anebo se jede dál. Jsme v Čechách, kde se neustále spekuluje – a takový moment fotbalu nepomáhá. Ještě někdo řekne, že je za celou situací něco víc! Video se zavedlo, teď je třeba upřesnit, jak bude fungovat. Jde o správnou věc, ale potřebuje dodatky,“ hodnotí.

Jarolím stojí za Královcem

Ovšem nemyslete si: ne všichni se Bohemians zastávají. David Jarolím, kterého jste rovněž v minulosti mohli vidět v barvách Hamburku i českého národního týmu, stojí na straně sudího Královce, přičemž se odkázal na Bundesligu. „Sleduju ji pravidelně a v ní se to stává také. Bohužel na to jedno mužstvo doplácí. Chápu emoce a naštvanost, na druhou stranu před každou sezonou probíhají školení a rozhodčí se na podobné situace zaměřují. Nevím, proč Krch takto Masopusta držel, navíc ve vápně. Obránci se chytání musejí odnaučit, penalta byla nařízena správně. Je to sice svým způsobem proti přírodě, odvolat gól a nařídit na druhé straně penaltu, ale pravidla jsou pravidla,“ uvádí.

Na jaké "straně barikády" stojíte vy? Proběhla podle vás situace tak, jak měla, anebo se celek z Ďolíčku cítí být poškozen právem?

Co se stalo?
V nedělním duelu FORTUNA:LIGY mezi Bohemians a Slavií běžela 25. minuta, když domácí David Puškáč vstřelil regulérní branku na 1:0. Hlavní arbitr Pavel Královec ovšem dostal pokyn od videorozhodčího Miroslava Zelinky k přezkoumání momentu, jenž proběhl o několik sekund dříve v pokutovém území klokanů: kapitán Daniel Krch v něm stáhl k zemi slávistu Lukáše Masopusta. Po shlédnutí záznamu Královec zmíněný gól neuznal, naopak nařídil penaltu ve prospěch sešívaných (a Krchovi udělil žlutou kartu). Tu Tomáš Souček bezpečně proměnil, do vedení se tak paradoxně dostali hosté.

Trénink české fotbalové reprezentace před zápasem Ligy národů se Slovenskem 8. října v Praze. Trenér Jaroslav Šilhavý.
Červnové reprezentační zápasy budou v Praze na Letné a v Olomouci