Hrál za Spartu Prahu i německou Borusii Mönchengladbach. Trénoval Teplice, Spartu, Viktorku Plzeň, Slavii, OFI Kréta, australský tým Fury North Queensland a na jeden zápas i českou národní reprezentaci. V sobotu musel „Franz", jak se přezdívá někdejšímu československému reprezentantovi a známému trenérovi Františku Strakovi, trochu slevit.

Na hřišti v Jezvé vedl trénink TJ Dynamo Stružnice, připravující se na jarní část okresního přeboru Českolipska. Do Jezvé si přivezl neméně slavného asistenta, pravou ruku mu totiž dělal další bývalý reprezentant a ex-sparťan Petr „Béda" Vrabec, který v druhé polovině 90. let odehrál dvě sezóny také za 1.FC Brümmer Česká Lípa.

„Ruce, ruce musí pracovat." „Podívej se, kde mám těžiště, to je práce nohou." Takové a podobné pokyny se v sobotu odpoledne linuly ze hřiště v Jezvé, domácího stadionu stružnického Dynama. Trenér Straka si s hráči z okresního přeboru nebral servítky. Když chtěl nějakého fotbalistu vyhecovat, vymyslel mu přezdívku: „Dobře, Sešívka, jeď!" Došlo také na jeho pověstné zdrobněliny: „Špičičky, fajn! Vidíš, že to jde!"

Tohle všechno se v sobotu v Jezvé odehrávalo před zvědavým okem dvou kamer a malého televizního štábu. Ten totiž přijel společně se Strakou a Vrabcem, ve štábu nechyběl ani „mozek" celého natáčení, producent a moderátor Pavel Anděl.

Dynamo Stružnice je totiž jedním z osmi fotbalových týmů, které se „probojovaly" do nové televizní reality show, kterou chystá právě tým kolem Pavla Anděla a kterou bude vysílat TV Prima.

Pod dohledem televizních kamer trénoval v sobotu na hřišti v Jezvé známý fotbalový trenér František Straka tým TJ Dynamo Stružnice. Natočený materiál bude součástí nové reality show „Ano, trenére!“ na TV Prima.„Dneska kromě tréninku natáčíme také rozhovory s hráči před tréninkem a po něm. Ještě ale do Stružnice přijedeme několikrát, to už ale kluci nebudou dopředu vědět. Určitě sem tajně pojedeme aspoň na jeden trénink a tajně na minimálně jeden mistrák," prozradil Pavel Anděl, kterého televizní diváci znají především jako moderátora legendární Noci s Andělem.

Informovaný divák

Kromě drilu pod vedením náčelníků Straky a Vrabce zaznamenávaly kamery nové reality show také dění kolem. Velký chlupatý mikrofon se tak zničehonic objevil třeba nad hlavami diváků, kteří hodnotili trénink. A bylo vidět, že místní si natáčení užívají. Když štáb zpovídal jednoho z diváků, vmísil se do toho jiný a divil se: „To jste si vybrali toho pravýho. Ten vám toho napovídá." A zpovídaný se bránil: „Tak já nemůžu za to, že jsem nejvíc informovanej."

Rozhovor před kamerou musel poskytovat také zraněný stoper Jaroslav Dvořák. „Ptali se mě, co nám to přináší, jak se spolu bavíme v kabině a takový další běžný věci," popisoval Dvořák, který se také pohyboval s týmem po hřišti, ale jen v civilním oblečení a s francouzskými holemi (má natržený postranní vaz a utržený meniskus). „To natáčení mi vůbec nevadí. Ani to nevnímám, je to takové zpestření. Štve mě jen, že jsem zraněný, chtěl bych trénovat s klukama, ale tohle nutkání bych měl, i kdyby tu nebyl Straka."

Cvikovu to nevyšlo

Dynamo Stružnice je po podzimní části okresního přeboru Českolipska na šestém místě, na vedoucí Dubici ztrácí 11 bodů. Uvidí se, co s týmem udělá TV show a František Straka.

Už teď ale můžeme vyzradit, že Stružnice na jaře vyrukuje na soupeře s úplně novým systémem. Místo dosud vžitého rozestavení 1-3-3-2, ve kterém jako poslední pojistka fungoval stoper, přechází tým na systém 4-4-2.

Českolipsko mohlo mít v televizní reality show dokonce hned dva zástupce. Do užšího výběru dvanácti týmů se vloni na podzim dostalo i „béčko" FK Cvikov, které hraje stejnou soutěž jako Stružnice.

Cvikovští dokonce pod dohledem Františka Straky sehráli turnaj v Praze na Strahově, ale mezi finálovou osmičku, se kterou se natáčí, se nakonec nedostali.

I tak je jasné, že okresní přebor Českolipska, ve kterém na konci osmdesátých let v dresu Nového Oldřichova nastupoval i pozdější herec David Novotný (alias Jarda Kužel ze seriálu Okresní přebor), zažije letos na jaře vzrušující okamžiky jako už dlouho ne.