První ostrý test čeká na fotbalisty Arsenalu v rámci 1. kola Ondrášovka Cupu, kdy změří síly s divizním Převýšovem. Ten suverénně vyhrál v loňské sezoně krajský přebor Královéhradeckého kraje a po roční pauze se opět vrátil do divize C. Před druhou Českou Skalicí měl náskok sedmnácti bodů.

V předkole domácího poháru zdolal Trutnov. Českolipští mají za sebou dva roky v České fotbalové lize, a pokaždé skončili v dolní polovině tabulky, když nejprve obsadili 13. místo, o rok později jedenácté.

Duel SK Převýšov – ARSENAL Česká Lípa je na programu v sobotu 30. července s úvodním výkopem v 17:00. Zápas se odehraje na fotbalovém hřišti v Žiželicích. Na dodržování pravidel při hře bude dohlížet trojice rozhodčích, tím hlavním bude Ondřej Černý, jemuž budou na čarách asistovat Jan Kalenda a Petr Vít. Delegátem ČMFS bude Michal Brutar. Změny stavu z utkání budete moci sledovat na www.onlajny.cz.

SK Převýšov

Poté, co Převýšov v roce 2010 spadl z divize, ihned se zařadil mezi favority na postup zpět. Východočeši předvedli spanilou jízdu, která nemá v krajském přeboru obdoby. Za celou soutěž prohráli pouze dva zápasy, a to v jarní části.

Na podzim nepoznali přemožitele ani jednou a několikrát vyprovodili svého soupeře debaklem, který se často nevidí ani v hokeji. Své by o tom mohl vyprávět třeba Nový Hradec, který inkasoval direkt poměrem 7:1. Dále pak Převýšov rozstřílel Kunčice 6:0, Týniště nad Orlicí 10:0, Doudleby a Rychnov 5:0 a Bělohrad 8:1.

Na jaře pokračoval ve své krasojízdě, ovšem každá série jednou končí. Po dalších pěti neprohraných zápasech však přišla první porážka. Převýšov ztroskotal na hradecké Olympii. Toto zakolísání ale nenechalo na Východočeších výraznou stopu, neboť dál krajskému přeboru kralovali. A opět rozdávali debakly, tentokrát to odnesly Doudleby, Přepychy a Bělohrad.

V posledním kole opět zaváhali, doma podlehli České Skalici 2:4. Přesto v krajském přeboru jasně vládli, před druhou Českou Skalicí měli náskok sedmnácti bodů a z prvního místa postoupili do divizní skupiny C. Převýšov se navíc stal vítězem Krajského poháru Eurofin, když porazil ve finále Jiskru Jaroměř 5:1.

FK Arsenal

Arsenal si v přípravě zatím vede docela slušně, na svém kontě má dvě výhry, dvě remízy a jednu porážku. V zatím posledním utkání změřili svěřenci trenéra Daniela Kordy své síly s druholigovým Varnsdorfem. Kvůli klimatickým podmínkám se duel odehrál v Nymburku, kde jako první šli do vedení Varnsdorfští, když nařízenou penaltu proměnil Martan. Ve druhé půli však Českolipští stav zápasu otočili, když se trefili Štálík a Zeman.

Bilance České Lípy v poháru

Podle statistik ČMFS odehrála Česká Lípa od sezóny 1997/1998 v Ondrášovka Cupu (dříve Pohár ČMFS) celkem šestnáct zápasů s vyrovnanou bilancí osmi výher a stejného počtu proher. V následujícím přehledu zrekapitulujeme představení České Lípy v domácím poháru od sezóny 97/98.

V sezóně 97/98 proklouzli Českolipští až do třetího kola, když postupně porazili Roudnici 3:0, Český Dub 3:1, ale na dalšího soupeře už nestačili. Ligové Teplice vyhrály u Ploučnice 0:1 a do další rundy postoupily právě ony.

V následujícím ročníku Česká Lípa úspěch zopakovala, když se přes Trutnov (3:1) a Rychnov (2:2, 5:3 pen.) dostala až do třetího kola, kde narazila na další prvoligový tým, kterým byl Slovan Liberec. Liberečtí splnili roli favorita a zvítězili 1:0. Další rok ale nebyl pro Českou Lípu v poháru úspěšný, protože hned v prvním kole podlehla Bělé pod Bezdězem.

Poté se čtyři roky pohár ČMFS v České Lípě nehrál, až přišla sezóna 2004/2005. Hned v prvním kole sehráli hráči zpoza Ploučnice derby s Novým Borem a po vítězství 1:0 přivítali v dalším utkání Náchod. Východočeši ale potvrdili roli favorita a do následujících bojů postoupili právě oni.

V nadcházejících dvou letech opět Česká Lípa v poháru chyběla. V roce 2007 pak nejprve v předkole vyřadila na penalty pražský Motorlet, ale vzápětí derby s Borem prohrála 2:5. O rok později začínali Českolipští opět v předkole, kde vyřadili Ovčáry a týden nato hostili na svém stadionu ligové Boheminas 1905. Klokanům však po statečném boji podlehli 1:2.

Další ročník znamenal pro severočeské město opravdový fotbalový svátek. Poté, co čerstvý účastník třetí ligy Arsenal vyřadil po penaltách děčínský Řezuz, přivítal na stadionu u Ploučnice tehdy nejlepší český tým Slavii Praha. Po velmi kvalitním výkonu se ale nakonec z postupu radovali Pražané.
Vloni narazila Česká Lípa na ambiciózní, tehdy ještě druholigovou Duklu Praha, na kterou po nadějném vedení nakonec nestačila.

Michal Šandor