V prvním mistrovském zápase sezony hostili českolipští fotbalisté na Městském stadionu celek SK Hlavice.

Celé střetnutí rozhodla jediná branka, kterou po hrubé chybě domácí defenzívy vstřelil Radek Gulajev. Ve druhém poločase byla Česká Lípa lepším a aktivnějším týmem, vytvořila si řadu šancí, které však nedokázala zužitkovat. Hostující brankář Martin Štěpanovský přiváděl domácí hráče svými skvělými zákroky doslova k šílenství. Navíc v 78. minutě chytil Štálíkovi penaltu. Arsenal tak hned v úvodu soutěže padl na svém hřišti, když Hlavici podlehl 0:1.

Arsenal Č. Lípa – SK Hlavice 0:1 (0:1)

V úvodu utkání zahrozil po Vrabcově rohovém kopu Broschinský, jehož střelu ale zastavila hlavická obrana. Na opačném konci hřiště odpověděl nepřesným pokusem Gulajev, který si však střeleckou chvilku nechal na pozdější dobu. Poté chtěl Zeman překvapit brankáře Štěpanovského ránou z třiceti metrů, hlavický gólman se však zaskočit nenechal.

I českolipský strážce svatyně Meier musel být pozorný, když ho svou navštívenkou prověřil Schwarz. Hned vzápětí se za hostujícími obránci objevil Zeman, ale jeho tečovaný pokus skončil mimo. O chvíli později se do oblasti penalty dostal Čemba, ovšem balón do sítě nepropasíroval. Štěpanovského bdělost vyzkoušel také Janáček, ale se zlou se potázal. Další bombu vyslal ze své kopačky Broschinský, ale ani on neměl přesně seřízená mířidla.

Když své šance nevyužili domácí, udeřili hosté. Radek Gulajev využil hrubé chyby českolipské defenzívy a sám před Meierem nezaváhal – 0:1. Svěřence trenéra Dočkala vstřelená branka ještě více povzbudila a Meier měl v brance Arsenalu co dělat, aby zabránil další pohromě. Českolipským nešlo upřít snahu, ale k pořádné střele, která by ohrozila Štěpanovského, se nedostali.

S cílem zvrátit skóre vstupovali do druhého poločasu domácí fotbalisté. Jako první se o tom pokusil Zeman, ale nulu na českolipském kontě nesmazal. O vyrovnání se také pokoušel po Vrabcově centru Štálík, ale jeho hlavička přesná nebyla. Na hranici vápna se balónu zmocnil Rudolf, jehož pozdrav vytěsnil Štěpanovský konečky prstů na roh.

V 63. minutě předložil Hled přihrávku Broschinskému, který našel ve vápně Zemana, jeho teč se však mezi tři tyče nevešla. Následně zahrával Arsenal dva rohové kopy za sebou, ten druhý usměrnil Patka pouze do břevna. Po zaváhání hostující obrany sebral míč Jelen, ale Štěpanovský se natáhl jak široký, tak dlouhý, aby zabránil míči v cestě za čáru.

Ze sevření pak vyrazil na zteč Dorotík, naštěstí pro Arsenal trefil jen tyč Meierovy branky. V téže minutě se prohnal do vápna Broschinský a po faulu hostujícího hráče nařídil sudí Janoch penaltu. K ní se postavil Štálík, ale opět nechal vyniknout Štěpanovského. V 82. minutě opět Štěpanovský čaroval, po ose Held – Broschinský se balón dostal na hlavu Rudolfa, ale Štěpanovský se nadále překonával. A když Rudolf neuspěl ani podruhé, mohla Hlavice začít slavit tříbodové vítězství.

Ohlasy

Trenér Arsenalu Daniel Korda: „Do zápasu jsme šli s nějakou taktikou. Patnáct minut se nám jakž takž dařilo, dostali jsme se do dvou gólových šancí, které jsme neproměnili. Pak jsme udělali hrubou chybu, soupeř nás za to potrestal. S mužstvem to otřáslo, pak jsme pětadvacet minut nevěděli, co máme hrát. Ve druhé půli jsme k tomu přistoupili trochu jinak, hráli jsme nátlakově, důrazně. Když z vypracovaného tlaku a šancí nedáme branku, tak nemůžeme bodovat.“

Trenér Hlavice Jaroslav Dočkal: „Ve druhé půli měla Česká Lípa více ze hry, nedala penaltu. My jsme nastřelili dvě tyče. Tomu zápasu by spíš slušela remíza. Měli jsme také štěstí. Kdybychom dali v prvním poločase na 0:2, tak by to utkání mělo úplně jiný průběh. Kdyby ale Lípa proměnila penaltu, tak ještě mohla obrátit výsledek.“

Branka: 16. Gulajev. Rozhodčí: Janoch – Grimm, Kříž ŽK: 0:3. Diváci: 330.
Sestava Arsenalu: Meier - Štálík, Jelen, Zeman (65. Novotný), Janáček (46. Rudolf), Vrabec, Beran, Patka, Čemba, Broschinský (83. Finklár), Held (Ginzel, Silný, Sláma, Chadraba). Trenér: Daniel Korda.
Sestava Hlavice: Štěpanovský - Petrášek, Hock, Svojka, Malinský (88. Kalát), Hodas (80. Němec), Schwarz, Gulajev, Grobl (46. Dorotík), Ježdík, Novotný (Benetka, Mariotti, Filinger). Trenér: Jaroslav Dočkal.

Michal Šandor