Zimní přestávka v České fotbalové lize končí a českolipské fotbalisty čeká první jarní mistrovský zápas, v němž se střetnou s Hlavicí.

Svěřenci trenéra Jaroslava Dočkala přezimovali ve středu tabulky, konkrétně na devátém místě. Českolipští během podzimu nasbírali o tři body méně než jejich nejbližší soupeř a s devatenácti body si pro sebe zarezervovali 14. příčku.

Duel SK Hlavice FK ARSENAL Česká Lípa je na programu v sobotu 10. března s úvodním výkopem v 14.30. Hlavním rozhodčím tohoto střetnutí bude Ondřej Šedivka z Pardubic, jemuž budou na čarách asistovat Tomáš Kembický rovněž z Pardubic a Pavel Moník z Trutnova. Delegátem FAČR bude Jan Hanzal ze Stráže nad Nežárkou. Pokud se do Hlavice nevydáte po vlastní ose, můžete sledovat změny stavu z utkání na webu www.onlajny.cz.

Vizitka soupeře: SK Hlavice

Hlavičtí odstartovali do letošní sezony na výbornou, hned v prvním zápase nového ročníku porazili českolipský Arsenal na jeho hřišti, když se výborným výkonem prezentoval hlavický brankář Martin Štěpanovský, který svou klec doslova začaroval, a nedovolil tak domácím skórovat. Tři body z venku dokázali svěřenci kouče Dočkala potvrdit v následujícím střetnutí s Roudnicí. Poté však na severočeský tým dolehla menší krize.

Na přelomu srpna a září se Hlavickým nedařilo, neboť prohráli třikrát v řadě a začali se v tabulce propadat. Zlepšení přišlo až v duelu s rezervou Liberce, poté ještě dokázali bodovat ve třech po sobě jdoucích zápasech. Jejich rozlet zastavila až juniorka Mladé Boleslavi.

Vzápětí sice přišla remíza s Kunicí, jenže na získaný bod nedokázala Hlavice navázat. V dalších třech střetnutích vždy odešla ze hřiště s prázdnou. Na konci podzimní fáze se však zvedla, proti B-týmu Plzně, Karlovým Varům a Letohradu uhrála celkem pět bodů. Hlavice tak přezimovala na deváté pozici.

Klání bude specifické pro hlavického obránce Petra Novotného, který ještě nedávno oblékal českolipský dres, a pomohl Arsenalu k postupu z divize do České fotbalové ligy.

Česká Lípa přes zimu posílila

Před začátkem letošního ročníku nastoupil na trenérskou lavičku Arsenalu Daniel Korda, ale se svým týmem nezačal příliš šťastně. Ze sedmi odehraných kol měli Českolipští na svém kontě jen čtyři body a po domácí porážce s Chrudimí došla vedení klubu trpělivost. Trenéra Kordu vystřídal František Šturma.

Mužstvo se pod jeho vedením herně i výsledkově zvedlo. Jenže po třech výhrách v řadě následoval stejný počet porážek, tu nejtěžší zažil Arsenal doma proti Kunici, které podlehl vysoko 0:5. Celou podzimní část ale zakončil stylově, na svém stadionu přejel juniorku Viktorie Plzeň 4:2, ale na lepší než 14. místo to nestačilo.

Během zimní přestávky Arsenal odehrál jedenáct přípravných zápasů, z nichž sedm vyhrál, dva prohrál a dvakrát remizoval. Za zmínku hlavně stojí vítězství nad druholigovými týmy Mostem a Ústí.

Vedení klubu přivedlo v průběhu přípravného období nové posily, brankáře Bojčuka, obránce Janka, Bohatu, Zuliče, záložníky Knoblocha, Kučeru a útočníky Procházku a Jordáka.

Nejnovější hráčskou posilou Arsenalu je Lorenc Onuch z Nigerie, jenž podle slov Romana Hejny dnes obdrží vízum k pobytu v České republice a od pondělí se zapojí do tréninkového procesu s mužstvem od Ploučnice.

„Musím veřejně poděkovat především sportovnímu řediteli Romanu Hejnovi, který mi umožnil vybrat a následně získat do týmu takové hráče, které splňují mé představy k tomu, abychom na jaře skončili v horní polovině tabulky a především neměli starosti se záchranou, čemuž pevně věřím,“ řekl Českolipskému deníku lodivod Šturma.

Michal Šandor, Radek Valenta