Souboj o čelo tabulky I. A třídy viděli v sobotu diváci ve Skalici u České Lípy.Na hřiště místních fotbalistů, kteří byli před utkáním na průběžném 1. místě, přijela Jiskra Mimoň, čtvrtý tým tabulky, ztrácející na Skalici pouhé dva body. V případě vítězství v tomto okresním derby by se tak Mimoň posunula před Skalici.

Skalice - Mimoň 4:1

Domácí se v prvních minutách nemohli vinou nepřesností i napadání hostujících hráčů dostat do tempa a působili nervózně. Vysvobodil je až přímý volný kop, který v 10. minutě zahrával Soukup. Na jeho centr si naběhl Nevrlý a pohotově a nekompromisně zakončil ke vzdálenější tyči, mimoňský gólman Michálek se stačil jen ohlédnout 1:0.

Skalici se standardky zalíbily. O tři minuty později zkoušel Neuman rozehrát přímý volný kop na Soukupa, ten ale vystřelil vysoko nad bránu. Domácí to mrzet nemuselo. Už o chvíli později zaspala mimoňská obrana, když jí bez větších potíží utekl domácí střelec Nevrlý. Po asi dvacetimetrovém sólu si v závěru „povodil" gólmana Michálka a bez problémů skóroval 2:0.

Zápas dostal zajímavý náboj v 23. minutě, když na druhé straně dostal mimoňský Smola na hranici velkého vápna míč přesně na nohu a poradil si s ním podobně jako chvíli před ním Nevrlý. Efektně obešel gólmana Svobodu a snížil na 2:1.

Skalice porazila Mimoň 4:1. Knytl (Skalice) zastavuje Sutrovu akci.

Smola mohl vzápětí ještě vyrovnat, když si nabíhal na Sutrův dlouhý pas, ale celou akci na poslední chvíli zmařil vyběhnutím domácí gólman. Na druhé straně naopak mohli navýšit skóre nejdříve Kazan, kterého ke střele vybídl přesným pasem Šíma, a z přímého kopu zkoušel štěstí i Neuman, ke gólu to ale ani v jednom případě nevedlo. Kazan si v 36. minutě také pěkně nabíhal na centr za obranu, ale pak pálil jen do gólmana.

Nakonec se v první půli skóre ještě jednou měnilo a stálo to za to. Do centru z levé strany se doslova položil Neuman a překrásnou ranou vymetl šibenici Michálkovy branky. Kdyby tahle trefa měla možnost soutěžit o televizní gól roku, určitě by ani v nabité konkurenci nepropadla.

Ve druhé půli si Skalice vedení už pohlídala. V 67. minutě navíc Nevrlý zkompletoval hattrick, když mu za rozhozenou obranu poslal šikovnou přihrávku Neuman 4:1. Když pak vzápětí sekretář místního klubu (a starosta obce) Jiří Löffelmann gratuloval prostřednictvím amplionů Nevrlému k hattricku, mohl skalický kanonýr ve stejný moment přidat í další branku. Jeho střela ale jen těsně minula levou tyč Michálkovy branky.

Za vidění rozhodně stál i další Neumanův povedený kousek v 76. minutě skalický „režisér hry" mazaně přeloboval ustupující mimoňské obránce a poslal tak do šance nabíhajícího Soukupa, šanci ale zmařil mimoňský gólman. Převaha Skalice byla ve druhé půli tak velká, že si domácí v závěru dovolili před mimoňskou brankou uspořádat vlastní mistrovství světa v zahazování šancí. Titul mistra by zřejmě zasloužil domácí Soukup, který v 87. minutě z pár metrů netrefil úplně prázdnou bránu. Ale to už ve Skalici určitě nikomu nevadilo, domácí tým je i po 26. kole v čele I. A třídy.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeníček (Skalice):„Měli jsme ze zápasu obavy, protože máme zraněné i potrestané hráče. Navíc se nám teď omluvil Lukáš Novotný, který hraje v obraně docela důležitou roli, takže jsme z Mimoně měli strach, ale po dvou gólech jsme se uklidnili. Pak jsme sice na chvíli přestali hrát, ale druhý poločas už byl jednoznačný. Měli jsme ještě spoustu šancí, víc než stoprocentně vyložených, které jsme neproměnili, takže výsledek je pro Mimoň ještě milostivý.

Michael Šimek (Mimoň): „Hlavně druhá polovina druhého poločasu vyzněla jasně pro Skalici. Pro nás bylo nejhorší, že jsme dostali třetí gól těsně před poločasem. Za stavu 2:1 jsme ještě cítili šanci a ten třetí gól to zbrzdil. I tak jsme si o přestávce řekli, že kdybychom dali kontaktní branku, že by se s tím dalo ještě něco dělat. Ale šance, které jsme měli, jsme neproměnili, a naopak jsme inkasovali do otevřené obrany čtvrtý gól a mohli jsme dostat i další. Skalice si vítězství zasloužila."

Branky: 10., 15. a 67. Nevrlý, 45. Neuman 23. Smola. Rozhodčí: Tykva - Čurda, Pekař. ŽK: 1:2. Diváků: 150.

Skalice: Svoboda - Šíma, Jeřábek (81. Vohnoutka), Soukup, Knytl Hlavinka (64. Benc), Neuman, Švec, Seidl Kazan, Nevrlý. Trenér Vladimír Jeníček.

Mimoň: Michálek - Eichler, Feher, Polák, Konopiský Sutr, Šiška, Hanoušek, Matušek (61. Holec) Smola, Foubík (61. Votápek). Trenér Michael Šimek.,

Cvikov – Lomnice 6:0 (3:0)

Roli favorita v zápase se zachraňující se Lomnicí v rámci 24. kola krajské I. A třídy potvrdili fotbalisté Cvikova, kteří vyhráli pohodovým rozdílem v poměru 6:0. „Hrát se soupeřem, který se v soutěži zachraňuje, to není nikdy jednoduché. Proto jsem moc rád, že kluci k zápasu přistoupili zodpovědně, hráli s chutí a předváděli kvalitní fotbal," těšilo trenéra Miroslava Novotného.

Domácí měli od začátku velkou převahu a hned v první minutě předvedli krásnou akci po ose Jirák, Coufal a Sysel, míč skončil v dobré šanci těsně vedle. Ve 24. minutě Cvikovští vyrobili jedinou velkou chybu, ale hosté přestřelili odkrytou branku. První gól přišla ve 31. minutě, kdy se individuální akcí prosadil výborně hrající Kuběj. Za dvě minuty unikl po levé straně Knolle a po jeho dobrém centru dal druhý gól Sysel. A parádní cvikovskou pětiminutovku zakončil výborně hrající Pěnička – 3:0.

Lomnice zahrozila po změně stran, jenže gólman Machačný potvrdil kvality, aby se záhy na druhé straně hřiště skvěle ve vápně uvolnil Pěnička a z otočky překvapil hostujícího brankáře – 4:0. Pátý gól si připsal deset minut před koncem Jirák v podobě tvrdého a přesného „voleje".

Poslední branka zápasu padla po rohu Jiráka, kdy si na míč naskočil Kuběj a hlavou zvýšil na konečných 6:0. „Klukům chci moc poděkovat za odmakaný zápas a předvedenou hru. Věřím, že nám forma vydrží do posledního domácího utkání a že se budeme loučit s fanoušky výhrou," přeje si lodivod Novotný.

Branky: 31. a 85. Kuběj, 33. Sysel, 36. a 54. Pěnička, 79. Jirák. Rozhodčí: Pekař E. ŽK: 1:0. Diváků: 120.

Cvikov: Machačný – Bednář (62. Mašek), Bobelák, Červenka, Knolle, Brenn (75. Zvára), Coufal, Pěnička, Jirák, Sysel, Kuběj.

Další zápasy I. A třídy:

Velké Hamry - Doubí 1:2 (1:1). Branky: 17. Prousek ml. 3. Kosiewicz, 92. Jonáš. Rozhodčí: Brož, ŽK: 2:3. Diváků: 150.

Mírová - Vratislavice 8:1 (4:0). Branky: 3., 19. a 79. z pen. M. Jíra, 1. a 28. J. Kandráč, 79. a 84. D. Zelnický, 54. P. Kandráč 57. Klíma. Rozhodčí: Řeháček st., ŽK: 2:2, ČK: 79. Preissler (V). Diváků: 80.

Jilemnice - Bozkov 3:3 (1:1). Branky: 25. Hadač, 54. Princ, 65. Paulů 11. vlastní, 58. Havel, 86. Pekárek. Rozhodčí: Dytrt, ŽK: 1:1. Diváků: 50.

Stráž nad Nisou - Hejnice 5:3 (4:1). Branky: 20. a 22. Stříbrný, 43. a 83. Žoček, 15. Smrž 37. z pen. a 48. O. Malinský, 82. J. Kobr. Rozhodčí: Paulů, ŽK: 2:1. Diváků: 70.

Frýdlant - Krásná Studánka 1:3 (1:1). Branky: 26. Šena 29. Knajbl, 82. T. Hájek, 84. L. Faksa. Rozhodčí: Kowalík, ŽK: 1:3. Diváků: 70.

TABULKA

I. A třída Libereckého kraje.

Michael Polák, Radek Valenta