I druhé letošní okresní derby v rámci I. A třídy se odehrálo ve Stráži pod Ralskem a po Cvikovu si bod za remízu odvezla i oldřichovská Jiskra.
Stráž p. Ralskem - Nový Oldřichov 1:1 (0:0)
Obě mužstva nastoupila ve značně pozměněných sestavách, kde chyběla řada hráčů základu. I proto se hrál v úvodu střetnutí za silného větru rozháraný fotbal s větší aktivitou domácích, ale ani jeden z celků si nedokázal vytvořit gólovou šanci.
Již v 8. minutě se nepříjemně zranil bez cizího zavinění hostující Šnajdrvin (podezření na přetržené kolenní vazy) a byl odvezen do nemocnice. O čtyři minuty později založili hosté rychlý protiútok, při kterém fauloval Šindelář Stromeckého v pokutovém území a sudí Diringer nařídil penaltu. K té se odhodlal do té doby velmi aktivní Soukup, ale novou akvizici v brance Stráže Milana Hnízdila střelou doprostřed svatyně nepřekonal.
Po této situaci domáci ožili, ale výsledkem byla pouze nemastná neslaná střela S. Černého. Na druhé straně kontroval Soukup, ale Hnízdil byl u pravé tyče včas.
Následně hra upadla do šedivého průměru, takže diváky vyrušil až ošklivý faul Satranského na Rolla. Jinak se však zápas odvíjel v celkem klidné atmosféře, což nebývalo v duelech těchto týmů obvykle zvykem.
Po půlhodině hry se zranil domácí Wurdák, takže sestava Stráže ještě více „omládla“. Vyrovnanou fázi utkání narušily tři nevybíravé zákroky Kaňkovského, které však hlavní arbitr kartónkem ani neocenil.
V nastaveném čase první půle vznikl před hostujícím Blažkem závar, ale stovka diváků se po nepřesné kanonádě (Kaňkovský, Věchet) domácích brankového koření nedočkala.
Druhé dějství začalo náporem domácích. Ve 47. minutě přehlédl sudí Diringer faul Rolla, ve vápně hostů nastaly zmatky a Oldřichovští jakoby na chvíli přestali hrát. Strážský kapitán však trefil pouze břevno a odražený míč napálil V. Černý z výhodné pozice těsně vedle pravé tyče bezmocného Blažka.
O sedm minut později nachytal mladíček Jurka gólmana Blažka doslova na švestkách. Jeho centr z pravé strany skončil v šibenici hostující svatyně a domácí se radovali z vedení – 1:0.
O minutu později fauloval Záruba, kapitán hostí, mimo hru Rolla a po červené kartě šli Oldřichovští do deseti. Domácí pochopitelně zvýšili tlak, chtěli utkání definitivně rozhodnout, ale po dalším závaru před Blažkem nedokázal Roll do sítě míč protlačit.
Dvacet minut před koncem začali oslabení hosté zvedat hlavu. Po dlouhém pasu centroval před branku Stromecký a Hnízdil měl problémy, aby si nehodil míč do své vlastní branky.
Na druhé straně volil Roll místo střely přihrávku na obsazené spoluhráče, takže přišel zákonitý trest. Po chybě Žampacha se vydal k sólu Stromecký, obešel tři hráče a chladnokrevně překonal Hnízdila – 1:1.
O tři minuty později se ocitl ve stoprocentní šanci střídající Valeš, ale Blažek pádem pod nohy tutovku zmařil. Oslabení hosté byli v závěru překvapivě aktivnější a domácí se strachovali i o ten jeden bod.
V posledních minutách se více žlutilo než hrálo a body se nakonec spravedlivě rozdělily.


Branky: 54. Jurka – 75. Stromecký.


Rozhodčí: Diringer. Žl. k.: 3:4. Č. k.: 0:1 (55. Záruba). Diváci: 110.


Stráž p. Ralskem : Hnízdil – Šindelář – Kaňkovský, Jemelka, Žampach – T. Věchet, S. Černý, Wurdák (31. J. Vinš), Jurka – V. Černý (71. Valeš), Roll.
N. Oldřichov: Blažek – Záruba – Sysel, Satranský, Šnajdrvid (10. Vlček) – Lehký, Seidl, Soukup, Hlavinka – Stromecký (89. Tschakert), Pícha.
Ohlasy trenérů
Josef Vinš (Stráž p. R.): „Hosté v úvodu neproměnili penaltu, jinak by se utkání asi vyvíjelo jinak. Přesto byli Oldřichovští 25 minut lepším celkem. Pak se hra vyrovnala. Ve druhé půli jsme si vytvořili řadu šancí, dali jsme i šťastný gól, což k fotbalu patří, ale vedení jsme nakonec neudrželi. Hosté vyrovnali po utěšené akci Stromeckého, takže remíza je asi spravedlivá. Oslabení hosté nás v závěru přehrávali, mají v mužstvu čipernější hráče. Mají ve svém středu především Soukupa, který sice nedal penaltu, ale umí vzít zodpovědnost na sebe a dělal nám problémy. Máme řadu zraněných hráčů. Někteří nastoupili se sebezapřením, takže dáváme do hry mladé hráče a nakonec jsme mohli i vyhrát. Ztráta bodů je nepříjemná, vždyť jsme doma ještě nevyhráli. Musíme přivézt body ze Zásady.“
Jiří Obrovský (N. Oldřichov): Utkání mělo zajímavý průběh, po kterém jsem nakonec spokojen s bodem, i když si myslím, že jsme tady dva body ztratili. Neproměnili jsme penaltu, ve druhé půli jsme hráli v deseti, přitom domácí Kaňkovský měl být vyloučen aspoň třikrát za své zákroky. Zápas ovlivnilo i zranění Šnajdrvida, protože poté jsem nemohl střídat na postech, na kterých jsem potřeboval. Tentokrát se utkání odehrálo v klidu. Máme mladý kádr a v některých momentech díky nezkušenosti jsme řešili situace zbrkle. Kádr se každý rok mění, ale na druhou stranu klobouk dolů, že mladí hráči tuto soutěž celkem v pohodě zvládají. Dnes chyběli Satrapa, Vitouš a Diart. V týdnu se zranil i Víťa v brance, takže bod bereme a hrajeme dál.“

Další zprávy z regionu najdete zde