„Bylo to vydřené, ale důležité vítězství.“ Tato slova trenéra Arsenalu Pavla Hradiského nejlépe vystihuje podstatu sobotního zápasu s Děčínem.
Děčín se v České Lípě představil jako velmi kvalitní tým, který chvílemi domácí přehrával, jenže brankových příležitostí si Česká Lípa vytvořila více a z tohoto hlediska je její výhra zasloužená.

Arsenal Česká Lípa – Řezu Děčín 2:1 (1:0)

Prvních deset minut patřilo domácím. Už ve 3. minutě předvedli hráči Arsenalu hezkou kombinaci po ose Silný, Demchenko, Holeček a Šafář. Střela posledně jmenovaného šla jen těsně nad děčínskou branku. O minutu později se po závaru v děčínském vápně dostal míč k Podolskému, jehož střela však v síti neskončila.
Pak už se přece jenom Děčín dostával více do hry a ve 14. minutě přišla jejich střela, která však nebezpečná pro Meiera nebyla. Naopak minutu nato už musel českolipský brankář předvést dobrý zákrok, aby uchránil své čisté konto. „Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně. V první půli po hluché dvacetiminutovce jsme se začali dostávat do zápasu, a na konci už jsme tam měli šance a jednu z nich jsme po standardní situaci proměnili,“ hodnotí první půli domácí trenér. Autorem zmiňovaného gólu byl ve 36. minutě Novotný, k němuž se míč dostal poté, co se odrazil od spojnice břevna a tyče, kterou nastřelil Věchet – 1:0.

Útočník Věchet byl ve střelbě velmi aktivní. Ještě v předešlé 26. minutě mu v dobré šanci nesedl míč, poté ve 40. šla jeho střela nad.
Ještě můžeme zmínit Holečkovu šanci ve 39. minutě. Brankář však vyrazil střelu na roh. „V poločase jsem upozorňoval hráče, že Děčín bude chtít vyrovnat“.
O což se také Řezuz hned od začátku druhého poločasu pokoušel. Ve 40. minutě nechala českolipská obrana trestuhodně osamoceného Dvořáka, který však střílel jen těsně vedle tyče. Česká Lípa jako by v tu chvíli úplně přestala hrát. Nedokázala vymyslet žádnou nebezpečnou akci. V 63. to zkoušel z dálky děčínský Matoušek, ale stejně jako následná Runtova střela šla mimo Meierovu branku.

V 73. minutě nastoupil do zápasu Obajdin. „Počítali jsme s tím, že Pepa Obajdin by tam měl jít v průběhu zápasu a uklidnit hru, což se povedlo.“ V 75. minutě se po přímém kopu Šafáře dostal k hlavičce Štálík, ale zatím se skóre neměnilo. V té době už ale Lípa pomalu začala získávat na hřišti navrch a v 80. předvedla krásnou akci zakončenou střelou Donáta z otočky – 2:0.
Už se zdálo, že zápas dospěje do klidného konce, jenže minutu nato se děčínskému Žákovi podařilo snížit na 2:1.

Arsenal však nehlídal hubené vedení a chtěl rozhodnou třetí brankou. Blízko k tomu byl po akci Holeček, Hladík, Finklár, ale brankář vyrazil míč na roh.
A protože se Děčínu vyrovnat nepodařilo, Česká Lípa se tak mohla radovat z premiérového vítězství v novém ročníku.

Branky: 36. Novotný, 80. Donát – 81. Žák. Rozhodčí: Dobrý, diváci: 550, žl. k.: 1:5. Česká Lípa: Meier – Novotný, Silný, Štálík, Šafář – Demchenko (56. Hladík), Podolský, Finklár, Donát – Holeček (89. Krasnický), Věchet (73. Obajdin). Trenér Pavel Hradiský.
Děčín: Chodura – Novák, Runt, Hubený, Čonka, Dvořák, Štípek, Hoffman (56. Nagy), Krejčík, Stejskal, Matoušek (68. Žák). Trenér Vladimír Vašák.

Ohlasy trenérů

„Problémy nám dělala jejich fotbalovost. Byli jsme i nervózní, svazovala nás důležitost prvního zápasu. V průběhu druhého poločasu jsme konečně začali předvádět kombinační hru, z které vyústil i ten gól na 2:0. V tu chvíli jsem věřil, že to dotáhneme v pohodě do konce zápasu, ale bohužel nastala chyba při standardce, když jsme tam nechali volného hráče. Jinak jsem čekal, že Děčín bude kvalitní mužstvo. Jsou to pro nás důležité tři body,“ říká Pavel Hradiský, trenér Arsenalu.

Děčínský trenér Vladimír Vašák viděl zápas takto. „Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. Česká Lípa byla možná v prvé půli aktivnější. My jsme naopak tu aktivitu převzali v půli druhé. Je škoda, že se nám nepodařilo vyrovnat právě na začátku té druhé půle. Hráli jsme ale do plných a to je vždycky těžké. Jinak si myslím, že se nemáme za co stydět. Vyhrál šťastnější. Je škoda, že prohráváme takovéto vyrovnané zápasy. To samé se tu stalo před dvěma lety, když jsme padali z divize. V málo zápasech nás v tom ročníku někdo vyloženě přehrál.“A jak vidí trenér Děčína šance svého týmu v právě začínajícím ročníku? „Hlavním cílem je pro nás záchrana. Ale myslím si, že máme mančaft na klidný střed.“