Územní převahu a přece jen o něco více brankových příležitostí si vypracovala domácí Družba, a tak se dá její vítězství 3:2 nad nováčkem okresní II. třídy považovat za zasloužené.
V tomto letním období není neobvyklé, že se přátelská utkání vyznačují nekompletností zúčastněných celků (výjimkou je letos snad jen českolipský Arsenal, jehož hráčům nechybí motivace prosadit se do základní sestavy). Nejinak tomu bylo i u Bukovan a Lokomotivy. „Sedm lidí ze základu má dovolenou. Ani jsme sem původně nechtěli jet. Hráli jsme spíš s B týmem, což bylo na hře vidět,“ postěžoval si po utkání trenér Lokotky Jiří Barvíř.
A měl pravdu. Předvedený výkon jeho svěřenců opravdu neodpovídal standardu, který Lokomotiva předváděla v uplynulém ročníku III. třídy. Zejména první poločas se českolipští hráči prakticky nedostali do zakončení a hra se odehrávala převážně na jejich polovině.

Bukovany sice také nebyly kompletní (chyběli Vetešník, Kodera, Jeřábek, Krok, Švitorka a Jindra), ale k dispozici měly přece jen více hráčů z A týmu než soupeř. Navíc i posily z bukovanské rezervy trenér Jakub Ujka chválil: „S nikým z těch, co tu dnes jsou, bych se nebál hrát 1. B třídu.“
Už od úvodu prvního poločasu se domácí tlačili před českolipského gólmana Michala Klivického. Ten jejich náporu odolával jen do 10. minuty. Po rohu Jana Ujky se hlavou ideálně trefil Majerech – 1:0. Netrvalo dlouho a posila z bukovanského béčka na sebe upozornila ještě jednou. K druhému gólu Majerechovi pomohl brankář Klivický. Při návratu s míčem do vlastní šestnáctky podklouzl a nabídl míč právě bukovanskému útočníkovi, který si s nečekanou situací poradil – 2:0. Do tříbrankového vedení dostal domácí ještě před přestávkou kapitán Jan Ujka.

Za nepříznivého stavu pro Lokomotivu, kdy se zdálo být o utkání rozhodnuto, Bukovany značně polevily v aktivitě. „Po výměně stran jsme přestali běhat. Podcenili jsme to, byli jsme nedůslední a v naší obraně se vyskytly díry,“ líčil hru svého týmu Jakub Ujka. Toho využili hosté k dvěma rychlým brejkům, z nichž dokázali snížit na 2:3. Nejprve zakončil svůj únik obloučkem přes brankáře Michela Ondřej Friml a o 3 minuty později po zemi zakončoval Milan Tima. „V druhém poločase nám pomohlo, že domácí změnili obrannou taktiku. Zkoušeli si asi ofsajd systém, a to nám hodně vyhovovalo, protože jsme měli v útoku rychlejší hráče,“ odhadl důvod snížení skóre Jiří Barvíř.
A právě dobrá fyzická připravenost byla podle Ujky důvodem, proč se domluvili na přípravné utkání právě s Lokomotivou. „Proto jsme si je vybrali, že je to běhavý manšaft, který nás dobře prověří…,“ připojil po utkání poznámku k soupeři lodivod Družby Ujka.

Bukovany tedy ve svém prvním samostatném přípravném utkání (nepočítámeli turnaj, který na domácí půdě pořádaly v červenci) porazily soupeře z České Lípy těsně 3:2. Další zápas je čeká tuto středu od 18 hodin ve Cvikově. Lokomotiva odehraje příští přípravné utkání na svém hřišti v neděli od 17 hodin s rezervou Skalice. „To už bychom měli být kompletní, chybět bude snad jen Milan Tima,“ dodal závěrem Jiří Barvíř.

Družba Bukovany – Lokomotiva Česká Lípa 3:2 (2:0)

Branky: 10. a 25. Majerech, 37. Ujka Jan – 62. Friml, 65. Tima Rozhodčí: Mestek Sestava Bukovan: Michel – Samek, Hovorka, Adámek, Svoboda L., Hanykýř, Valta, Ujka Jan, Lubůček, Sedlák, Majerech (střídali: Bárta, Ujka Jakub, Svoboda) Sestava Lomotivy Č. Lípa: Klivický – Synek, Jeník, Žiška, Vacula, Jerie, Tima Miroslav, Fara, Denk, Tima Milan, Pelc, Lehmann, Friml