Fotbalová příprava mužstev na podzimní část v jednotlivých soutěžích opět přinesla nové, byť (zatím) nepodstatné poznatky, a to díky víkendovým přátelským zápasům. Například hráči FK Cvikov (I. A třída) ve svém, s nadsázkou řečeno, vůbec prvním prázdninovém setkání s balónem, porazili účastníka krajského přeboru z České Lípy 2:1.

Přátelsky se hrálo také v Mimoni, kam v sobotu dorazil celek SK Bělá pod Bezdězem. Mimoňští pod novým trenérem Pavlem Vítem družstvo ze středních Čech „roznesli" poměrem 5:0.

Cvikov - Česká Lípa 2:1 (2:1)

Domácí kouč Miroslav Novotný před tímto utkáním netajil, že jeho mužstvo, na rozdíl od soupeře, je teprve na úplném začátku letní přípravy, a proto se obával výsledku. Ten ho však, stejně jako předvedený výkon Cvikovských, příjemně překvapil.

„Byl to oboustranně kvalitní a korektně odehraný zápas. Musím přiznat, že jsem z něho měl určité obavy, vždyť Lípa začala s přípravou dříve a má mnohem širší hráčský kádr. I na tohle jsem kluky v kabině před utkáním upozornil," přiznal Novotný.

Cvikov - Česká Lípa 2:1. Českolipský trenér Ješeta dává pokyny svým svěřencům.

Asi věděl, co dělá, protože Cvikovští na hřišti hýřili aktivitou a v 15. minutě šli do vedení. To totiž Miroslav Čonka po hezké akci odcentroval z pravé strany na Kuběje, ten usměrnil balón hlavičkou do sítě a hosté prohrávali 1:0.

Za deset minut Českolipští srovnali hezkou trefou pod Machačného břevno, ale neradovali se dlouho. Spolupráci z prvního gólového momentu si zopakovala dvojice Čonka Kuběj, kdy druhý jmenovaný hráč tentokrát z voleje prudce vystřelil a tečovaný míč skončil v šibenici 2:1.

Poločasový výsledek se nezměnil ani po následujících 45 minutách II. poločasu, ve kterých šance měla obě mužstva (navíc Čonka nastřelil tyč), proto se z nečekané výhry radoval Cvikov.

„Pro nás to byl první přípravný duel, v němž kluci podali velice bojovný výkon a asi také zaslouženě vyhráli, protože si vytvořili více šancí," těšilo trenéra vítězného týmu. „Česká Lípa byla na hřišti pohyblivější, rychlejší, ale my jsme ji do větších šancí, až na pár výjimek, které zlikvidoval Jirka Machačný, nepustili."

Cvikovští proti Lípě testovali hráče Zdeňka Paštiku. Jak se Miroslavu Novotnému na hřišti líbil?

„Zahrál opravdu velmi dobrý zápas, a tak chceme, aby za nás na podzim pravidelně hrál. Čekají nás proto jednání s FC Nový Bor, se kterým jsme už předběžně dohodnutí na pokračování hostování Pěničky a Coufala," prozradil Miroslav Novotný.

Cvikov čeká další přípravný mač v sobotu 2. srpna od 16 hodin s Bukovany. Česká Lípa má v plánu duel s Vilémovem.

Branky za domácí: Kuběj 2. Rozhodčí: Klimt. Diváků: 100.
Cvikov: Machačný - Pěnička, Červenka, Knolle, Kotěborský, Paštika, Coufal, Jirák, Čonka, Hetver, Kuběj (Novotný, Baláž, Máslík). Trenér M. Novotný.

Mimoň - Bělá pod Bezdězem 5:0 (2:0)

Mimoň - Bělá pod Bezdězem 5:0. Matušek se snaží obejít stopera hostí.Pod novým trenérem Pavlem Vítem byla domácí Jiskra na celek z nedaleké Bělé natěšená, o čemž vypovídá i konečný výsledek. Za zmínku stojí, že v dresu mužstva zpod Bezdězu nastoupil mimo jiné i Martin Válek, kmenový fotbalista České Lípy.

„Po sestupu do I. A třídy chceme mužstvo postavit na trochu jiné bázi, než tomu bylo dosud. Snahou je tým omladit. Na sto procent u nás zůstávají Bláha a Hanoušek, ale v tuto chvíli by bylo hodně předčasné něco sdělovat o konkrétních hráčských změnách," řekl Deníku manažer TJ Jiskra Mimoň Miroslav Feher.

V dalším víkendovém průpravném fotbalovém střetnutí na podzimní sezonu vyhrál SK Skalice (KP) nad domácím Rumburkem vysoko 5:1.