Dva vyslance v roli hráčů mají kluby z našeho regionu na fotbalovém turnaji EURO 2012, který se v Polsku a na Ukrajině neúprosně blíží.Zřejmě jisté místo v základní sestavě bude mít na pravé straně obrany spolehlivý bek Slovanu Liberec Theodor Gebra Selassie.

Nejlepší kanonýr Gambrinus ligy a opora Baumitu Jablonec David Lafata bude pravděpodobně čekat na svou šanci na lavičce náhradníků.

Kromě hráčů je z našeho regionu trenér František Komňacký v roli jednoho z asistentů hlavního kouče Michala Bílka. Komňacký trénoval pět let Baumit Jablonec, ale již se s ním rozloučil a od nové sezony bude působit v týmu prvoligového nováčka Vysočina Jihlava.

Gebre Selassie: Těším se, to je jasné

Liberečtí fotbalisté si užívají dovolenou. Krom jediného velvyslance klubu na evropském šampionátu už všichni odpočívají. Tím jediným hráčem je reprezentant Theo Gebre Selassie. Bylo by překvapením, kdyby Theo nebyl v páteční zahajovací sestavě trenéra Bílka.

Současný nejlepší pravý obránce České republiky odpověděl na otázky pro klubový web.

Reprezentace dorazila do Polska. Už jste, Theo, nasál atmosféru blížícího se šampionátu? Viděl jste třeba už stadion, kde budete v pátek hrát zápas s Ruskem?
Reprezentační sraz si užívám. Po příjezdu do Polska už je ale atmosféra cítit. Fotbalem tu celkem logicky žijí všichni kolem. Na stadionu jsme se ale ještě podívat nebyli.

Začínáte s Ruskem. Bude to ten nejtěžší protivník? Už se na start šampionátu těšíte? Necítíte nervozitu?
Bude to těžké, papírově je to asi největší favorit naší skupiny. Ale uvidíme, jak to bude vypadat na hřišti. Nějak přehnaně nervózní nejsem, ale těším se. To je jasné. Každý fotbalista sní o takovém turnaji.

Jak se vůbec cítíte po náročné sezoně? Co převažovalo v přípravě reprezentace? Byla to regenerace po sezoně, nebo snaha sladit tým do fungujícího celku?
Teď je před námi ještě pár dnů, kdy je třeba se dát dohromady, dostat se třeba i z té posezónní únavy. Já se cítím ale docela v pohodě. V Rakousku jsme něco potrénovali, vše bylo víceméně s balonem. Teď už je to hodně o individuálních pocitech. Každý chce být co nejlépe připraven k prvnímu zápasu.

Myslíte, že se na vás nepodepíše výsledek generálky? Jak jste vůbec vnímal, že jste patřil k nejlépe hodnoceným reprezentantům?
Tyhle ankety a hodnocení se snažím moc nesledovat. Samozřejmě, že to člověka potěší, důležitý je ale celek, nikoli jednotlivci. Jasně, že jsme chtěli Maďarsko porazit. Každá porážka mrzí, tuhle jsme ale hned vytěsnili ze svých hlav. Náš výkon byl lepší než výsledek, chce to trochu zlepšit finální fázi. Soupeř hrál hodně defenzivně, navíc jsme inkasovali po chybách, které se tak často nestávají. Šlo jen o generálku … Věřím, že v pátek podobné góly nedostaneme, budeme koncentrovanější.

Lafata: Byl jsem překvapený, kolik přišlo lidí

Útočníka Davida Lafatu překvapilo, kolik fanoušků přišlo na úvodní trénink české fotbalové reprezentace v dějišti mistrovství Evropy ve Wróclawi. Takovou návštěvu by rád viděl i na zápasech Jablonce.

Když včera reprezentanti vyběhli na trávník stadionu místního klubu Slask, vítaly je zhruba tři tisícovky zvědavých fanoušků. „Kdyby tolik lidí chodilo v Jablonci na zápasy, bylo by to super. Byl jsem překvapený, kolik přišlo lidí. Snad si trénink užili stejně jako my," řekl Lafata.

David Lafata s cenou pro pro nejlepšího hráče ligy a krále ligových kanonýrů v anketě Zlatý míč.Ve Wróclawi prý zatím všechno funguje dokonale. „Nemáme si na co stěžovat. Hotel i hřiště jsou krásné. Navíc na nás konečně dolehla ta atmosféra mistrovství. Už se nemůžeme dočkat. To čekání je strašné," uvedl nejlepší kanonýr ligy. Pátečního úvodního soupeře Rusko považuje za těžkého soupeře, ale věří v úspěch.

„Rusko budí respekt. Přeci jen porazit Italy 3:0 je slušný počin. Ale byla to jen příprava. V pátek to bude úplně jiný zápas. Rozhodně bych to nepřeceňoval," řekl Lafata.

Týmu by k úspěchu podle něj mohla pomoci i návštěva hokejového trenéra a motivátora Mariana Jelínka, s nímž se reprezentace sešla ještě před odjezdem do Polska. „Měli jsme s ním jedno sezení. Říkal nám, že rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je hrozně malý, a že teď musíme udělat všechno pro to, abychom byli úspěšní. Pouštěl nám i video sestříhané z našich akcí. Bylo to zajímavé i motivační," popsal Lafata.

Důležité podle celého týmu je, že se povedlo zažehnat zdravotní problémy kapitána Tomáše Rosického. „Tomáš je nejlepší fotbalista v Čechách, takový už tu možná sto let nebude. Hrát bez něj a s ním, to je velký rozdíl. S ním se cítíme silnější. Je to do ofenzivy nejdůležitější hráč." dodal Lafata.

(lv, čtk)