Dvě cenná vítězství a tři body do tabulky I. A třídy si připsali oba českolipští zástupci v této druhé nejvyšší fotbalové soutěži Libereckého kraje. Cvikov i Stráž pod Ralskem vyhrály shodně 3:2, přestože oba týmy musely obracet nepříznivé dílčí stavy skóre. A povedlo se jim to.

Cvikov - Horní Branná 3:2 (1:0)

Domácí vyhráli především díky třem trefám Jaromíra Hetvera, jenž otevřel skóre ve 38. minutě. Centrovaný míč hlavičkoval Kuběj, gólman balón vyrazil a Hetver pohotově a přesně zavěsil 1:0.

„Měli jsme hru pod kontrolou, ale zase ty naše neproměněné šance…," kroutil hlavou cvikovský kouč Miroslav Novotný. „Kdybychom v prvním poločase vedli o tři čtyři góly, nikdo by se nedivil a byl by klid."

A právě proto klid nebyl. Hosté po hodině hry díky tečované střele z trestného kopu srovnali a hned za minutu se k tyči trefil Mečíř 1:2.

„V tu chvíli jsem samozřejmě prožíval nepříjemné pocity, přesto jsem si říkal, že máme ještě dost času na to, abychom nepříznivý výsledek zvrátili. A vzhledem k našemu hernímu projevu jsem tomu věřil," přiznal trenér Novotný. Nezklamal se. Za minutu totiž bylo srovnáno: Hetver předvedl individuální akci s přesnou koncovkou a Cvikovští se radovali 2:2.

Sedm minut před koncem založil parádní akci domácích Miroslav Čonka, kolmicí za obranu vyslal na zteč Hetvera a bylo hotovo 3:2.

„Výhra je zasloužená. Soupeř sice bojoval, ale statistika střel na bránu v poměru 7:3 jasně hovoří pro nás. Kluky chválím, makali a předvedli několik hezkých akcí, zejména po pravé straně, o které se postarali Míra Čonka s Járou Hetverem. Poděkování za vítězství však patří všem našim hráčům," uzavřel Miroslav Novotný.

Branky: 38., 66. a 83. Hetver - 64. Kocourek, 65. Mečíř. Rozhodčí: Urbánek. ŽK: 2:3. Diváků: 150.
Cvikov: Machačný - Bobelák, Jirák, Červenka, Kaiser, Coufal, Knolle, Kuběj (69. Vacek), Pěnička, Hetver (89. Vávra), Čonka.

Stráž pod Ralskem - Stráž nad Nisou 3:2 (2:2)

Od samého začátku bylo jasné, že hosté, kteří letos hrají o záchranu, přijeli pod Ralsko bodovat. Už ve 13. minutě napřáhl ke střele z 28 metrů Fronc a míč z jeho kopačky vymetl „šibenici" Meierovy brány. „To byl parádní fotbalový moment," uznal Rudolf Věchet, domácí kormidelník.

Branka hosty ještě více povzbudila a Horáček i Tóth měli na noze další gól. Naštěstí Oldřich Meier obě střely zlikvidoval. Domácí srovnali deset minut nato. Martin Novák vybojoval míč, poslal jej na rozeběhnutého Tomáše Věcheta, který vybídl ke skórování svého bratra Radima, jenž se z malého vápna nemýlil 1:1.

Už to vypadalo, že domácí převezmou otěže utkání pevně do svých rukou, ale nestalo se a soupeř znovu vedl. Tentokrát vyhnal pavouky z horního růžku domácí brány L. Oberreiter z trestného kopu ze 35 metrů 1:2. Přesto hosté vedení neudrželi, když dvě minuty před půlí Kouba prostrčil míč mezi zadáky, Brož se prosmýkl mezi dvěma beky a akci zakončil gólem 2:2.

Velká radost Stráže p. R. přišla v 59. minutě. Agilní Brož se uvolnil na levém křídle, našel před brankou Radima Věcheta, který levačkou otočil skóre na 3:2. Pro domácího kanonýra to byl již 23. střelecký zápis v této sezoně.

„Za vítězství jsem velice rád a všem našim klukům za ně děkuji. Z posledních pěti zápasů jsme čtyřikrát vyhráli, takže prohra v Lomnici mrzí o to více, protože jinak bychom se bodově dotáhli na mužstva, která bojují o třetí a čtvrté místo," konstatoval první Rudolf Věchet.

„Teď nás čekají dva velice těžké souboje: zajíždíme do třetího Koštálova, a hostíme vedoucí Chrastavu. Výhoda pro nás je, že v obou zápasech můžeme jen překvapit, o což se také budeme snažit," slíbil strážský lodivod.

Branky: 24. a 59. Věchet R., 43. Brož - 13. Fronc, 36. Oberreiter. Rozhodčí: Mařatka. ŽK: 0:3. Diváků: 100.
Stráž: Meier - Wurdák, Jeník, Vogt, Podroužek - Věchet Tomáš (55. Doležel), Novák, Kouba, Bukáček (46. Olbrich) - Věchet Radim, Brož.

Další výsledky I. A třídy:

Velké Hamry - Rynoltice 1:1 (1:0). Branky: 7. Horváth - 55. Jan Vacek. Rozhodčí: Vydra, ŽK: 3:5, ČK: 37. Husnik - 75. Jan Vacek. Diváků: 100.

Harrachov - Frýdlant 2:4 (1:2). Branky: 24. a 54. Veselý - 63. a 85. Plesar, 28. Kutílek z pen., 41. Drobný. Rozhodčí: Vokřínek, ŽK: 1:3. Diváků: 50.

Mšeno B - Chrastava 1:3 (0:1). Branky: 64. Lietava - 38. Řezka, 81. Beneš, 90. Hanzl. Rozhodčí: Miklovič, ŽK: 1:2. Diváků: 40.

Hejnice - Lomnice 1:1 (1:0). Branky: 17. Smola - 81. Heřmanský. Rozhodčí: Tykva, ŽK: 1:0. Diváků: 100.

Košťálov - Jilemnice 3:2 (0:0). Branky: 51. Otmar, 54. Huráň z pen., 58. Stránský - 61. a 89. Mečíř. Rozhodčí: Horáček, ŽK: 3:0. Diváků: 120.

TABULKA

I. A třída Libereckého kraje.