Tak tomu se říká správné zakončení sezony! Hráči Bukovan možná ještě dnes asi nemohou uvěřit tomu, že ve svém posledním střetnutí letošního ročníku krajské I. B třídy nastříleli osm gólů. A k tomu navíc svému okresnímu „nepříteli“ ze Starých Splavů!

Bukovany – St. Splavy
8:1 (6:1)

„Do čeho jsme kopli, to nám tam spadlo,“ říkal trochu s nadsázkou po nečekaném výsledku tohoto derby předseda domácí Družby Pavel Šorf. Tím ale rozhodně nechtěl snížit výkon hostujícího brankáře Jaroslava Halgaše. „Díky němu Splavy hlavně ve druhém poločase nedostaly víc gólů, protože několik našich dalších šancí vychytal.“

Bukovanští vedli po 28 minutách 4:0. Splavští snížili z pokutového kopu za ruku domácího obránce, ale dalším dvěma trefám ve své síti do poločasu nezabránili – 6:1!

V následujících 45 minutách už nebylo co řešit. Bukovany věděly, že jedině totální kolaps by jim mohl „vyfouknout“ všechny tři body, zaručující konečnou třetí příčku. A podle toho taky hrály. Nakonec ještě přidaly další dva gólové zápisy – 8:1. „Jasně, že je spokojenost. Zvlášť po takovém výsledku,“ potvrdil dobrou náladu v bukovanské Družbě její předseda Šorf.

Branky: Neliba 3, Ujka 2, Najman 2, Svoboda – Chlumecký (PK). Rozhodčí: Vrtal. ŽK: 0:1. Diváků: 70.
Sestava vítězů: Ramík – Valta (Jeřábek), Bouchal, Samek, Vetešník – Zelinka D. (Svoboda P.), Ujka Jan, Zelinka L. (Michel), Najman – Svoboda L., Neliba. Trenér Jakub Ujka.

Nejnižší krajská fotbalová soutěž Liberecka, I. B třída, ohlásila pro letošní sezonu konečnou. Poslední zápasy se nevydařily Dubici, ani českolipské Lokomotivě, protože oba týmy prohrály.

Ruprechtice - Dubice
5:1 (3:1)

Domácí zahájili kiksem a Kulha toho ve 4. minutě využil. Za čtyři minuty však Kocián dlouhým autovým vhazováním uvolnil Dědiče, a bylo dorovnáno. Ruprechtičtí měli v dalším průběhu více ze hry a po několika ostřelování byl další gól na spadnutí. Ten přišel ve 28. minutě, kdy při odkopu Škacha se míč odrazil od Viktory a skončil v síti – 2:1.

Ruprechtice docílily po pěkné kombinaci a následném uvolnění Kociána třetí branku. Druhou půli zahájili domácí famózně a hned po dlouhém autu Viktory a následné teči se z voleje přesně trefil Vrtal – 4:1. „To už jsme se vezli,“ řekl poněkud lakonicky dubický trenér Zdeněk Pětioký.

Pak se na hřišti dost přiostřilo, což nejprve odnesl Podrazil, jemuž protihráč kopačkou roztrhl ret, zanedlouho se po úderu loktem do hlavy skácel k zemi střídající Vokál. „Po několika minutách musel odejít ze hřiště, protože jsme měli podezření na otřes mozku.“

Pak vznikla na umělém trávníku menší šarvátka, po které uviděli žlutou kartu domácí hráč a dubický Škach, jenž ale podle trenéra Pětiokého v daný moment u této strkanice vůbec nebyl. A právě Škach uviděl dvanáct minut před koncem další kartu žluté barvy a následně i červenou… V dvojnásobné přesilovce pak důrazný Urban přidal pátý gól.

„Výsledek je až příliš krutý, protože domácí o tolik lepší nebyli, nicméně jsme rádi, že je konec sezony. Cíl, který jsme si dali před soutěží, tedy záchránit se, jsme splnili, i když mě osobně mrzí poslední dva domácí zápasy s Rozstáním českolipskou Lokomotivou. Mohli jsme mít o šest bodů víc,“ konstatoval dubický kouč.

Branky: 8. Dědič, 28. Viktora, 38. Kocián, 46. Vrtal, 80. Urban - 4. Kulha. Rozhodčí: Drobník, ŽK: 2:3, ČK: 78. Škach (D). Diváků: 20.
Dubice: Hruška – Podrazil – Jantač, Škach, Proch (Vokál) – Kovački, Pětioký, Hájek, Zelenka – Ráliš, Kulha. Trenér Zdeněk Pětioký.

Loko Č. Lípa - Raspenava
2:4 (1:2)

Poslední zápas na lavičce A–mužstva českolipské Lokomotivy odkoučoval trenér Jiří Barvíř. „Ano, bylo to moje opravdu poslední utkání tady na Lokotce,“ potvrdil a k duelu řekl pouze: „Nehráli jsme špatně, měli jsme hodně šancí, ovšem proměnili jen dvě. Bohužel…“

Ve 14. minutě byl ve vápně faulován Zeman, sudí nařídil penaltu, sám postižený si postavil míč a nadvakrát dopravil míč do branky. Ve 20. měli dvě velké šance domácí, ale ani jednou se nedokázali brankově prosadit. Ve 22. bylo utkání na čtvrt hodiny přerušeno kvůli krupobití a bouřce.

To ještě více pomohlo Raspenavským, ale unikajícímu Horáčkovi zastavila na vápně balón kaluž. O chvilku později střílel těsně mimo Martinů. Ve 37. utekl přes půl hřiště Zeman a překonal brankáře na 0:2. Hosté se však radovali jen dvě minuty, protože Koutný fauloval ve vápně a domácí snížili z penalty. Lokomotivě patřil závěr poločasu, několik dobrých šancí však zlikvidoval Nový v brance Raspenavy.

Hned v 50. vybojoval M. Koudelka míč, jeho centr brankář neudržel a Horáček pohotově hlavou dorazil na 1:3. Poté přišel závar před hostující brankou a střela Horáčka skončila v síti. Ani domácí se však neradovali příliš dlouho. Martinů přihrávkou vybídl Zemana a ten se křížnou střelou nemýlil – 2:4. Utkání mělo i nadále dobré tempo a šance se střídaly na obou stranách, ale žádná již branku nepřinesla.

Branky: 39. Diart z pen., 71. Horáček - 14. z pen., 37. a 74. Zeman, 50. Horáček. Rozhodčí: Brož, ŽK: 2:3. Diváků: 70.

Habartice - Dubá 4:4 (2:2)

Domácí se opět nevyvarovali chyb v obraně, a tak hosté první hlavičkový souboj zakončili gólem ve 4. minutě. Habartice měly mírnější převahu, jenže klasicky neproměňovali své šance, až na Huňku, který srovnal stav. Jenže za pár minut využili hosté výhodu pokutového kopu. Domácí Zimák nastřelil břevno, a před poločasem stihl srovnat skóre Kyncl.

Iniciativnější domácí hráli ve druhém poločase dobře a dokonce se dostali do dvoubrankového vedení. Ještě tři minuty před koncem měli tento náskok, ale o něj během tří minut po velkých chybách přišli. Oba soupeři sice získali po bodu, ale oba svorně sestupují do okresních přeborů.

Branky: 31. a 75. Huňka, 42. Kyncl, 68. P. Čumpl - 38. z pen., 87. a 89. Vokolek, 4. Lodinský. Rozhodčí: Hanyk, ŽK: 5:4. Diváků: 80.

Stráž p. R. - Hrádek B 4:1 (0:0)

Poločas byl herně vyrovnaný a v něm měli šance hrádečtí Šulc a Stránský. Jenže oba mířili těsně vedle. Také zachraňující se Stráž dvakrát zle protáhla Manharta v hrádecké bráně. Krátce po změně stran domácí prvně udeřili.

Ale pak se sice dvakrát prosadil gólově Hrádek, ale bylo to vždy do vlastní brány. Nejprve ve skrumáži bek namířil hezky pod břevno a ve druhém případě zaskočil brankáře obránce malou domů, kterou nechytl. Domácí se pochopitelně uklidnili a přidali čtvrtý zásah. Až poté se trefil za hosty střídající Vinš.

Branky: 58. a 69. vlastní, 48. Synek, 67. Mitaš - 76. Vinš. Rozhodčí: Rympler, ŽK: 1:0. Diváků: 60.

Další zápasy I. B tříd:
Rynoltice - Chrastava 6:4
Rozstání - Kr. Studánka 3:0

Tabulka

I. B třída.