Že je trenér prvoligového Baumitu Jablonec skutečným profesionálem, poznal na vlastní kůži účastník okresního fotbalového přeboru, celek Lokomotiva Kravaře. Díky aktivitě hráčů a funkcionářů v projektu Kopeme za fotbal vyhráli jeho hráči Den s trenérem Romanem Skuhravým.

„Trénink nám přinesl nové poznatky a můžeme se z toho hodně poučit," myslí si kouč Kravař Radek Zikmund, jehož celek byl po podzimní části se čtyřmi body v tabulce beznadějně poslední. Jenže na jaře jich nasbíral 17 a odrazil se ze samého dna na současnou 12. příčku.

„Je to skvělá zkušenost trénovat s profesionály a vidět, že jsou i jiné možnosti tréninku, než jsme zvyklí," uvědomuje si střední záložník Michal Kašák z Kravař.

„Trénink byl zaměřený na přihrávky, pohyb a odstoupení od hráče. Také jsme se věnovali cvičení na koordinaci pohybu," líčil tento kravařský středopolař.

„Moc se mi libí propojení profesionálního a amatérského fotbalu, se kterým projekt Kopeme za fotbal přišel." Roman Skuhravý, trenér Jablonce

Pavel Drsek, asistent jabloneckého trenéra, hráče Lokomotivy chválil. „I když u nich technika není taková, jako u ligových hráčů, líbilo se mi, že se kluci umí zkoncentrovat a dát do toho úplně všechno. Snažili se, což je vždycky hrozně důležité," zdůraznil druhý kouč Baumitu.

Koučování pod dohledem Romana Skuhravého a jeho asistenta trvalo zhruba půl druhé hodiny.

„Bylo na nich vidět, že to jsou praví fotbaloví profíci. A co mě osobně bavilo nejvíc? Hlavně střelba na bránu. Měli jsme v ní určená místa, do kterých jsme se museli přesně trefit a ještě dát našemu brankáři gól. Kdo nedal, musel splnit jiný úkol. Ale myslím si, že nás ještě dost šetřili," usmíval se Tomáš Gvizd, levý záložník tamního mužstva.

Mimo domácích hráčů, kterých se na Den s trenérem Romanem Skuhravým v Kravařích sešlo přesně sedmnáct, si tuto ojedinělou podívanou nenechala ujít ani řada fanoušků, včetně místního starosty Víta Vomáčky.

„Skutečně velice vydařená akce, při které naši hráči na vlastní kůži poznali, jakou dřinu současný profesionální fotbal přináší. Ale zvládli to výborně. Byl to pro nás pro všechny v obci takový malý fotbalový svátek," poznamenal starosta Vomáčka.

„Šli jsme do tohoto tréninku s větším nasazením, než jindy, protože Roman Skuhravý byl velkou motivací. Vyhecoval nás," byl si Michal Kašák vědom zásadní změny oproti běžným tréninkovým jednotkám kormidelníka Radka Zikmunda.

Den s profesionálním trenérem Baumitu Jablonec zažilo mužstvo okresního přeboru Lokomotiva Kravaře.„Jiná intenzita, technika, rychlost i myšlení při tréninku i hře," vyjmenovává asistent Dršek nejpatrnější rozdíly mezi profesionálními fotbalisty a výkonnostními. „Myslím, že je pro tyhle kluky důležité, že poznají, jak se trénuje na vyšší úrovni. Mohou to porovnat s vlastními metodami a třeba se něčím inspirovat," dodal Pavel Drsek.

„A možná zjistili, že mají na čem ještě víc zapracovat," doplnil svého kolegu Roman Skuhravý, jenž podle starosty Víta Vomáčky byl na trávníku bezprostřední a trénink s kluky z vesnice vzal naprosto profesionálně a bez servítek.

„Moc se mi libí propojení profesionálního a amatérského fotbalu, se kterým projekt Kopeme za fotbal přišel," oceňuje originální myšlenku hlavní lodivod Jablonce. „Už jsem na podobné akci potřetí a vždycky na ně rád přijedu. Obzvlášť, když se to povede tak jako v Kravařích," byl Roman Skuhravý spokojen s netradičně stráveným odpolednem.

„Roman se pak podepsal do kroniky naší obce, čehož si velice vážíme, protože aby do Kravař zavítal profesionální fotbalový trenér, to se nestává každý den," doplnil Vít Vomáčka.

Projekt Gambrinusu Kopeme za fotbal odstartoval v roce 2010. Kromě materiální podpory pro fotbalové týmy od nejnižší soutěže po okresní přebor dává klubům možnost soutěžit o exkluzivní okamžiky s celky nejvyšší ligy České republiky. Kromě setkání s profesionály z řad hráčů mohou také vyhrát trénink s koučem z první ligy a mnoho dalších zajímavých cen. V současnosti je do projektu zapojeno téměř 300 týmů ve více než 30 regionech.

Autor: Radek Valenta (s přispěním  Martiny Mlynářové)