Jistě nejpřitažlivějším fotbalovým zápasem v rámci krajského přeboru byl pro fanoušky z Českolipska ten, který se hrál u řeky Ploučnice, kam v rámci šlágru 24. kola přijela sousední Skalice.

Toto českolipské derby před zraky dvou set diváků přineslo tři góly. Česká Lípa vyhrála 2:1, byť v poločase prohrávala.

Třetí zástupce našeho okresu působící v této nejvyšší soutěže mužů Libereckého kraje, TJ Doksy, si takřka hravě poradil s posledními Hejnicemi, čímž roli papírového favorita potvrdil.

Česká Lípa - Skalice 2:1 (0:1)

Od úvodních minut byli o něco více aktivní hosté, kteří preferovali velmi dobrou kombinační hru, naopak Lípa se zaměřila na silnou defenzivu s přechodem do útoku svými rychlými brejky. Už ve 12. minutě se pískala penalta poté, co pronikajícího Demkeho zastavil nedovoleně domácí gólman Chadraba. K míči se postavil skalický Havlásek, ale střela z pokutového kopu mu vůbec nesedla, neboť mířila vedle brány.

Hosté se však dočkali za necelých patnáct minut. Agilní Demke přešel přes obránce Buriana a vyzval ke skórování Štádlera, jenž jeho nabídkou nepohrdl 0:1. Posledních deset minut první části převzali otěže Českolipští, ale kromě několika standardních situací zůstalo skóre beze změn.

Česká Lípa - Skalice 2:1. Šimon v souboji s hostujícím Lebruškou (v oranžovém).Karta se obrátila ve druhém poločase. Domácí trenéři jim totiž v kabině rázně promluvili do duše, což zabralo. Několik příležitostí ještě nevyužili, ovšem po hodině hry Otta nepokryl hlavičkujícího Ladru a bylo srovnáno 1:1.

Hosté najednou znervózněli, chybovali v rozehrávkách, a když jednu z nich ve středu hřiště využil Arsenal k rychlému kontru, na jehož konci byl čtvrt hodiny před koncem kanonýr Müller, prohráli 1:2.

„Z porážky v derby s Lípou jsem zklamaný, ale beru ji sportovně, i když spravedlivější by byla remíza," svěřil se Zdeněk Baťka, trenér skalického mužstva. Jednou z příčin sobotní ztráty tří bodů podle něj bylo, že jeho svěřenci ve druhém dějství nedodrželi taktické pokyny a vlastní nekoncentrovaností dopomohli České Lípě k výhře.

„V kabině bylo zřejmé, že kluky tahle porážka hodně štve a mrzí. Já ze své pozice mohu říci jen tolik, že pokud hráči nebudou pravidelně trénovat a nedají do fotbalu něco navíc, tak se to u nich v kvalitě a ve fyzičce zákonitě vždy projeví."

V nadcházejícím kole hostí SK Skalice celek z Lomnice. Ale pozor, duel se odehraje již v pátek 27. května od 18 hodin. Českolipský Arsenal jede v sobotu do Bozkova.

Branky: 63. Ladra Marek, 75. Müller Petr - 25. Štádler Ladislav. Rozhodčí: Horák, ŽK: 0:1. Diváků: 200.
Česká Lípa: Chadraba - Hrašna, Štálík, Horák (57. Šimon Jakub), Burian, Vodrážka - Ladra - Marek, Müller (83. Karlík), Válek (74. Mígl), Valta - Kýček. Trenér: Martin Šimon.
Skalice: Volek - Všetečka, Lebruška, Hruška, Otta - Demke, Havlásek, Martínek, Hanoušek, Kliment - Štádler (70. Pollach). Trenér: Zdeněk Baťka.

Doksy - Hejnice 3:0 (1:0)

Doksy dobře zvládly utkání se soupeřem z konce tabulky. První půle ještě byla poměrně vyrovnaná, po změně stran se už nadobro projevilo, že Dokští šli do utkání s větším hladem po vítězství a jistě i s větší kvalitou. Na konci prvních 45 minut domácí příznivci propukli v jásot. Michal Vaňátko poslal centr na Kuklu, ten obešel dva beky na pravé straně, přihrál na hranici šestnáctky volnému Konečnému a jeho střela z osmnácti metrů znamenala první gól 1:0.

Doksy - Hejnice 3:0.V 49. min. byl ve slibné akci ve vápně Hejnic sražen Matěj Šimon a rozhodčí okamžitě nařídil pokutový kop. Ondřej Picek se nemýlil a stav skóre byl 2:0.

Stálý tlak Doks přinutil hosty bojovat jen na své půlce. Oporou zadních řad byl čtyřicetiletý stoper Pavel Doležel, ale ten na vše sám nestačil.

Po hodině hry poslal Ondřej Vacek křížný centr doleva na Jakuba Šimona, jenž protáhl míč kolem obránce u brankové čáry a nezištně přihrál před branku nabíhajícímu bratrovi a Matěj Šimon uzavřel skóre zápasu na 3:0.

V domácím týmu neúnavně bojoval Ondřej Vacek. Z jeho přesných centrů těžila celá ofenzíva a sám nebezpečně a často střílel ze středních vzdáleností.

V 71. min. měli hosté ještě šanci změnit stav, ale gólman Kotyk u tyče skvělou dovedností zneškodnil krásnou střelu Ladislava Kobra z 28 metrů.

V dalším utkání jedou svěřenci Michaela Šimka do Frýdlantu.

Ohlasy trenérů

Trenér Doks Michael Šimek utkání zhodnotil takto: „Celý zápas jsme byli lepším týmem a mohlo to skončit větším rozdílem. Asi také proto, že jsme se přizpůsobili hře soupeře."

Petr Zeman, kouč Hejnic, uvedl: „Máme stálé problémy se sestavou. Tým doplňujeme hráči z béčka a dorostenci a na hře je to pak znát. Domácí ale nepodali asi nejlepší výkon, my jsme byli v prvních dvaceti minutách lepší."

Branky: 45. Konečný, 49. Picek (pen.), 61. Šimon M. Rozhodčí: Špidlen, ŽK: 1:1. Diváků: 100.
Doksy: Kotyk - Šimon Matěj (76. Vaňátko Martin), Vaňátko Michal, Šťastný, Švec, Šimon Jakub, Kukla (82. Brodský), Picek, Kulha, Konečný (46. Šesták), Vacek Ondřej. Trenér: Michael Šimek.

Další výsledky krajského přeboru:

Sedmihorky - Bozkov 3:0 (2:0)
Branky: Špína 2, Petrlák. Rozhodčí: Havel, ŽK: 2:3. Diváků: 120.

Mšeno - Železný Brod 2:2 (1:1)
Branky: 6. Vanc, 88. Koudelka - 12. Grebeníček, 90. Frolik. Rozhodčí: Marek, ŽK: 1:3, ČK: 60. Heinrich (M). Diváků: 100.

Velké Hamry - Frýdlant 5:1 (4:0)
Branky: 22. Paldus, 24. Bistiak, 37. Vodrážka, 42. Kováčik, 61. Hlubůček - 52. Částek. Rozhodčí: Bahník, ŽK: 2:1, ČK: 47. Šilhán (VH). Diváků: 170.

Višňová - Chrastava 0:2 (0:2)
Branky: 4. Abrahám, 19. Beneš. Rozhodčí: Ujka, ŽK: 2:2. Diváků: 520.

TABULKA

KP Libereckého kraje.

Radek Valenta, Vladimír Černý