Překvapení se ve sklářském městě nezrodilo. Svěřenci trenéra Františka Kubáně nestačili v utkání 1. kola Poháru České pošty na Varnsdorf, jemuž podlehli 0:3 a do druhého kola se tak nepodívají. Na výhře hostujícího týmu měl lví podíl Nikolas Daníček, který vstřelil dvě branky, tu poslední zaznamenal Pavel Tvaroha.

FC Nový Bor FK Varnsdorf 0:3 (0:1)

Novoborští vstoupili do utkání proti druholigovému soupeři aktivně a již ve druhé minutě si vypracovali gólovou šanci. Nestárnoucí Kubeš našel Lebrušku, který ideálním pasem uvolnil Paštiku, jehož ránu zpacifikoval gólman Porcal. Míč však i po jeho zásahu putoval za brankovou čáru, ale na poslední chvíli jej vykopl do bezpečí jeden z hostujících obránců.

Poté měli územní převahu Varnsdorfští a postupně se začali ostřelovat. Cana pálil z dvaceti metrů vedle, podobně si v 25. minutě vedl také Rudnytskyy. Do třetice se neprosadil ani Volf, proti jehož pokusu se musel Blumentritt hodně natahovat, aby jej vytěsnil alespoň na roh. Do vedení se účastník Fotbalové národní ligy dostal v 39. minutě, kdy zpoza pokutového území vyslal krásnou střelu Nikolas Daníček a rozradostnil početnou skupinku fanoušků Varnsdorfu.

Na druhý gól se čekalo do 56. minuty, za vápnem se balónu zmocnil Nikolas Daníček a krásnou ránou k tyči poslal Varnsdorf do dvoubrankového vedení. Po sérii střídání a žlutých karet se opět začal hrát fotbal, Třešňákův pokus měl však pouze propagační parametry. Vzápětí musel být zraněný Daníček odnesen na nosítkách, ale po krátkém ošetření pokračoval ve hře. V 83. minutě skórovali hosté potřetí, kvůli ofsajdovému postavení gól neplatil. Varnsdorf si vše vynahradil minutu před koncem, kdy na konečných 3:0 upravil Pavel Tvaroha. Druholigový tým tak zaslouženě postoupil do druhého kola, v němž na domácí půdě vyzve prvoligové Teplice.

Statistiky

Branky: 39. a 56. Daníček, 89. Tvaroha. Rozhodčí: Ochotnický Mencl, Kovařík T. ŽK: Štálík, Kaňkovský, Stromecký Breite, Daníček, Zbrožek. Diváci: 250

Nový Bor: Blumentritt Pollach, Štálík (76. Dostál), Lebruška, Kubeš, Třešňák (88. Moravec), Stromecký (88. Vacek), Kaňkovský, Paštika, Demke, Broschinský. Trenér: Kubáň.

FK Varnsdorf: Porcal Breite (53. Just), Filip, Cana (66. Kouřil), Jakubovský, Volf, Daníček, Zbrožek, Tvaroha, Rudnytskyy, Schubert (53. Synek). Trenér: Frťala.

Ohlasy po utkání

František Kubáň, trenér FC Nový Bor: "Byl to pro nás dobrý zápas, ale se špatným výsledkem. Ze začátku jsme chtěli hrát hodně zezadu, tak jsme hráli na pět obránců. Cílem bylo v prvních třiceti minutách udržet bezgólový stav. Paradoxně jsme hned ve druhé minutě měli největší šanci zápasu, kterou Paštikovi zneškodnil gólman. Po následném rohu jsme měli další příležitost, kterou jsme také nevyužili. V závěru poločasu jsme dostali gól, při kterém byli naši hráči příliš zalezlí ve vápně a dovolili Daníčkovi skórovat. Nutno dodat, že se trefil krásně. Pak už to bylo pro nás těžké, ale chtěli jsme hrát pořád stejně. Hned zkraje druhého poločasu se nám povedl brejk, který jsme opět neproměnili, a když nedáme gól, tak nemůžeme proti takovému soupeři uspět. Od 70. minuty měl Varnsdorf fyzickou převahu a pohybem nás roztahoval. Nám chyběli tři hráči základní sestavy, kteří jsou u nás díky spolupráci právě z Varnsdorfu, a to náš výkon docela poznamenalo."

Jiří Obrovský, sekretář FC N. Bor: "Nástup jsme měli výborný. O góly se ale podělili hráči Varnsdorfu, jehož jsme farmou. Kvůli soutěžnímu řádu, který nedovoluje hrát proti svým, jsme si museli poradit s našimi hráči. Jejich výkon byl dobrý, to je pro nás důležitý poznatek. Varnsdorfským přejeme postup v poháru co nejdále a hodně dobrých mistrovských zápasů."

Autor: Michal Šandor