Tenhle sobotní zápas (začíná v 17 hodin) byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Na lavičce domácího souboru se v létě usadil Josef Vinš, bývalý kouč například Vilémova, Doks a Stráže pod Ralskem, jenž mužstvo z města sklářů převzal po odstoupivším Vladimíru Jeníčkovi.

„Situace s hráči tu nebyla zrovna ideální. Asi šest jich odešlo, z toho dva právě do Lípy. Ale na druhou stranu jsem rád, že ti zkušení fotbalisti, jako Tomáš Janů, Lukáš Kubeš, Petr Stromecký a Honza Černý zůstali, což je moc důležité hlavně pro ty mladší hráče v týmu,“ uvědomuje si Vinš a před dnešním duelem s Lípou říká: „Po letech je to zase pořádné derby. My hrajeme doma, takže pochopitelně chceme vyhrát. Jsem docela zvědavý, kolik fanoušků na utkání přijde, zda jsou zase hladoví po divizním fotbale. Moc bych si přál, aby jich přišlo co nejvíc a aby si tento jistě oboustranně hezký a férově hraný zápas naplno užili.“

Arsenal Česká Lípa vstupuje do sezony také s novým trenérem, jímž se stal Pavel Císař, jeho asistenty jsou stávající kouči Martin Šimon a Roman Ladra. Sportovním ředitelem je Miloslav Lupoměský, vedoucím mužstva a sportovním manažerem je nadále Josef Košta.

„Zatím máme tři hráčské posily. Z Nového Boru Hauera a Frömmela a v týdnu se nám podařilo zrealizovat příchod Pavla Malého z juniorky FK Mladá Boleslav,“ konstatuje Josef Košta a dodává: „Další posily zatím nejsou v jednání, ale uvidíme po prvních zápasech, jestli dojde k doplnění kádru. Co se týče Pepy Štálíka, tak ten má zatím nedoléčené zranění ramene, do přípravy se nezapojil, a tak uvidíme, co s ním bude dál. Cíl před sezonou je jednoznačný: udržet se v divizi.“

Něco málo z historie vzájemných zápasů

Mužstva z Nového Boru a České Lípy se střetnou ve vzájemné bitvě poprvé po pěti letech a dvou měsících. Tehdy v červnu roku 2012 si Novoborští výhrou 3:2 ještě nad skomírajícím "béčkem" Arsenalu (branky: 36. Vlk, 67. Demke, 82. Lebruška – 31. Šlechta, 87. Košek) vybojovali po třech letech návrat z krajského přeboru do divize, naopak rezerva Lípy v tabulce skončila poslední a vedení klubu ji hned po sezoně "vymazalo" z fotbalové mapy.

Pokud bychom se ale měli zaměřit na to, jak dopadly poslední konfrontace obou A-týmů, pak se musíme podívat do sezony 2008/2009, kdy oba celky hrály v divizní skupině B.

V úvodním duelu se střetly 13. září na novoborském stadionu, kam do hlediště dorazilo na pět set (!) diváků. Zápas nakonec skončil smírně 1:1 (0:1), když úvodní gól vstřelil ve 37. minutě Radim Věchet. V samém závěru vsadili domácí trenéři (František Kubáň, Jiří Štěpánek) vše na jednu kartu – na ofenzivu, což se jim vyplatilo. Ve druhé minutě nastavení jejich svěřenci vybojovali rohový kop, na ten si nejvýše vyskočila „černá perla“ a miláček fanoušků Ali Osumanu a bylo srovnáno 1:1.

O sedm měsíců později, v dubnu roku 2009, byla na programu odveta u Ploučnice, která dopadla lépe pro Českou Lípu.

Už v 8. minutě otevřel skóre Radim Věchet, tři minuty před koncem po centru Ginzela sice vyrovnal hostující Jeřábek, ale těsně před pauzou Českolipští nastřelili ruku zadáka Radka Bence ve vápně a hlavní sudí nejenomže nařídil penaltu, ale navíc vzhledem k tomu, že hostující hráč již jednu žlutou kartu měl, tak jej po udělení druhého kartónku automaticky vyloučil. A následně pokutový kop s přehledem proměnil kanonýr Radim Věchet – 2:1.

Tenkrát obě mužstva nastoupila v níže uvedených sestavách.

Česká Lípa: Chadraba - Štálík, Silný, P. Novotný, Šafář, Opočenský, Broschinský, Holeček, Podolský, Ahmed, Věchet (Půlpán, Krasnický, Donát).

Nový Bor: Szabo - Benc, Ginzel, Jeřábek, Baťka, Kubeš, Šulc, Novák, Kovařík, Havlásek, Osumanu (Nagy, Moravec, Budský).

Po této památné sezoně se situace v obou sousedních klubech diametrálně odlišila: Arsenal postoupil do ČFL, naopak Nový Bor spadl do krajského přeboru. Jenže čas ukázal, že všechno je relativní.

Po čtyřech sezonách ve 3. lize totiž vedení Arsenalu svůj A-tým odhlásilo ze soutěže a v následujícím ročníku 2013-2014 se muži vrátili do krajského přeboru, odkud se postoupili do divize právě letos.

Naopak celek z města sklářů si v již zmiňované sezoně 2011-2012 vybojoval postup zpět do čtvrté nejvyšší soutěže, kde působí doteď.