Úleva, nebo snad obavy z toho, co dál?

Jak už je známo, minulý týden zvolila Valná hromada ČMFS svého nového předsedu. Stal se jím Ivan Hašek.
Hašek na ten samý post kandidoval před čtyřmi lety. Tehdy objížděl takřka každý okres a navštívil i Českou Lípu. „Nechci slibovat nesplnitelné, ale rozhodně chci změnu. Změnu ku prospěchu českému fotbalu,“ řekl tehdy exkluzivně pro Deník při setkání na stadionu u Ploučnice.
Letos se stal jasným vítězem, naopak ze dvou kandidátů z Libereckého kraje se do Výkonného výboru za Čechy nedostal ani jeden (Čičmanec, Severýn).


Co si o výsledcích voleb myslí někteří funkcionáři a trenéři okresních klubů?

Na to jsme se jich zeptali prostřednictvím anketních otázek.

1) Zvolili delegáti podle vás správně, když jednoznačně podpořili Ivana Haška?
2) Zlepší se díky tomu „ovzduší“ v celém českém fotbale, nebo se situace nikterak nezmění?
3) Do VV za české kraje a okresy nebyli zvoleni zástupci Libereckého kraje Čičmanec ani Severýn. Proč myslíte, že tomu tak bylo?

Zbyněk Poppr, obsazovací úsek Komise rozhodčích OFS
1. Určitě ano - plně souhlasím.
2. Záleží na konečném složení VV a příslušných komisí a na jejich práci.
3. Je dobré, že se dostali do užšího kola výběru, ale zde se projevila malá propojenost mezi kraji z našeho okolí, a dále pak letitý vzájemný souboj těchto dvou pánů, kdy se nemohli dohodnout na kandidátce jednoho z nich, který by měl podporu celého kraje. Zbytečně by se tak netříštily hlasy našich zástupců.

Pavel Hradiský,
trenér Arsenalu Č. Lípa:

1. V současné situaci jsem si nedovedl ani představit, že by Hašek nebyl zvolen. Vždyť všichni ve fotbalovém prostředí po něm volali. Jeví se to nyní jako správná volba, ale uvidíme časem…
2. Já myslím, že ano. Fotbal poslední dobou ztrácel prestiž, všelijakých skandálů a nejasnosti přibývalo. Pořád se říkalo, že fotbal je lidová zábava a dělá se pro lidi, ale vypadalo to, že je jen hračkou jednotlivých „funkcionářů“. Doufám, že nové vedení zná správnou cestu, jak vrátit důvěru a zájem o naší hru. Aby se zase hrálo před plnými tribunami a o zápasech se mluvilo dlouho před nimi i po nich. Příkladem budiž naše poslední divizní utkání.
3. Zřejmě dostatečně nepřesvědčili delegáty VH o svých kvalitách.

Milan Bubla,
trenér TJ Doksy

1. V současné době byl Hašek i pro většinu národa kandidátem číslo 1. Zda-li se jedná o správnou volbu, ukáže až čas. Ale jednoduché to mít nebude.
2. Ovzduší se určitě zlepší, dojde i k řadě pozitivních změn, ale k postupu naší reprezentace na MS zřejmě ani Ivan nepomůže. Podle mě je český fotbal v daleko větší krizi, než si připouštíme.
3. Pro náš kraj je to opravdu velká škoda. Po postupu obou kandidátů do 2. kola měla být zvolena asi trochu jiná strategie - myslím, že to bylo tzv. prokaučováno…

Michael Šimek,
trenér Jiskry Mimoň

1. Asi ano. Čas ukáže, zda volba byla správná. Na všech stupních fotbalu je co napravovat.
2. Přáním každého slušného člověka je, aby se „ovzduší“ v kopané změnilo, ale je pravda že poměry v kopané jsou jen odrazem poměrů v celé společnosti. Zda pan Hašek ovlivní nebo dosáhne až do krajů či okresů, to těžko posoudit.
3. V zákonech hlasování VH se nevyznám, s oběma pány jsem se setkal jako fotbalista, poté i jako trenér, takže vím že oba působili jako rozhodčí a později jako delegáti…

Jiří Obrovský st.,
sekretář FC Nový Bor

1. Myslím si, že delegáti zvolili správně.
2. Změna musela už přijít. Jakákoliv! Hlavně, že přišla. Je jen škoda, že se to směrem dolů (ČFL a divize – zase tam sedí Votík od Berbra), čož je špatně. Další změny? To asi bude trvat déle.
3. Špatná práce a nejednotnost, ale hlavně v předvolební kampani a v samotných volbách má na tom podíl náš okres! Byli jsme na řadě shromáždění a diskusích, ale ani v jednom případě jsme tam neviděli zástupce OFS Česká Lípa, například předsedu - senátora. Když na to nemá čas, tak ať to nedělá, a nebo ať si sežene zástupce. Pan Fischer je asi na straně rozhodčích, a tak to nechává plavat. Berbr se třeba aktivu divizí i ČFL zúčastnil.

Jaromír Hetver,
trenér Tatranu Jablonné

1. Já si myslím, že na tento krok čekala fotbalová veřejnost velice dlouho a zvolení Ivana Haška je taková malá sametová revoluce v českém fotbale .
2. Doufám, že se kroky pozitivně promítnou do mládežnického fotbalu, ale i do nejnižších soutěží.
3. Nezvolení pana Čičmance a pana Severýna je jenom vyústění celého dění v naší kopané.