Nepřijel ani autem, ani autobusem, nýbrž metrem. Hromadný dopravní prostředek používá český brankář speciálně v době dopravní špičky nejčastěji. „Občas se sice trochu zdržím s některými fanoušky, kteří mě poznávají a chtějí podpis nebo fotku, ale jinak je to opravdu nejlepší možnost, jak se v Londýně někam dostat," říká.

Už když se třicetiletá hvězda blížila v kostkované košili společně se svým brankářským trenérem Chrisem Lollichonem k Business Design Centru v Islingtonu, fanoušci se mohli přetrhnout, aby si alespoň jednou slavného brankáře zvěčnili. „On je naprosto skvělý, hrozně moc mu fandíme a doufáme, že v Chelsea vydrží co nejdéle," jásali nad jeho příchodem strážci u hlavních dveří, kteří - přesto, že pracují ve čtvrti Arsenalu - fandí londýnské Chelsea.

Petr Čech přijel do Českého domu přímo z Wimbledonu, kde sledoval počínání Petry Kvitové a ostatních českých tenistů. „Na tenis jsem se vypravil už včera, ale celý den pršelo, takže jsem jej proseděl v olympijské kantýně. Na druhou stranu to nevadilo, alespoň jsem se seznámil se všemi českými tenisty, kteří tam seděli se mnou," přiznala brankářská hvězda.

Dnes už však nad Londýnem svítilo slunce a v tenisovém stánku na jihu Londýna se znovu hrálo. „Dnes jsem se do Wimbledonu vrátil, abych konečně viděl v akci české sportovce," svěřil se trojnásobný vítěz anglické Premiere League.

„Bohužel jsem musel odjet před zápasem Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem. Na druhou stranu bych jinak nemohl navštívit Český dům, takže dřívějšího odchodu nelituji," pokračoval.

Brankářská jednička londýnské Chelsea sklidila velké ovace a atmosféru v Českém domě si velice pochvalovala. „Otevřít olympijský dům veřejnosti je vynikající nápad," prohlásil Čech. „Sportovci i fanoušci se díky tomu mohou neformálně potkat pod jednou střechou, což je pro obě strany skvělé," usmíval se dvojnásobný vítěz anglického Ligového poháru.

A to si ještě stačil rýpnout do britského smyslu pro humor. „Že jsme s nimi soupeřili při slavnostním nástupu ve smyslu pro humor? No, soutěžit jsme nemohli, protože oni žádný smysl pro humor nemají!"

A co má Petr Čech v plánu na příští dny? „Dovolená už mi skončila, takže jsme začali normálně trénovat. Přesto bych se ale rád ještě na nějaké sporty podíval." Stihnout by to měl. Následující sezóna Premiere League, ve které bude Čechova Chelsea chtít zlepšit výsledky z loňského roku, začíná 18. srpna.

Autor: Eva Hromádková