Sólová jízda v podání nováčka krajské fotbalové I. B třídy nemá konce. Rezerva Doks i v 5. kole potvrdila svou kvalitu, když v okresním derby s Velkým Valtinovem vyhrála 5:1 a s plným bodovým počtem je nadále první. Zato Staré Splavy propadly na hřišti Chrastavy, odkud si odvezly tenisového „kanára".

V následujícím kole se hlavně fanoušci od Máchova jezera mohou těšit na pikantní derby: do Splavů přijede právě současný lídr tabulky (sobota 16.30). Další derby v rámci 6. kola, zápas je na programu v neděli od 14 hodin ve Valtinově, kam zavítá momentálně čtvrtá Dubice.

Rozstání - Bukovany A 2:5 (2:2)

Možná až hodně nečekaný výsledek přivezli fotbalisté Bukovan z Rozstání. A nutno říci, že zaslouženě, ačkoliv to z kraje utkání vůbec nevypadalo. Domácí se zpočátku prosazovali kombinační hrou a skvěle hranými standardními situacemi. Hned první z nich proměnili, když domácí Roll těsně před gólmanem Volfem tečoval trestný kop, podruhé udeřili ve 23. minutě, kdy rychlý brejk zakončil Pavlů 2:0.

Hosté nesklopili hlavy, bojovali a po centru Sedláka hlavou snížil Králík. Od té doby domácí postupně vyklízeli pozice a nechali aktivitu na hostech.

Poločasový výsledek stanovil kapitán Ujka, který krásnou střelou z 25 m vyrovnal. Po přestávce už Bukovanští domácí celek převyšovali ve všech činnostech. Do vedení je dostal Neliba, který ve vápně ošálil dva beky i s brankářem, a ten samý hráč po přesné přihrávce od Kýčka dal čtvrtý gól. Konečný výsledek stanovil Sedlák přesně zahraným trestným kopem z hranice šestnáctky.

Branky: 3. Roll, 23. Pavlů - 55. a 59. Neliba, 33. Králík, 36. Ujka, 62. Sedlák. Rozhodčí: Jirák, ŽK: 2:2. Diváků: 120.

Sestava hostů: Volf - Vetešník, Prýl, Hlubuček, Najman - Hofman, Ujka, Králík, Neliba (86. Beneš) Sedlák (70. Majerech), Kýček.

Doksy B/Jestřebí - Velký Valtinov 5:1 (1:0)

Zápas nováčků se hrál za stálé převahy domácích. Valtinovští přijeli do Jestřebí s defenzivní taktikou a to dělalo domácím po celou hodinu hry velké problémy. Pouze kanonýr Kýček se prosadil v 30. minutě, ostatní šance zůstaly nevyužity.

V druhém poločase, kdy tlak domácích narůstal, se začalo dařit i střelecky. Kýček zvýšil na 2:0, poté se prosadil střídající Trnečka, ale hosté, kteří hrozili pouze z brejků, se zásluhou Štembery dočkali snížení na 3:1.

V závěru brankami Picka R. a Kýčka si domácí připsali další tři body a jsou překvapivě v čele tabulky. „Ale těžké zápasy máme teprve před sebou, neboť se soupeři, kteří jsou v závěsu za námi, budeme hrát na jejich hřištích," stojí stále pevně na zemi trenér Pavel Kolář.

Sestava domácích: Kluch - Drábek, Wágner, Šafránek, Picek O., (69. Cenger) Němec, Picek R., Jurčik, Měšťan (57. Picek Fr.) - Pilař (63.Trnečka), Kýček.

Dubice - Nová Ves 3:5 (1:3)

Domácí hráči opět v nekompletní sestavě zaspali úvod zápasu. V 7. min. Podrazil neuhlídal Vondráčka a ten špičkou kopačky poslal míč podél brankáře Košťáka 0:1. Až poté se domácí probrali, po faulu na Ráliše zahrával přímý kop Škach, ale míč skončil na hostující zdi. V 15. min. hosté nedovoleně zastavili pronikajícího Bártu na hranici pokutového území a sám postižený se přes zeď trefil parádně 1:1.

Dubice - Nová Ves 3:5 (1:3). Na snímku Székely (Dubice) bojuje s Černým.Smůlou pro domácí bylo, že o několik minut později se Bárta zranil a nahradit ho musel Székely. Hosté si vzali vedení zpět ve 40. min. Do rozhozené obrany si naběhl T. Holub a nepříliš prudkou střelou překvapil Košťáka 1:2.

Minutu před přestávkou fauloval Proch před vlastním pokutovým územím, k přímému kopu se postavil Svoboda a jeho nevydařený pokus si domácí brankář doslova srazil do vlastní branky 1:3.

Na začátku II. půle mohl snížit Ráliš, ale gólman Gregor jeho střelu reflexivně nohou vyrazil na roh. V 50. zastavil Proch rychlý brejk hostí jen za cenu faulu a Bartůňkův přímý kop skončil v domácí brance počtvrté 1:4. Pak se Dubice nadechla k náporu, ke kterému zavelel kapitán Ráliš. Nejprve byl faulován v šestnáctce, Dutka se z penalty nemýlil ( 2:4), aby pak sám přehodil hostujícího gólmana 3:4.

Vyrovnání bylo na spadnutí, hosté několikrát po závaru před brankou pouze odkopávali míče na polovinu domácích, a tak se jim nabízely rychlé brejky. A jeden jim vyšel. Tomáš Holub střelou pod břevno zvýšil na 5:3 pro svůj tým. Spartakovci se snažili s výsledkem ještě něco udělat, ale hosté si již náskok v pohodě pohlídali.

Branky: Bárta, Dutka (pen), Ráliš - Holub Tomáš 2, Vondráček, Bartůněk, Svoboda. ŽK: 3:4. Diváků: 80. Rozhodčí: Řeháček st.

Sestava domácích: Košťák - Vodrážka, Proch, Škach, Třešňák - Podrazil, Grobarčík (Cina), Ráliš, Kulha M. - Bárta (Székely), Dutka.(zdp)

Chrastava - Staré Splavy 6:0 (5:0)

Už v 1. minutě Romajzl ze skrumáže na hranici šestnáctky lehce po zemi překonal Halgaše. Domácí byli lepším mužstvem, hráli krásný fotbal a hosté se jen s námahou bránili. „Naše hra byla neurovnaná a hlavně nepřesná, a to zásluhou domácích, kteří nás rychle napadali, čímž vázla naše rozehrávka. A hlavně jsme špatně bránili," uvedl kouč Vladislav Chmela.

V 17. min. Švarc zahrál rukou ve vápně a penaltu proměnil Beneš. Ve 24. domácí rozebrali hostující obranu, Beneš proniknul po pravé straně do šestnáctky a parádně přeloboval Halgaše 3:0. Za další tři minuty se trefil Vávra a hned vzápětí, po rozehrávce a ztrátě míče hostů přidal Suk pátou branku a bylo vymalováno 5:0.

Pak se hra trochu vyrovnala, domácí už neměli důvod hrát dopředu, ale i tak jsme si vytvořili jen jednu šanci, když Jantač hlavou otřel míč o horní konstrukci domácí branky. „Před utkáním jsem v kabině kladl důraz na hru v obraně. Bohužel všechno se nám zhroutilo během prvních třiceti minut," konstatoval kouč Chmela. Skóre zápasu uzavřel v 70. minutě Suk po závaru, kde dorážel míč do prázdné branky 6:0.

Sestava hostů: Halgaš - Vidner, Sameš, Miler, Pergl, Jelínek (56. Bečvařík), Jantač, Šimon, Švarc, Vítek, Chlumecký.

Horní Police - Hrádek B 3:3 (2:0)

Dvacet minut bylo vyrovnaných, pak domácí Heřmánek vsítil po rohu gól hlavou. Domácí produkovali spíše nakopávanou, čemuž se hosté přizpůsobili. Police místy hosty zatlačila a po nešťastném pádu na míč hrál hostující bek rukou. Z toho byla penalta a 2:0. Ve II. půli již hrál Hrádek po zemi, čímž získával navrch (v 50. nebyl Kovačovi uznán gól z dorážky). A během šesti minut vstřelil domácím tři góly. Nejprve Farský využil hlavou rohový kop a za chvíli stejný hráč opět hlavičkou zužitkoval centr Bobvoše a přihrávku Šaška. Následně po několika narážečkách mezi Bobvošem a Holcem zakončil gólem Černohorský. Hosté byli lepší, a je jen škoda, že zahráli špatně ofsajd systém, z něhož osamocený Kalina vyrovnal. Domácí měli ještě ke gólu blízko v 80., kdy Kubeš trefil Marka na brankové čáře. Spolehlivě zachytal Michal Rob.

Branky: 21. Heřmánek, 35. Benda z pen., 66. Kalina - 56. a 59. Farský, 61. Černohorský. Rozhodčí: Hrbáček, ŽK: 3:3. Diváků: 30.

Další zápasy I. B třída západ

Rynoltice - Bulovka 4:1

Vratislavice - Bílá 2:0

TABULKA

I B. třída Libereckého kraje.