Starší žáci v kategorii U15 vyhráli krajský přebor Libereckého kraje. Tým, který dovedli k úspěchu trenéři Miloslav Hejda, Roman Bodi, Václav Baláž a Martin Skořepa, se významnou měrou podílel na nejlepší žákovské sezoně od roku 2011, kdy Arsenal slavil 1. místo naposledy.

Stejně tak i mladší žáci A v kategorii U13 a mladší žáci B v kategorii U13 zvítězili v 1. A třídě Libereckého kraje.

Všechny týmy nakonec obsadily první místa svých soutěží, když vyhrály jak základní část, tak nadstavbu o konečné umístění, kde se utkaly s nejlepšími týmy Libereckého kraje.

Mladíci Arsenalu s náskokem několika bodů a velmi pozitivním skóre ve svůj prospěch zakončili uplynulou sezónu. V závěrečných mistrovských utkáních s týmy Semil potvrdila mužstva Arsenalu vítězstvím v jednotlivých utkáních své dominantní postavení a po skončení utkání mohla vypuknout radost a oslava titulů krajských přeborníků.

Starší žáci převzali putovní pohár přeborníka kraje, který se budou snažit v příští sezoně obhájit mladší žáci A, kteří do této kategorie přecházejí.

Svěřenci trenéra Antonína Pobudy, mladší žáci A, vyhráli krajské soutěže dvakrát za sebou a v příští sezóně budou usilovat o svůj vítězný hattrick a ponechání putovního poháru v České Lípě.

Arsenal - kategorie U13.Zdroj: www.fkceskalipa.cz

Příslibem do dalších sezon jsou i výkony mladších žáků B, kteří pod vedením trenérů Tomáše Kucra, Miroslava Kucra a Radka Borůvky ve své první sezóně na větším hřišti předváděli líbivou kombinační hru a jejich 1. místo je toho důkazem.

Není to jen momentální forma jednotlivých žákovských týmů, ale dlouhodobá kvalita založená na poctivém přístupu trenérů i jednotlivých hráčů, kteří si již ve svém věku uvědomují, co je týmový duch a reprezentace klubu. V Arsenalu klademe důraz především na dobré kamarádské vztahy mezi hráči a fotbal na této úrovni by měl být pro kluky příjemným vyplněním volného času. Naším přáním je, aby si hráč uvědomil, že fotbal je hra, zábava, a pokud se ještě podaří nějaký úspěch, je to něco navíc a odměna pro všechny zúčastněné.

Zájem z ligových klubů

Důkazem toho, že svou práci neděláme úplně špatně, je velký zájem o naše hráče z ligových žákovských klubů. O některé takto úspěšné žáky Arsenalu projevují každý rok zájem renomované ligové kluby jako jsou Slovan Liberec, FK Jablonec, FK Mladá Boleslav, FK Teplice a další. Je vidět, že práce s mládeží je u nás v klubu na slušné úrovni. Samozřejmě na prvním místě je samotný talent hráče, na nás je pak ho objevit a dále rozvíjet. Pokud uznáme za vhodné, že některému hráči přestup do ligového žákovského klubu prospěje, nebráníme mu a vše se snažíme s rodiči rozumnou cestou vyřešit.

Nový přestupní řád, který začne platit 1. 7. 2016, nám ani neumožňuje jiné řešení, než hráče pouštět. Naším úkolem je, abychom týmy průběžně doplňovali a dokázali přivést k té nejkrásnější hře na světě další a další malé fotbalisty. Nyní naši žáci dohrají sezonu na turnajích a potom bude následovat krátký a zasloužený odpočinek.

Nová sezona 2016/2017 začne tréninkovými jednotkami již koncem července, trenéři budou mít složitý úkol, musí stabilizovat jednotlivé týmy, neboť mají před sebou velikou výzvu v podobě obhajoby prvenství.

Starší žáci v kategorii U15 vyhráli krajský přebor Libereckého kraje.Zdroj: www.fkceskalipa.cz

Poděkování všem

Na závěr se sluší poděkovat všem, kteří se na úspěších mládežnického fotbalu v Arsenalu Česká Lípa podíleli. Vedle hráčů samotných a trenérů nesmíme samozřejmě zapomenout na rodiče, jejichž podpora je pro kluky strašně důležitá a i ve vedení klubu si velmi vážíme toho, že rodiče utkání svých ratolestí navštěvují, někteří jezdí s námi i na venkovní utkání a turnaje a zajímají se o dění v klubu.

Zvláštní poděkování patří Městu Česká Lípa jakožto poskytovateli finančního příspěvku na celoroční činnost mládeže. Bez této podpory si dnes už sportování mládeže ani nelze představit. Město Česká Lípa nám poskytuje formou dotačního programu mládeže do 19 let nejen finanční podporu, ale i kvalitní zázemí pro trénink a utkání na Městském stadionu u Ploučnice.

Karel Machač, Tomáš Kucr