Jako by měli dobrou vílu sudičku, která jim do osudu vetkla jen samá vítězství. Tak trochu působí fotbalisté Doks. Minimálně v letošní přípravě.

O víkendu se Dokští zúčastnili kvalitně obsazeného fotbalového turnaje v Bukovanech… a vyhráli. Takový způsob přípravy je už i na trenéra Dokských Josefa Vinše trochu moc. „Příprava je od toho, aby se občas prohrálo," říkal v sobotu odpoledne po posledním (a opět vítězném) zápase svého týmu „na oko" nešťastný trenér. „Já jsem zvyklý v přípravě všechno prohrávat, ale my zatím všechno vyhráváme."

Fakt je, že Vinšova družina se v sobotu v Bukovanech rozjížděla docela pomalu. Vítězství nad Cvikovem bylo spíš šťastné než zasloužené a v zápase proti Bukovanům to dlouho vypadalo na senzaci na úkor týmu od Máchova jezera. Dokská mašina se ale nakonec ještě v zápase proti Bukovanům rozjela a v rozhodujícím utkání zvláštním způsobem uspala i do té doby dobře rozjetý tým Nového Boru.

Turnaj v Bukovanech nabídl dobrou fotbalovou podívanou. Střetly se čtyři týmy Bukovany, Nový Bor, Doksy a Cvikov. Hrály celé jedenáctky na 2x 30 minut.

Bukovany - Nový Bor 0:3 (0:1)

Branky: Suněk 3

Novoborští v úvodním utkání nastoupili ještě bez svých posil, se kterými se už připravují na novou divizní sezonu, a na některých postech tak nastoupili dorostenci.

Hlavně v druhé části druhé půle se už hrálo v podstatě jen na jednu branku a novoborský gólman Blumentritt asi poznal, co je to nuda v bráně. Naštěstí pro něj se jedna velmi zajímavá situace v druhé půli odehrála Bukovany si vybojovali penaltu a o její exekuci se přihlásil bukovanský gólman Fišer. Blumentritt ale neměl s kolegou slitování, Fišerovu střelu vytáhl na tyč a následnou bukovanskou dorážku zastavila také tyč. Třemi góly se v novoborském dresu blýskl kanonýr Suněk.

Cvikov - Doksy 0:1 (0:1)

Branka: Švec

První minuty zápasu patřily překvapivě Cvikovu, který byl aktivnější. První dokskou šanci si vytvořil Bečvařík, jeho tvrdá rána šla ale nad branku, kterou hájila cvikovská legenda Machačný. Na druhé straně nebezpečně zahrál rohový kop Jirák, ale také z toho nic nebylo. Branka padla až po střele dokského Švece ještě v prvním poločase a nakonec se ukázalo, že to byla branka vítězná.

Ve druhé půli byla hra hodně vyrovnaná, s trochou štěstí mohl Cvikov z utkání urvat i bod nebo víc. Po přímém volném kopu, který zahrával cvikovský Brenn, hlavičkoval mladík Pohorský, který hrál dříve za béčko Arsenalu a teď zkouší štěstí ve Cvikově. Jeho hlavičku ale dokský gólman kryl. Doksy se k většímu tlaku dostaly až k závěru, ale gól to nepřineslo.

Doksy - Bukovany 3:1 (0:1)

Branky: Doležal, Jurčik, Šťastný - Kýček (pen.)

Utkání, ve kterém to dlouho vypadalo na překvapení. Bukovany si už zkraje zápasu vybojovaly penaltu, kterou na rozdíl od Fišerova pokusu v prvním zápasu zkušeně proměnil Kýček. Bukovany mohly přidat další gól, když do vápna Dokských pronikal Králík, ale proti jeho přihrávce na Kýčka stačili dokští obránci zasáhnout.

Za Doksy se v první půli dvakrát zkoušel prosadit Jakub Vacek, jeho první střela ale mířila vedle, druhou poslal na připraveného gólmana. Doksy vyrovnaly až v druhé půli, když se parádní ranou z pravé strany trefil Doležal, gólman neměl šanci zasáhnout.

A Doksy po gólu ožily, zatímco Bukovany postupně odpadávaly. Vítězství na stranu Doks mohl strhnout Zoubek, nejdřív střílel vedle, pak šel sám na brankáře, ale ve finále mířil také mimo. Ujala se až rána Jurčika a to už si Dokští otevřeli před bukovanskou brankou střelnici. Po jedné z mnoha střel trefil Doležal tyč a chvíli na to dal Šťastný třetí gól.

Nový Bor - Cvikov 6:1 (2:0)

Branky: Kopecký 3, Lebruška, Suněk, Demke - Pěnička

Zápas, ve kterém si „zařádila" posila Novoborských, ofenzivní záložník Kopecký. Dal všechny liché góly, tedy první, třetí a pátý. Hosté nebyli úplně bez šance, měli své dobré momenty skórovat mohl třeba Baláž, Kuběj zase v jeden moment ukázkově obešel novoborského obránce Millera, ale ten mu ještě stačil vypíchnout míč na roh. Pěknou ránu poslal z přímáku Pěnička, dobrou ránou se prezentoval i Sysel. Góly ale dávali Novoborští. Za podívanou stál třeba druhý gól Kopeckého na 3:0 po skvělé přihrávce od Suňka. Cvikov skóroval až za stavu 5:0. Poslední gól zápasu dal Demke po přesné přihrávce od Červeňáka.

Nový Bor - Doksy 0:2 (0:1)

Branky: Vinš, Vacek O.

Zápas, který měl podle předpokladů i předchozích výsledků, rozhodnout o 1. místě v turnaji. A rozhodnul ho překrásný gól, který v první půli rozhodujícího mače vstřelil Jakub Vinš. Bor se za nepříznivého stavu nevzdával, ale kombinace, která je mu vlastní, tentokrát dost vázla.

V zápase nejlepších daly Doksy dva góly a rozhodly o svém celkovém vítězství na turnaji v Bukovanech.Zatažená dokská obrana pracovala na plné obrátky a tým z Nového Boru do žádných velmi nebezpečných akcí v podstatě nepustila. Nejvíc vypovídající obrázek o zápasu nabídla druhá půle: Bor chtěl hrát, ale souhra přes dobře organizované Doksy se nedařila a tým od Máchova jezera čekal na jednu příležitost, na rychlý brejk, kterým by mohl rozhodnout. A ten přišel. Takže jediné překvapení na turnaji v Bukovanech se zrodilo až v zápase o 1. místo.

Bukovany - Cvikov 1:3 (0:1)

Branky: Svoboda - Sysel 2, Pohorský

Zápas, ve kterém šlo o třetí místo a který ovládl Cvikov, už nesl příznaky posledního zápasu turnaje, a tak hlavně v druhé půli se hrálo nahoru dolů, což ale museli diváci kvitovat. Cvikov byl zejména v první půli lepším týmem, ale občas to vypadalo jako by vlastními chybami domácí fotbalisty vybízel k dotažení skóre.

Těsně před poločasem takhle cvikovská obrana vybídla špatnou rozehrávkou ke skórování Ramíka, ale Machačný jeho pokus lapil. Úvod druhé půle opět patřil Cvikovským, prosadit se mohli Pohorský či Jirák, ale do listiny střelců se zapsal až znovu Sysel, jenž měl po druhém gólu vzápětí další velkou šanci, ale nedal. Za stavu 3:0 Bukovany snížily a hned na to mohly ještě upravit na 2:3, ale dramatický závěr odmítl gólman Machačný.

Ohlasy trenérů: radost z nových hráčů i smutek z vítězství

Doksy chtěly víc vyhrát, na nás už toho asi bylo dost

František Kubáň, trenér FC Nový Bor:

První zápasy s těmi „slabšími" soupeři pro nás vyzněly jasně, i když proti Bukovanům jsme první půli trochu proflákali. Poslední zápas proti Doksům byl jiný, vůbec se nám nedařila naše hra, kombinace, na kterou jsme zvyklí. Doksy hrály hodně odzadu a asi také chtěly víc vyhrát a když jsme dostali gól, už jsme se do toho zpátky nemohli dostat. Z naší strany odfláknutý zápas. Že jsme nastříleli v těch prvních dvou zápasech hodně gólů, to je jen malý uspokojení. Zápas s nejsilnějším soupeřem jsme prostě odflákli, nevyrovnali jsme se s jejich důrazem. Když jsme dostali gól, tak se pak už přestalo dařit i hráčům, kteří jsou dobří do kombinace a umí obejít hráče. Vepředu jsme naráželi na hradbu. Doksy hrály zodpovědně a důrazně, zatímco na nás už to asi padlo a měli jsme toho už dost.

Zase vítězství! Byl bych raději, kdybychom prohráli

Josef Vinš, trenér TJ Doksy:

Turnaj se povedl. Hřiště bylo kvalitní a vydrželo i počasí. Porazili jsme Cvikov, vyhráli jsme nad domácími i díky tomu, že jsem v poločase musel zvýšit hlas, protože ti, co hráli, si mysleli, že to odchodí. Bor jsme znali, věděli jsme, že má běhavé a snaživé mladé kluky. Zatáhli jsme to, počkali jsme si na ně, dali jsme z trestňáku gól a v druhé půli jsme si na ně znovu počkali a z brejku jsme dali druhý gól. Oni ani žádné velké nebezpečné šance neměli. Co mi dělá starosti je to, že jsme zatím v přípravě všechno vyhráli. Příprava je od toho, aby se občas prohrálo, ale my jsme zatím všechno vyhráli. Zkoušíme dva nové kluky Ondru Picka a Davida Bečvaříka, které bychom rádi získali. Oba se jeví slušně, zkoušíme je na postech, na kterých hráli.

Nový hráč z Ghany se dobře ukázal

Miroslav Novotný, trenér FK Cvikov:

V rámci přípravy byl tento turnaj dobrý hlavně z hlediska fyzické kondice. Z herního hlediska to asi velký přínos nemělo, protože ty zápasy byly nestandardní jednak tou hrací dobou, ale pro nás i tím, že nemáme žádný houf nových hráčů, které bychom potřebovali zkoušet, takže to pro nás nemá takový význam jako třeba pro Nový Bor. Takže jsme sem nepřijeli s žádnými ambicemi, brali jsme to jako tréninky, ostatně herní trénink jsme zatím měli jen jeden a kompletně jsme se sešli vlastně až dneska. Pro nás to bylo hlavně o fyzičce, něco tady naběhat, je to začátek přípravy. Příjemně mě překvapil Michal Pohorský, kterého jsme tady zkoušeli, je to mladý kluk a když vydrží, určitě by se mohl zapracovat do sestavy. Pak jsme tu také měli hráče z Ghany, který to nejprve zkoušel v Novém Boru, ale divize pro něj asi není. U nás dneska ukázal, že v něm něco dobrého je, určitě ho nezatracujeme.

Kluci viděli, jak se hraje fotbal na vyšší úrovni

František Hanykýř, trenér TJ Družba Bukovany:

Přípravu jsme zahájili až tento týden a pár lidí je ještě na dovolených, takže jsme tento turnaj vzali spíš jako zpestření na začátku přípravy. Obsazení turnaje bylo s ohledem na naši úroveň skvělé. Spíš jsme chtěli, aby kluci viděli, jak se dá také hrát, protože všechny ostatní týmy tady předvádějí jinou úroveň hry, než na kterou jsme zvyklí. My ještě máme měsíc do začátku sezony a teprve budeme všechno vylaďovat. Sestava, kterou jsme tu dnes měli, byla mixem áčka a béčka, přičemž béčko hraje IV. třídu, a to muselo být někde vidět. V prvním zápase s Borem hrála naše základní sestava dobře, ale na druhou stranu Bor tady ještě neměl nové kluky, posily.

V druhé půli jsme prostřídali pět lidí a už to bylo znát. Doksy jsme asi zaskočili, možná nás podcenily, když se nám podařilo vyhrát poločas, v druhé půli už ale naši kluci odešli fyzicky, bylo to znát, že je to už na ně moc.

V zápase se Cvikovem jsme neproměňovali šance, jejich větší zkušenost byla znát a my s proměňováním šancí máme dlouhodobě problémy. V útoku bychom potřebovali posílit, ale nejsou peníze ani lidi, hrajeme s tím, co máme. Závěr utkání s Cvikovem už byl takový fotbal nahoru dolů. V přípravě nás teď čekají dva týdny, kdy se zaměříme hlavně na fyzickou přípravu a pak všechno budeme dolaďovat během přípravných zápasů, hrát bychom měli s Jablonným, s Kněžmostí z Mladoboleslavska a s K. Šenovem.

Michael Polák