Nabízíme vám pět tipů na jarní pomazánky. Vyzkoušejte vajíčkovou pomazánku se sýrem cottage, ředkvičkovou pomazánku, tvarohovou pomazánku s petrželkou, pomazánku z medvědího česneku nebo pažitkovo bazalkovou pomazánku s tvarohem.

Tvarohová pomazánka s pažitkou:

Zdroj: Youtube

1. Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

Ingredience:
5 vajíček, 1 kelímek cottage sýru, pepř, sůl, pažitka

Postup:
Vajíčka uvaříme natvrdo, roztlačíme vidličkou nebo nastrouháme najemno, přidáme cottage sýr. Všechno promícháme a dochutíme pepřem, solí a pažitkou.

Vajíčková pomazánka může být vynikající velikonoční lahůdkou
Ideální svačinka? Rychlá vajíčková pomazánka je chutná a má mnoho variant

2. Ředkvičková pomazánka

Ingredience:
1 svazek ředkviček, dle chuti sůl, pepř, 1 ks cibule, 4 lžíce smetany, plátek másla, 1 balíček tofu

Postup:
Na másle zpěníme cibuli, pak přidáme nahrubo nastrouhané ředkvičky, osolíme, opepříme a restujeme. Necháme vychladnout a vmícháme do jemně nastrouhaného tofu. Nakonec přidáme smetanu a promícháme. Podáváme s čerstvým chlebem.

Jaká jarní pomazánka z pětice námi nabízených by vám dnes přišla k chuti? Hlasujte v anketě pod článkem.

3. Tvarohová pomazánka s petrželkou

Ingredience:
250 g měkkého polotučného tvarohu, 20 g petrželky, sůl, pepř, špetka sladké mleté papriky

Postup:
Petržel opláchneme, osušíme utěrkou a nasekáme nadrobno. Do misky vložíme tvaroh, přidáme koření (sůl, pepř a mletou papriku) i nasekanou petržel. Vše dobře promícháme, případně dochutíme. Hotovou pomazánku necháme odležet v lednici, aby se propojily všechny chutě. A pak s chutí namazat na pečivo.

Červená řepa se hodí do teplé i studené kuchyně
Červená řepa má v kuchyni široká využití. Vyzkoušejte muffiny nebo pomazánku

4. Pomazánka z medvědího česneku

Ingredience:
150 g tučný tvaroh v kostce, 150 g bílý jogurt řecký, 1 svazek medvědí česnek, 1 ks jarní cibulka, 50 g mandle plátky pražené, sůl, pepř mletý, olivový olej, chléb kmínový

Postup:
Tvaroh s jogurtem krátce prošlehehejte na hladký krém. Medvědí česnek opláchněte studenou vodou, otřepejte dosucha a pokrájejte nadrobno. Cibulku očistěte a nakrájejte na jemné kroužky. Tvarohový krém promíchejte s medvědím česnekem a cibulkou. Přidejte opražené plátky mandlí a dochuťte solí a pepřem. Krajíce chleba pokapejte olivovým olejem a opečte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova a dokřupava. Potřete je připravenou pomazánkou a podávejte.

Ilustrační foto
Pomazánky nejen pro sobotní večer: I mlsné jazýčky si přijdou na své

5. Pažitkovo-bazalková tvarohová pomazánka

Ingredience:
200 g másla, 350–400 g měkkého tvarohu, 8–10 lžic slunečnicového oleje, pažitka, 30 g bazalky

Postup:
Tahle pomazánka je jakousi obměnou klasické pažitkové pomazánky. Máslo nechte v místnosti povolit, a pak jej utřete do pěny. Přidejte tvaroh, olej, nasekanou pažitku (na tohle množství by v mém případě padl klidně celý květináček) a asi 30 g čerstvé nasekané bazalky, množství ale záleží hlavně na vaší chuti. Metlou vše promíchejte a podávejte s kornspitzovým rohlíkem.