Lvovský sbor má 31 aktivních členů, z toho 7 žen. Nemají však vlastní výjezdovou jednotku, protože spadají pod blízké Jablonné v Podještědí. Zdejší hasiči dají dohromady pouze jedno družstvo, které podléhá velení jablonské výjezdové jednotky.

„Ve výjezdu nás je napsaných šest, ale většinou tady všichni nejsme, protože ve Lvové už nás moc nebydlí. Pokud vyjedeme naším vlastním autem, tak je to jen, pokud hoří přímo v obci, nebo je někde potřeba poskytnout technickou pomoc,“ vysvětluje Jan Vaněk, starosta SDH Lvová a zároveň profesionální hasič v Jablonném v Podještědí.

Místní sbor je plný paradoxů. Jedním z nich je fakt, že nemá dost prostředků ani na nákup základní techniky a přitom pravidelně vítězí v soutěžích v hasičském sportu v regionu i za jeho hranicemi.

Materiální vybavenost sboru není příliš dobrá. Nedostatek financí je zaklínadlo doby a naráží na něj i ve Lvové. Tím, že jejich výjezdová jednotka spadá pod SDH v Jablonném v Podještědí, je jejich zbrojnice s lidmi, kteří pracují na jejím udržení v chodu, tak trochu odsunuta do ústraní. Hasiči nemají ani základní ochranné pomůcky, a tak nemohou u většiny požárů zasahovat. Zrovna tak jim chybí motorová pila, a proto nemohou pomoci při polomech na silnicích.

Maskotem je Tatra

Od města Jablonného v Podještědí dostáváme peníze prakticky jenom na naftu, abychom mohli dojet s naší avií na soutěže,“ říká Jan Vaněk. „Všechno ostatní si musíme koupit z vlastních zdrojů. Z vlastních úspor jsme hradili elektrocentrálu, osvětlení v garáži hasičské zbrojnice a dokonce i soutěžní hadice.“

Maskotem sboru je Tatra 805 z padesátých let. Auto je vyňato z výjezdu a je hlavně památkou. „Už je to veterán, ale nic jí není. Tak dva roky jsme s ní nevyjeli z garáže. Má tak velkou spotřebu, že jsme radši zapomněli, že ji máme,“ popisuje Jan Vaněk. Společenská místnost SDH Lvová je bohatě vyzdobená fotografiemi z hasičských soutěží a impozantní je sbírka trofejí.

„K nejstarším dějinám sboru máme jen kusé informace. Přesto jsme loni uspořádali v informačním centru v Jablonném v Podještědí výstavu o historii a činnosti našeho sboru. Vystavovali jsme naše trofeje, fotografie, diplomy ze soutěží a další předměty, které se vztahují k našemu sboru,“ říká jednatel sboru Jaroslav Vaněk.

Hlavní náplní života sboru jsou hasičské soutěže, ze kterých pravidelně přivážejí vynikající výsledky. Největší trofejí, která je ve zbrojnici k vidění, je pohár ze soutěže ve Stružnici.

Ve Lvové se soutěže také připravují. Příkladem je letošní šestý ročník klání o pohár obce Lvová. Pořádají rovněž Memoriál manželů Kadašových, který se koná vždy v létě. Pod jejich taktovkou také probíhá pálení čarodějnic a letos po dlouhých letech uspořádali svůj ples.

Lvovští dobrovolníci navázali přátelství s kolegy z obce Lauta v Německu, v níž se usídlila část odsunutých německých obyvatel Lvové a Jablonného v Podještědí. „Když pořádáme nějakou soutěž, tak sem pozveme německé kolegy a oni nás zase zvou na své slavnosti. Je to malá vesnička, ale hasiči tam jsou snad všichni,“ vysvětluje Jan Vaněk.

SDH Lvová se nemůže chlubit nejmodernější technikou ani častými výjezdy. Přesto hasičinou žijí a jsou přeborníky v požárním sportu. Jejich klubovna je malým muzeem připomínajícím jejich úspěchy. Zdaleka nejimpozantnější trofejí je 150 centimetrů vysoký pohár obce Stružnice. Na okresních soutěžích nemá většinou sbor ze Lvové konkurenci. Protože však není v jednotce dost mužů, nemohou se účastnit klání na krajské úrovni. Přesto Lvovští nezatrpkli a nedostatek výjezdů si nahrazují jednou za dva roky spanilou jízdou do německé Lauty. S tamními hasiči se navštěvují několik let.

Autor: Tomáš Cidlina