Oběma týmům šlo o hodně. Jablonec se mohl v případě výhry přiblížit k první čtyřce mužstev tabulky domácí mohli odskočit pražské Kobře v boji o záchranu.

HC Česká Lípa - HC Jablonec 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Duel začali lépe domácí, již ve 4. minutě poprvé překonal Štěrbu Jiří Jakeš. Svého spoluhráče napodobil Martin Mikolášek a dvoubrankové vedení už vypadalo slibně. Ovšem hra se ve druhé třetině zrcadlově obrátila a navrch měli Vlci. Ti díky dvěma trefám Michala Kapičky vyrovnali na 2:2.

Rozhodující moment přišel v 49. minutě, kdy svým druhým gólem v utkání zajistil Českolipským tři body Martin Mikolášek. Vzhledem k tomu, že Kobra doma nestačila na Sokolov, mají svěřenci Pavla Lassiga na předposledním místě náskok čtyř bodů.

V úvodu utkání byli aktivnější domácí a za svou agilní hru byli náležitě odměněni. Na trestnou lavici usedl bývalý českolipský obránce Jiří Svoboda a nabídnutou přesilovou hru využil po přihrávce Bauera Jiří Jakeš – 1:0. Po inkasované brance Vlci přidali a Holeš musel být několikrát ve střehu. V čase 9:00 lovil Štěrba touš ze své sítě podruhé. Po ose Zenk – Příhoda se puk dostal až na hůl Martina Mikoláška, proti jehož ráně neměl Štěrba šanci – 2:0.

Jablonec měl pak výhodu přesilové hry, nic vážného se však v první třetině nestalo, a tak do kabin odcházeli spokojenější domácí hokejisté, kteří opravdu v úvodní části dominovali.

Ovšem ve druhé periodě diktoval tempo hry Jablonec. Nejprve sice Petrmichl obdržel osobní desetiminutový trest za to, že rozhodčího Nečase poslal dál než za hranice katastrálního území města, ale to Vlkům vůbec nevadilo, naopak. O minutu později si Michal Kapička najel až před Holeše, efektně si ho položil a zakončil do odkryté branky – 2:1. Vlci tak využili přesilovku, neboť na trestné lavici seděl Dostál.

Vlci vycítili šanci a chtěli domácí kousnout podruhé. Jejich aktivitu nakonec odnesl brankář Holeš, který se při zákroku zranil a do modrého půlkruhu se musel postavit náhradní gólman Michal Mahdal. Ten se pořádně nestačil zahřát a protáhnout a už kapituloval, když nestačil na přesný pokus Michala Kapičky – 2:2. Mahdal si vše vynahradil proti Tondrovi, jemuž zpacifikoval v samostatném nájezdu forhendovou kličku.

Po přestávce musel jako první zasahovat Štěrba, který hřbetem lapačky vytěsnil Mackovu střelu. Ve 48. minutě Vlci zatápěli Českolipským, ti se však ubránili a vzápětí Jablonci zasadili rozhodující ránu. Ze sevření vyrazil na zteč Příhoda, předložil Martinu Mikoláškovi, který potřetí překonal Štěrbu – 3:2.

Ovšem svěřenci trenéra Svatoše nechtěli od Ploučnice odjet s prázdnou a nadále se tlačili před Mahdala, ale bez úspěchu. Střelec dvou branek Mikolášek mohl v 53. minutě zkompletovat hattrick, Jakešovou nabídkou ale pohrdl. Vyrovnání měl nakonec na hokejce někdejší českolipský kapitán Šesták, jenž pelášil sám na Mahdala, zkusil svou osvědčenou forhendovou kličku, ale Mahdal se zaskočit nenechal.

Vlci si už větší šanci do konce zápasu nevypracovali, naopak mohli ještě inkasovat. Jakešovu střelu vytěsnil Štěrba mimo tři tyče. Trenér Jablonce Ivo Svatoš si vzal oddechový čas, ale nic platné mu to nebylo, protože domácí si už vítězství a tři body pohlídali.

Hlas trenéra

Pavel Lassig (Č. Lípa):
„Tentokrát jsme zahráli velmi dobrý zápas, zejména v první třetině. Změnil jsem taktiku a systém hry, což se ukázalo jako rozhodující. Všichni hráči předvedli zodpovědný a obětavý výkon, zachytali nám i oba gólmani. Bohužel se zranil brankář Holeš, který má podle mých nečerstvějších informací natažený přitahovač stehenního svalu, takže zcela určitě několik zápasů nebude k dispozici. Skvěle ho však nahradil Míša Mahdal, který vychytal několik příležitostí Jablonce a především tu, kdy na něj šel od červené čáry zcela sám Jakub Šesták. Pochvalu zaslouží i naši věrní fanoušci. (rav)

Branky a nahrávky: 4. Jakeš (Bauer), 10. Mikolášek (Příhoda, Zenk), 49. Mikolášek (Příhoda) - 27. Kapička (Měrtl), 32. Kapička (Zeman).

Rozhodčí: Nečas - Nepomucký, Žemlička. Vyloučení: 6:4, navíc Petrmichl (JBL) 10 minut. Využití: 1:1 . V oslabení: 0:0. Diváci: 215. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

HC Česká Lípa: Holeš (Mahdal) - Dostál, Zenk, Macek, Kopas - Mikolášek, Patzenhauer, Jakeš - Adámek, Karel, Bauer - Beneš, Jambor, Příhoda - Baburins, Krupička

HC Jablonec nad Nisou: Štěrba (Hanousek) - Svoboda, Beránek, Pulec, Petrmichl, Nozka, Duda, Abraham - Měrtl, Šesták, Stehno - Špak, Kapička, Tondr - Zeman, Brokeš, Peřina - Rudiš, Jirků.

Michal Šandor