Sice až za měsíc vstoupí hokejisté HC Česká Lípa do nového ročníku Krajské ligy mužů (KLM) Libereckého kraje, ovšem už zítra na domácím ledě odehrají svůj první přípravný zápas.

Jejich sparring-partnerem bude tradiční soupeř: HC Jičín, účastník KLM Královéhradeckého kraje. „Přípravu jsme zahájili poslední týden v srpnu, od té doby se mužstvo postupně dává do kupy," konstatuje František Richter, hlavní trenér A-týmu.

Podle jeho slov se hráčský kádr z loňského soutěžního ročníku příliš nezměnil. „Je prakticky stejný. Měl jsem ale rozjednanou spolupráci s HC Děčín ohledně možnosti hostování několika juniorů, kteří se nedostanou na soupisku tamního druholigového mužstva. Jenže z toho nakonec sešlo, protože Děčínští si založili své béčko, a tím nám udělali silnou čáru přes rozpočet," mrzí kouče Richtera.

Na dnešní zápas hokejistů je vstup zdarmaPrvní přípravný zápas odehrají českolipští hokejisté dnes od 15 hodin s týmem HC Jičín (KLM Královéhradeckého kraje). Vstup je zdarma.

Do přípravy s muži se zapojili osmnáctiletí odchovanci Tomáš Kučera, Dominik Bašek a navrátilec z Liberce František Minařík. A po dvou letech pauzy se na českolipskou ledovou plochu vrací také zkušený Václav Novák.

Zlákala je Kanada

Naopak nejlepší střelec uplynulé sezony Lukáš Krupička v kádru chybí. Proč? „Protože v létě odletěl do Kanady. Ale ne kvůli hokeji., za prací," vysvětluje Richter, načež dodá: „A Lukáš Zet, další náš hráč z užšího kádru, se chystá letět za ním. Oba jsou to takoví dobrodruzi."

Menší dilema řeší českolipský trenér na postu gólmana. „Dosavadní brankářská jednička Tomáš Karásek je stále bez odezvy. Lépe řečeno: nezvedá mi telefony, neukázal se na tréninku, tudíž to beru tak, že se mu asi nechce. Chytat proto budou zbylí dva gólmani, Ondřej Bohatý a Robert Andrýsek."

Dorost dělá radost

Českolipský hokej si v posledních letech zakládá na výchově mládežníků, jejichž šéftrenérem je také právě František Richter.

„V krajských i republikových máme obsazeny všechny věkové kategorie, kromě té juniorské. Ale velmi nadějně vypadají kluci z dorostu. Před týdnem v přáteláku porazili ligový dorost Děčína 10:4, čímž nám pochopitelně udělali radost," pousmál se František Richter.

Dostat malé děti a teenagery k hokeji, k tomu dopomáhají školička bruslení a hokejové nábory. „Školička bruslení je určena pro kluky a holky od 4 do 8 let, u těch nejmenších může na první lekce na led i jeden z rodičů, samozřejmě na bruslích," připomíná Tomáš Kučera, sekretář HC Česká Lípa.

Zájemci o lední hokej se po zvládnutí základních bruslařských dovedností a po nafasování hokejové výstroje pozvolna přesouvají mezi hokejisty. „Stačí jen, aby rodiče nahlásili trenérům, že jejich děcko má zájem o lední hokej v České Lípě a zástupci klubu se již postarají o jeho zařazení do jednotlivých tříd podle věku dítěte. Za každého nového hokejistu nebo novou hokejistku jsme moc rádi," zdůrazňuje sekretář Kučera.