Již dlouho se mluvilo o tom, že by České Lípě slušela ligová hokejová soutěž. No a letos se fanoušci tohoto takřka národního sportu dočkají 2. ligy. V posledních měsících vrcholí přípravy před nadcházející sezonou, do které Predátoři vstoupí již tuto neděli na ledě v Jindřichově Hradci. Velký podíl na příslušnosti českolipských hokejistů k celorepublikové soutěži má právě Jiří Hau.

Předsedou klubu je dva roky a jak sám říká, snaží se lidi organizovat, koordinovat, směrovat. „Pokud chceme hokej v České Lípě dělat opravdu pořádně, potřebujeme zkušené lidi, s dlouholetou praxí, s kontakty,“ říká Jiří Hau a dodává: „Proto jsme k nově budovanému A-týmu přivedli zkušeného trenéra i jeho asistenta, který se zároveň metodicky stará o trenéry mládeže, proto přišel v hokejových vodách se orientující nový manažer.“ Jiří Hau poskytl Deníku rozhovor.

V českolipském hokejovém klubu bylo změněno prakticky všechno. Dresy a názvem počínaje a z gruntu obměněným kádrem konče. Zůstalo vůbec něco při starém?
Barvy klubu jsme chtěli zachovat původní. Zůstaly tradiční černá, červená a bílá. Věříme, že i veřejnost nás se všemi změnami příjme, a že se s českolipským hokejem ztotožní. II. hokejová liga je po sportovní i společenské stránce atraktivní, divácky hodně navštěvovaná soutěž. Kluci na ledě by měli přinést do našeho města zdravé sebevědomí, které cítíme z těch měst, kde se hokej zabydlel.

Zásadní změnou je také nový znak predátora, který vystřídal dříve zažitého kohouta. Klubu tak byla vtisknuta nová identita. Proč?
Přelom do nové éry jsme vyjádřili také novým logem týmu. V Liberci nám lidé od Bílých Tygrů říkali: Hoši, kdy už konečně sundáte ty kohouty z triček a uděláte něco pořádného? Navíc se našim hráčům, zejména dětským týmům, protihráči vysmívali. Kvůli kohoutům na dresu na ně kokrhali. Predátor je bojovník, a takoví jsou i českolipští hokejisté.

Druhá liga se v České Lípě bude hrát v nově zrekonstruované hale, která už však hostila řadu významných týmů. Jak halu vnímají diváci?
Jsme rádi, že hokejová utkání, která se nám sem podařilo dostat, byla kvitována obrovským diváckým zájmem. Byla zde také soustředění zahraničních mládežnických týmů (například až z Kazachstánu) a na zdejším ledě trénovaly také mládežnické krasobruslařské naděje z Ruska, Estonska a Švýcarska. Všichni jsou z tohoto areálu unešení. V létě zde hrály tři extraligové týmy, od jejich vedení i hráčů šla jen chvála. Co se týče zázemí, máme nyní v České Lípě technické podmínky na úrovni minimálně 1. hokejové ligy.

V nově sestavovaném týmu není nikdo ve věku nad 35 let. Naopak jde v naprosté většině o mladé hráče…
Ve vyšších soutěžích je poměrně obvyklé mít v týmu zkušeného „vysloužilého“ hráče na jeden dva roky. Takové programově nemáme a zjišťujeme, že ani nepotřebujeme. Budujeme mladý dravý tým, doplněný několika hráči, kteří již mají bohaté zkušenosti, ale zároveň ještě hodně let hraní před sebou. S výsledky z přípravných utkání jsme spokojeni, snad je to tedy správná cesta.

S jakým cílem vstupujete do nadcházející sezony?
Chceme hrát dobrý hokej a bavit lidi. Jsme nováčkem, takže cílem letošní sezony je v klidu se udržet v pohodové střední zóně tabulky, tmelit zdravé jádro týmu do budoucna. Velice důležitý je pro nás vztah A týmu a mládeže. Uvědomujeme si, že tu hokej musí stát na dvou nohách. První nohou je ona výkladní skříň, tedy A tým, druhou pak právě mladé naděje, z nichž vyrostou odchovanci českolipského hokeje. Chceme hokejem zbláznit celé město.