„Naším cílem je záchrana ve II. lize,“ říká trenér českolipských Panterů Jaromír Carvan. Sám ale tuší, že to nebude lehké. I když některé hráče zná z předešlého působení v Jablonci, bude ve spolupráci s vedením klubu muset vytvořit naprosto nový tým.

Co bylo hlavním podnětem, že jste přijal nabídku České Lípy?
V Jablonci nad Nisou jsem působil jako trenér osm let. Pět let u juniorů a tři roky u A-mužstva. Nabídka České Lípy byl pro mě nový impuls, hodně mě potěšila. V Jablonci jsem byl trochu nespokojen s tím, že tam byl malý divácký zájem o hokej. Zde v České Lípě vyrostla nádherná nová hala a nadšení lidí tady kolem je tak velké, očekávám že českolipští diváci budou chodit v hojném počtu a vytvoří hokeji skvělou atmosféru. Přiznám se, že to mě sem hodně lákalo.

Měl jste i jiné nabídky?
Už za působení v Jablonci jsem měl nabídky z Itálie, kde jsem mohl trénovat juniorskou soutěž. V průběhu minulé sezóny jsem dostal nabídku z Nových Zámků do druhé nejvyšší soutěže. Ale tím, že člověk má rodinu, rozhodl jsem se, že zatím zůstanu v Čechách. Jelikož jsem ještě docela mladý, mám jako trenér na všechno dost času.

Jak zatím na vás působí současný českolipský kádr?
Tým se zatím tvoří. Jsem rád, že tu jsou někteří hráči z Jablonce. Je to pro mě trošičku jednodušší, že páteř mužstva znám. Tím, že sem šli a chtějí hrát pode mnou, je pro mě určité vyznamenání, že i já mám jejich důvěru. Mužstvo vhodně doplňujeme, jsem přesvědčen, že se uplatní i někteří hráči z českolipské hokejové líhně. Cílem je stabilizovat mužstvo, udržet se ve II. lize.

Jak vnímáte úroveň druhé ligy? Má blíže ke krajskému přeboru či k I. lize?
Jsou zápasy, které se taktickou či fyzickou připraveností, nasazením a herním pojetím přibližují prvé lize. Ale někdy naopak zase krajskému přeboru. Ta soutěž je strašně složitá.

Preferujete jako trenér, když je od začátku určeno, kdo bude brankářskou jedničkou, nebo máte radši vyrovnanou dvojici?
Kluby II. ligy mohutně posilují na postu brankáře, protože to je klíčový faktor. My samozřejmě také hledáme prvního gólmana. Uvidíme, jestli jsme ho našli. Já si myslím, že ano. Jméno ale zatím říkat nebudu. Dle mého je pro gólmany lepší, když je od začátku sezony dané, kdo bude jedničkou.

Trochu se představte našim čtenářům a českolipským hokejovým fanouškům.
Pocházím ze Slaného, kde jsem začínal s hokejem. V šesté třídě jsem přešel na Kladno, kde jsem později v šestnácti letech odehrál své první extraligové utkání. V extralize jsem odehrál asi dvacet zápasů. Vinou zranění kolene, přetrhal jsem si vazy, jsem z extraligového tempa vypadl. Jinak jsem získal s Kladnem bronzovou medaili v juniorech. Prošel jsem všemi juniorskými národními výběry, od šestnáctky po dvacítku.

Kdo bude podle vás favoritem II. ligy?
Ohromně silné mužstvo bude Milevsko, dále Písek, tradičně silný je Děčín, Klášterec. Uvidíme, co předvedou Rokycany, které loni jako nováček vyhrály svou skupinu a pak vypadly v prvním kole play-off.

Máte nějaký trenérský vzor?
Já žádný trenérský vzor nemám. Mně se líbí trenéři, kteří jsou vcelku demokratičtí, ale mají zároveň respekt. Já osobně si myslím, že nějakými direktivními příkazy to už dnes dělat nejde.