Českolipští hokejisté mají za sebou v nové sezoně dva zápasy, ve kterých dostali už 21 branek a vstřelili jich pouhých pět. Tuto zatím nelichotivou bilanci mají možnost napravit nadcházející sobotu, kdy nastoupí doma proti Frýdlantu, který stejně jako Lípa nemá ani bod.

Lomnice - Česká Lípa 6:1 (2:0, 1:0, 3:1)

Jako první se osmělili hosté, Češka a Čižmár krátce po začátku prověřili lomnického gólmana Skákalíka. Další pozdravy mu poslali i Veber a Preussler. Na druhé straně se snažil sólově prosadit Martinec a byl zastaven až faulem. Oslabení se hostům celkem dařilo, navíc se i Lomničtí vzápětí ocitli ve čtyřech. Holčák dvakrát po sobě dobře pálil, pak ale při vlastním oslabení ujel Rudiš a překonal hostujícího Karáska.

Slibnou šanci vyrovnat měl Preussler, ale mířil pouze do brankáře. Domácí se pak nastěhovali před branku hostí a těžce zavářeli jejich obraně. Českolipským dělal problém hlavně přechod středního pásma, navíc sami zastavovali hbité domácí jen s pomocí nedovolených zákroků. Po jednom z nich stačilo Lomnici 21 vteřin přesilovky k navýšení skóre na 2:0.

I domácí se museli bránit ve čtyřech, ale po hrubce Holčáka na útočné modré se mohli radovat potřetí nebýt pozorného Karáska. Třetina se dohrávala čtyři na čtyři po podivných verdiktech nepřesných rozhodčích. Stav po dvaceti minutách byl 2:0.

Až příliš úzkostlivý metr drželi sudí i v druhém dějství. Po třech minutách hry šel pykat již podruhé za zápas Čižmár. Lípa v pohodě brání a nepouští domácí do zakončení. Tři minuty nato odpískán pro změnu trest pro domácí, ale ani víc prostoru na ledě nepřineslo změnu v obrazu hry. Skákalíka v lomnické kleci vyzkoušel bombou od modré Herzog, o chvíli později se na trestnou lavici poroučel s osobním trestem opět Čižmár, který se snažil diskutovat s rozhodčím. Hosté spálili další šance a pohrdli i minutou a půl dvojnásobné přesilovky. Za domácí se snažil odpovědět Erlebach, gólman hostů byl proti. Dvě velké šance pak zahodil českolipský Peterka a zákonitě musel přijít trest. Rudiš se ještě neprosadil, ale jeho parťák z útoku Junek už Karáska překonal. Hosté dost povadli a konec druhé třetiny byl plně v režii euforicky hrajících borců domácího týmu.

S touhou zdramatizovat zápas naskočili hráči České Lípy do poslední třetiny. Hned z prvního útoku pálil Češka nad, šanci měl v přesilovce i Hau, ale byl odstaven domácí obranou. Potrestaný lomnický Syrovátka jen naskočil z trestné lavice a už jeho sólo musel hasit Karásek. Stejný hráč střílel i v následné domácí přesilovce a navíc ujel i v době krátkého tlaku hostů. To už se nemýlil a rozjásal domácí fanoušky počtvrté.

V reakci na čtyřbrankový příděl Lípa začala dohrávat souboje a domácí začali chybovat. Nejenže to gólový efekt nemělo, ale rozhodčí za to hosty nekompromisně vylučovali. Dvířka u trestné lavice zaklapla za Veberem a Čižmárem a hrálo se pět na tři. Poté šel ven Preussler a situace se opakovala. Už při hře pět na čtyři prostřelil vše před sebou Rutkovský a pětka byla na světě. Uběhly sotva dvě minuty a šestý hřebík do rakve českolipských zatloukl nádhernou střelou Martinec. Hosté stav už jen kosmeticky upravili trefou Češky čtyři minuty před koncem. Na konečném výsledku 6:1 už nic nezměnila ani závěrečná přesilovky domácích.

Branky a nahrávky: 9. Rudiš, 18. Junek (Rudiš, Karásek), 39. Vašek (Knap, Majdič), 46. Syrovátka (Rudiš), 52. Rutkovský (Erlebach, Maryška), 54. Martinec - 56. Češka (Holčák).

Česká Lípa: Karásek (Číž) - Bureš, Češka, Čižmár, Došlý, Flekl, Hau, Herzog, Holčák, Peterka, Preussler, Staněk, Ulbricht, Veber K, Veber O. Vyloučení: 7/12, navíc Čižmar (CL) 10 min.

Frýdlant - PSK Lbc 2:11 (0:3, 2:1, 0:7)

Hosté z PSK se do svého soupeře pustili s velkým nasazením, kterému pouze jedenáct hráčů Frýdlantu těžce odolávalo. Jen střelecká nemohoucnost PSK zabránila vyššímu gólovému rozdílu. Naopak žádnou branku za svá záda nepustil spolehlivě chytající brankář PSK Bažant, a tak byl po první třetině stav 0:3.

Druhá třetina však přinesla pravý opak, přišlo podcenění soupeře a hru opanoval Frýdlant. PSK nevyužil několik šancí a přesilovek, a nakonec tuto třetinu prohrál 1:2.

Snahu frýdlantských hokejistů o zvrat v utkání zlomil pátý gól v síti brankáře Proška, ale ten pravý brankostroj přišel až v posledních deseti minutách hry, kdy střelci PSK nasázeli již velmi unavenému Frýdlantu šest gólů. Za zmínku stojí čtyři branky z hole hráče PSK Jakuba Šebesty, jehož střelecké řádění připomínalo nedávnou kanonádu jeho krajana Hertla v NHL.

Branky (nahrávky): 25. Hodač (Šlejtr), 40. Vološín (Šír) 6. Maděra (Zákoutský), 18. Baran (Ubry), 19. Šebesta Jakub (Vorel), 28. Potocký (Zákoutský), 3. Šebesta Jan (Baran), 51. Číž (Šorejs), 52. Šebesta Jakub (Kotrč), 55. Potocký (Baran, Ubry), 56. Šebesta Jakub (Kotrč), 57. Zákoutský (Maděra Daniel), 59. Šebesta Jakub (Potocký). Rozhodčí: Hladík - Novák, Serbus. Vyloučení: 8:6, využití: 0:1. 

PŘIJĎTE FANDIT HC Česká Lípa zve všechny fanoušky ledního hokeje v sobotu19. 10. 2013 od 15.15 hodinna zimní stadion v České Lípě, kde je na pořadu čtvrté kolo soutěže krajské ligy v ledním hokeji. Českolipský tým se zatím trápí, v prvním zápase utrpěl debakl s VTJ Liberec, a jako omluva pro diváky je vstupné na utkání s Frýdlantem zdarma. Českolipským se úvod soutěže nepovedl a krčí se na posledním místě tabulky, soutěž je ale teprve na začátku, tak se snad tým dostane do dobré pohody a zabojuje o vyšší příčky a přízeň diváků. Frýdlant je zatím také bez bodu, je to tedy utkání, kdy se HC Česká Lípa může odrazit ode dna tabulky. Přijďte podpořit českolipské hokejisty v boji o mistrovské body. Vstupné na utkání je zdarma.

Pavel Milt, Miloslav Cihlář