Smutek zavládl po závěrečném klaksonu prvního zápasu úvodního kola play off druhé hokejové ligy, ve kterém jablonečtí Vlci podlehli týmu Predators Česká Lípa 3:5 (1:1, 2:3 a 0:1).

Vedení domácího týmu pojalo první kolo play off velkolepě a na úvod zazpívaly dvě členky pěveckého sboru Vrabčáci českou hymnu. Úvod první třetiny byl ve znamení oťukávání krajských rivalů a trochu vzruchu přinesly pouze přesilovky, leč žádný z týmů je využít nedokázal. Do vedení nakonec šla Česká Lípa v čase 12:29.

To Jablonecká obrana poprvé v zápase chybovala, exjablonecký Šesták prošel až před brankáře Hanouska, který byl proti jeho střele bezmocný. Predátoři měli možnost zvýšit náskok při téměř dvouminutové přesilovce pět proti třem, ale naopak v ní měl největší šanci domácí Kapička, ale brejk neproměnil. Vzápětí měl podobnou šanci Kadeřábek, ale on se mezi střelce nezapsal. Hosté se ze špatné obranné hry nepoučili a již při hře pět na pět Stehno vyrovnal.

Druhou část začínali Vlci v početní převaze a svého soka zatlačili do jeho obranného pásma a po zásluze šli do vedení, když brankáře hostí překonal Černý. Z vedení se však domácí neradovali dlouho, neboť hosté z přesilovky srovnali. Ovšem náskok Vlkům vrátil pohotovou střelou Měrtl. Zlomový okamžik zápasu nastal ve 38. minutě, kdy Česká Lípa během dvaceti vteřin otočila vývoj utkání.

Obě akce, ze kterých hosté skórovali, si byly velice podobné. Chyba obrany, přečíslení a gól. Hanousek byl proti smrtícím výpadům bezmocný, a tak šli hosté do kabin s jednobrankovým náskokem.

Úvod poslední třetiny se domácím opět nevydařil. Hosté šli několikrát v dobrých pozicích na Hanouska, který v brance doslova čaroval, ani tak nedokázal zabránit páté brance za svými zády. Od té doby si Česká Lípa poctivě hlídala svoji modrou a domácí nenašli zbraň, jak tento val překonat. Šanci měli ve dvojnásobné přesilovce v polovině poslední části, ale kontaktní branku nedali.

Poslední naději na zvrat měli Vlci v čase 18:36, kdy sudí vyloučil dva hráče Lípy a domácí mohli hrát 1.51 vteřin přesilovku 5:3, ovšem po padesáti vteřinách udělal klukovský faul ve středním pásmu Černý a výrazně otupil možnost Vlků na snížení stavu. Nervózní závěr nahrával hostujícím hráčům, kteří si domů odvezli cenné vítězství a v případě čtvrteční výhry na domácím ledě se právě oni mohou radovat z postupu do 2. kola play off druhé hokejové ligy.

Branky: 17. Stehno, 24. Černý (Měrtl), 39. Měrtl (Kadeřábek) – 13. Šesták (Šulc), 26. Hudíček (Šulc), 38. Musil (Havel), 38. Šulc (Oliverius, Svoboda), 43. Šulc (Nekvinda, Havel).

HC Predators Česká Lípa: Matoušek – Mrkvička, Petrmichl, Svoboda, Šulc M., Cafourek, Kučera, Formánek - Šesták, Oliverius, Šulc J., Musil, Hudíček, Havel, Nekvinda, Kašťák, Preussler, Plichta, Varga.

Slavíček: Byla radost se na kluky dívat

Bojovnost hráčů a naordinovaná taktika od trenérů slavila úspěch. Českolipští hokejisté dokázali v úvodním utkání prvního kola play–off druhé ligy vyhrát na ledě jabloneckých Vlků, se kterými v základní části soutěže dvakrát padli.

„Trenéři zvolili velmi dobrou taktiku a hráči své úkoly plnili. Především starší borci ukázali těm mladým, jak se má bojovat: vrhali se do střel, makali,“ řekl Deníku generální manažer HC Predators Bohumil Slavíček. „Naši fanoušci, kteří do Jablonce přijeli, viděli, že kluci dřou. Byla radost se na ně dívat,“ zdůraznil.

Před čtvrteční odvetou, v níž se už může rozhodnout o postupujícím do 2. kola, však manažer Slavíček euforii některých českolipských fandů raději krotí. „Všechno je to ještě hodně otevřené. Jablonec je hodně těžký soupeř, který se rozhodně jen tak nevzdá. A i právě proto si s vedením klubu přejeme, aby se fanoušci čtvtečním hokejem především bavili a prosíme je, aby našim hráčům hlasitě pomohli,“ řekl na závěr Bohumil Slavíček.

Odvetné střetnutí v České Lípa začíná v 18 hodin.