Neděle 25. prosince 2016 bude v celém Rusku považována za černý den nejen pro ruskou kulturu. Toho dne spadlo do Černého moře u Soči letadlo Tu-154 s 92 lidmi na palubě. Letadlo mířilo z Moskvy na vojenskou základnu v syrské Latákíji. Po mezipřistání v Soči, kde stroj dotankoval, se po dvou minutách letu ztratil z radarů.

Na palubě byli novináři a většina Alexandrovova armádního pěveckého sboru. Po vyzvednutí těl obětí ze dna moře už dnes víme, že zahynulo 64 členů tohoto světoznámého souboru. Nehodu nepřežili kromě zpěváků včetně ředitele souboru Valerije Chalilova novináři a členové posádky. Ohledně důvodů pádu letadla se vyrojilo mnoho spekulací včetně teroristického útoku, což se nakonec nepotvrdilo.

Zevrubné vyšetřování katastrofy zatím ukazuje spíše na chybu pilota. Ale vše je v procesu a výsledky zjišťování příčin se dozvíme mnohem později.

ARMÁDNÍ SOUBOR PÍSNÍ A TANCŮ

Soubor, který by měl po několikáté vystoupit v Liberci, má dlouhou historii a je vývozním kulturním artiklem dřívějšího Sovětského Svazu, dnes Ruska. První vystoupení souboru se uskutečnilo v roce 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě a tehdejší Soubor rudoarmějské písně tvořilo 12 mužů – osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

Zpočátku vystupovali pouze v Moskvě, ale s rostoucím úspěchem začali vyjíždět do okolí a soubor se začal rozrůstat. V 30. letech měl již 300 členů. Alexandr Alexandrov, který stál v čele souboru až do své smrti v roce 1946, je autorem hudby k patrně nejznámější písni Alexandrovců, Svaté válce, která vznikla v roce 1941.

Po rozpadu SSSR prošel soubor nejistým obdobím. Popularitu mezi mladším publikem získali Alexandrovci i díky spolupráci s finskou skupinou Leningradští kovbojové, se kterou absolvovali světové turné.

ALEXANDROVCI A PINK FLOYD

Unikátní kombinaci vojenských písní s rokenrolem v podání „kovbojů" zachytil finský režisér Aki Kaurismäki ve svém kultovním dokumentu Totální balalajková show z roku 1994. Soubor tak přes ideologický základ, na kterém fungoval celá desetiletí, projevil pozoruhodnou schopnost adaptovat se do nové doby.

Jistě v tom hraje roli i nezničitelná nostalgie posluchačů. Alexandrovci zpívali u Berlínské zdi skladby britské skupiny Pink Floyd, nebo před papežem Janem Pavlem II. Na repertoáru mají i hit Franka Sinatry My Way, nebo Hallelujah Leonarda Cohena.

Soubor má 180 členů, 64 z nich zahynulo. "V první polovině roku mají naplánováno 75 koncertů. Turné se nezruší, ale nevylučuje se, že se některé termíny neposunou," řekl Rudolf Héger, manažer pro východní Evropu.

Podle posledních zpráv by měly být i termíny zachovány a soubor, který byl rozdělen na dvě části, je připraven vystupovat. O Alexandrovce nepřijdeme.