Divadelní hru Generálka napsal Jiří Hubač právě pro Jiřinu Bohdalovou a představení bylo v druhé polovině osmdesátých let tři a půl roku na repertoáru Divadla na Vinohradech. Nyní jej uvádí Divadlo Na Jezerce Praha.

Hra se odehrává v době vyhnanství císaře Napoleona na ostrově Svaté Heleny. Hrdý Korsičan tu má už zcela necísařské starosti a jeho společníky jsou kromě krys a anglických hlídačů jen dva bývalí generálové. Do neutěšené situace, v níž si Napoleon Bonaparte ze všech sil snaží zachovat zbytky důstojnosti, vpadne jako blesk z čistého nebe Josefina Pontiová.

Vdova po jednom z napoleonských vojáků nechce nic víc a nic míň než dvacet tisíc. Na tuto částku vyčíslila ušlý zisk muže za léta vojenské služby, opuštěné lože, výživné na děti, slzy, strach a stýskání pro ztrátu manžela. Jenže císař je chudý jako kostelní myš a Josefina správná ženská od rány

Jiskřivá komedie těží ze skvělých Hubačových dialogů a humorného nadhledu a stranění těm, kteří o něco usilují. Inscenace je hereckým koncertem Jiřiny Bohdalové v roli Josefiny a Radka Holuba jako Napoleona a Jiráskovo divadlo ji uvede exkluzivně 11. února od 19 hodin.

Předprodej zahájen na www.cl-kultura.cz