Kvůli rekonstrukci oken a dveří na hlavní budově bude letošní akce probíhat v prostorách ambitu, loretánského dvora a klášterní zahrady.

Program bude korespondovat s výstavou palných zbraní, která je v ambitu k vidění. Uvidíte zde vojáky v různých uniformách, kteří nechají nahlédnout do světa zbraní, ale i běžného života vojáka. Ve stejném prostoru se potkáte i s mysliveckým zastavením a videoukázkami lovné zvěře.

Muzejním večerem budou provázet různá vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa. Ve 21.00 se uskuteční v Biberově hudební síni houslový koncert Davida Singera k poctě Bohumila Malotína, který odkázal muzeu sbírky starých českých tisků a lužickosrbské knihy.

„V ambitu budete mít možnost nahlédnout do knihařské dílny, ve které vám představíme, jak se pracuje na mechanických strojích, ukážeme knižní vazby a razidla na zlatotisk a slepotisk a předvedeme, jak se ručně šije kniha,“ zve návštěvníky Jana Jermanová Jakubská, vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Během večera se představí několik profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. V klášterní zahradě se můžete těšit na orientální taneční představení s šavlemi pražské skupiny Siderea. V úvodu večera zazní swingová hudba skupiny AHA Band a následně vystoupení Jazzové Farmy ze ZUŠ Česká Lípa. Na pódiu potěší především menší návštěvníky pohádka Červená Karkulka v podání divadelního spolku HRAjeto a do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru večera rozzáří světelná a tentokrát hodně barevná UV show v amfiteátru muzea.

Ani letos nebudou chybět tvůrčí dílny pro děti, ale také pestré občerstvení. Můžete se těšit na pražené mandle, frgále, sýrové pochoutky, sladké i slané palačinky a samozřejmě nebudou chybět klobásky a jiné dobroty. K ochutnání bude i několik druhů chmelového moku.

S platnou vstupenkou z muzejní noci můžete v těchto večerních hodinách navštívit i Šatlavu – archeologické muzeum Českolipska, kde bude připravena výstava Předchůdci palní zbraní, dílnička pro děti a dospělé, ale také promítání.