„Když získáme nějakou věc, uloží se v depozitáři. A vytahuje se, když je nějaká specializovaná výstava s tématem, do kterého se hodí. Tato desetiletá výstava nám umožňuje ukazovat průřez toho, co jsme získali a co jsme většinou dosud nevystavovali," uvedla vedoucí sbírkového fondu muzea Eva Schmidová.

V muzeu je například světnička herce Vladimíra Menšíka vybavená nábytkem a dalšími předměty z jeho chalupy v Dolní Polici u Žandova. Muzeu je věnovala vdova po oblíbeném herci. Ve světničce ale není vše, na nové výstavě je třeba Menšíkův soubor her a hraček.

Její vernisáž proběhla ve čtvrtek. Na výstavě se objevují předměty, jež muzeum získalo bádáním, vykopávkami, z pozůstalostí, koupilo či dostalo darem. „Je to průřez napříč muzejními obory, z geologie, paleontologie, entomologie, archeologie, historie a mnoha dalších," uvedla Schmidová.

Mezi exponáty jsou například medaile a další militaria z pozůstalosti generálmajora letectva Františka Rypla, trofej jeleních parohů, sbírka historických pohlednic Lípy či etnografická sbírka z ostrovů Jáva a Nias.

Muzeum vystavuje také psací stroj z počátku 20. století, který používal známý herec Oldřich Velen. Je tam i velká sbírka obrazů místního malíře Karla Máši, skleněný betlém vyrobený speciální technikou přímo pro českolipské muzeum, model lanovky věnovaný školou v Horní Libchavě, sbírka školních pomůcek, příbor či volební komiks.

Muzeum ukazuje i část sbírky vycházkových holí, které na konci 19. a první polovině 20. století nashromáždila Terezie Jílková z Kamenického Šenova.