K těm největším patří takřka týdenní maraton profesionálního i amatérského divadla, Českolipský divadelní podzim. Jeho již 41. ročník právě skončil.

Nejenže pořadatelský soubor uvedl premiéru nové hry O lesích a lidech, ale také odehrál pro školy už padesátou reprízu oblíbeného kusu Jak se Vám líbí Jak se Vám líbí? a také loňskou Commedii á la Carte, oceněnou účastí na nejvýznamnější české přehlídce ochotnických souborů Jiráskův Hronov.

Do toho před těmito neúnavnými nadšenci samozřejmě stála výzva dopřát všem divákům to nejlepší a vše organizačně zvládnout.

Pořadatelé opět překonali v loňských letech nastavenou laťku kvality. Pestrý program zahrnoval díla veskrze temná, ale i příjemně humorná.

Špičkoví ochotníci

Českolipským divákům se představily soubory profesionální i ochotnické. Ty ale kvalitou a provedením své kolegy, pro něž je divadlo zaměstnáním, mnohdy hravě dotahovaly.

„Od diváků máme výbornou zpětnou vazbu, líbila se jim hlavně pestrost i přátelská atmosféra přehlídky,“ říká unavená, ale nadšená Dita Krčmářová z Divadelního klubu Jirásek.

Nepohodlí neodradilo

Ani nepohodlné koženkové sedačky léta zanedbaného Jiráskova divadla letos neodradily téměř padesát nadšenců, kteří si zakoupili permanentku na všech sedm představení hlavního programu. Kromě duševního blaha jim po divadelním týdnu zůstala i vtipně pojatá osobní vstupenka ve formě polaroidové fotografie.

Včetně prologu a představení pro školy se na prknech Jiráskova divadla během přehlídky odehrálo celkem třináct divadelních kusů. Během většiny představení se mohli radovat ti, kdo si zakoupili vstupenky dopředu, protože volných míst byl často akutní nedostatek.

Na své si přišli i příznivci statičtějšího umění. Ve foyer divadla vystavil během festivalu své snové piktorialistické obrazy restaurátor a grafik Pavel Kraus.

Po krátkém oddechu začne Jirásek připravovat další ročník. „Opět budeme jezdit po přehlídkách, abychom v příštím roce mohli divákům ukázat opět to nejlepší z české divadelní scény,“ uzavírá Krčmářová.