Převážně mladí herci pod vedením režiséra a scénáristy Václava Klapky během letoška postupně přesvědčili poroty na regionálních přehlídkách Lounské divadlení a Divadelního pikniku ve Volyni, že jejich poslední hra Commedia à la carte si zaslouží postup dál.

„Je to pro nás ohromný úspěch a máme ohromnou radost, že můžeme v Hronově reprezentovat Českou Lípu,“ říká herečka Dita Krčmářová z DK Jirásek.

Z temnoty do veselí

Kde v blízké doběCommedii zahrají
HronovFestival Jiráskův Hronov
Čtvrtek 10. srpna od 17.00
Pátek 11. srpna od 14.15
Pátek 11. srpna od 21.30

PřerovDostaveníčko s divadlem
Čtvrtek 24. srpna od 20.00

KadaňFrantiškánské léto
Pátek 25. srpna od 20.00

Se svou předchozí hrou, temným příběhem z dob francouzské revoluce Maratův Sade, posbíral Jirásek rovněž plno ocenění. Letošní neobvyklá odlehčená komedie plná originálních prvků, obstála v těžké konkurenci volyňské přehlídky ještě lépe, a vysloužila si od poroty doporučení k účasti na zmíněném festivalu v rodišti jednoho z nejzásadnějších českých dramatiků.

„Jedná se o hru s prvky de l´Art, což je velice výrazové a rytmické herectví. Opět jsme šli do něčeho úplně jiného,“ popisuje hru vycházející z improvizovaného herectví renesanční Itálie Dita Krčmářová. Během představení protknutého typickým jiráskovským humorem se diváci například dozvědí, co všechno na sebe může „vykecat“ němý sluha a další bláznivé věci.

Českolipský soubor v loňském roce oslavil devadesát let existence a každoročně pořádá jednu z největších divadelních přehlídek v severních Čechách Českolipský divadelní podzim. Na blížící se festival plný překvapení se mohou milovníci divadla těšit od 10. do 14. října.