V hlavních rolích se představí manželská dvojice Veronika Žilková a Martin Stropnický, který inscenaci i režíroval.

Příběh je ve své podstatě jednoduchý, Luiza a Hugo se mohou chlubit patnácti lety společného života bez jediného mráčku a viditelných problémů. Může toto harmonické soužití, kterému se někdy poněkud ukvapeně říká „štěstí“, vyvolat po čase jistou „únavu“ a chuť na změnu? Bohužel ano. A kdo je tím vinen? Hugo říká, že Luiza. Luiza si myslí, že má veškeré důvody tvrdit, že Hugo.

A tak se Hugo pouští do těžkého boje se silným soupeřem: milencem své ženy. Volí rafinovanou a riskantní taktiku, jak získat svoji ženu zpět. Taktiku, která vedle své nesporné účinnosti skýtá celou řadu zapeklitých humorných situací. V dalších rolích se objeví Jan Šťastný, Klára Jandová nebo Agáta Hanychová.

Autorem scénáře je Sir William Douglas Home. Pocházel ze staré skotské šlechtické rodiny, která dala ostrovnímu politickému i společenskému životu mnoho osobností. Jeho starší bratr Sir Alec byl dokonce v letech 1963–1964 předsedou vlády Jejího Veličenstva. William to také zkoušel, a nikoliv bez úspěchu v politice, ale nakonec dostalo přednost divadlo. V duchu těch nejlepších tradic anglické komediografie napsal řadu významných her, z nichž se mnohé setkaly s mimořádným diváckým ohlasem.

Jednou z nejúspěšnějších je právě Kachna na pomerančích, kterou Jiráskovo divadlo v České Lípě uvádí 26. ledna v 19.30 hodin v rámci Divadelního klubu a vstupenky jsou v prodeji v pokladně kulturného domu Crystal každý všední den od 15 do 18 hodin.