David Koller dá svým fanouškům pozdní vánoční dárek v podobě koncertu. S Agon Orchestra dnes 29. prosince vystoupí od 20 hodin v Tipsport areně v Liberci. O koncertu a spolupráci s orchestrem povídal v rozhovoru.

V Liberci si zopakujete 29. prosince společný koncert s Agon Orchestra. Proč jste se rozhodli obnovit projekt pouze na jeden večer.

Slovo projekt je z angličtiny a já mu přesně nerozumím. Šlo nám o to, aby to bylo Concerto grosso, souboj dvou kapel, které si to rozdají na pódiu. Za Petrem Kofroňem (skladatelem, aranžérem, kapelníkem Agonu, pozn. red.) jsem s tímto nápadem přišel před třemi lety a až letos jsme vše zrealizovali. Petr Kofroň vše myslím netradičně napsal a posluchači, kteří znají naše písně se mohou s námi dostat na hudební výlet někam, kde ještě možná nebyli.

Proč padla volba na Liberec?

O to šlo a jsem rád z každého nového společného koncertu, protože je to i pro nás hudební zážitek. V Liberci se pro koncert rozhodl promotér většiny velkých koncertů Pavel Mikéz, se kterým se známe z řady společných akcí.

Chystáme také na jaře tento koncert v Bratislavě.

Bude se koncert v liberecké aréně lišit od jarních koncertů s Agon Orchestra, nebo půjde o zcela totožný program? Zazní například nějaké vánoční skladby?

Jde o stejný program. Musíte si představit že napsání aranžmá jedné skladby trvá od počátečního impulsu k rozepsání partitury i několik dnů. Medvídek je možná taková vánoční píseň.

Co vás na spolupráci s Agon Orchestra nejvíce bavilo a baví?

Agon Orchestra je sexy hudební skupina, která má vždy obsazení podle hudby, kterou hrají. V našem případě jde o moderní big band se smyčci. Hraje tam včetně nás pět bubeníků, patery klávesy, sampler, tři basy, tři kytary, dechy, smyčce a jsou to vybraní výborní muzikanti. Je to takový krásný závěr našeho hudebního roku, ve kterém jsme si zahráli bezmála šedesát koncertů.

Když jste koncerty s Agon Orchestra připravovali, stalo se, že jste zkoušeli společnou aranži pro některou z vašich písní a nakonec to nedopadlo a skladba ze společného repertoáru vypadla?

Myslím, že ne. Komunikovali jsme o repertoáru s Petrem Kofroněm před zkouškami. Jeho práce si velmi vážím. Předloni jsme s Petrem jako hudebním režisérem či producentem udělali naší poslední desku Teď a tady.

Na jaro 2013 chystáte akustické turné po českých a moravských divadlech. Na co se můžeme těšit?

Jde o zcela jiný přístup k písničkám. Oholíme je naopak o vše co není podstatné. Prostě jen akustické kytary, bicí, klavír a zpěv. Pochopitelně vše bude elektrifikované, bez toho už to snad nejde, a budeme hledat ten kořen, tu podstatu v našich písních. Pro mne byl nejzajímavější asi unplugged koncert Nirvany. Byl to ten na MTV úplně první. Ta expresivnost v podání je myslím pro diváka rozhodující. Ta interpretace.