Malí tanečníci, hudebníci, herci a herečky vystoupí na pódium a zažijí svých pět minut slávy. Někteří úplně poprvé. Umožní jim to festival Liberecká Mateřinka, která do Liberce zavítá již po šestnácté.

Každá škola má na své vystoupení pět minut, ve kterých musí přesvědčit diváky i porotu, že právě oni mají největší talent.

Letos se v oblastním kole předvede 17 mateřských škol z celého Libereckého kraje. „Jeden až dva vybrané soubory z oblastní přehlídky postupují do celostátního kola v Nymburce," informovala Vladimíra Jurigová, ředitelka Mateřské školy Korálek, s tím, že o vítězi nerozhodne dokonalost provedení, ale především originalita a výraznost.

Pro děti a jejich rodiče je festival zdrojem neopakovatelných zážitků, pro učitelky velmi přínosnou inspirací, pro odborníky ve školství nedostižným průřezem činností mateřských škol v České republice. „Hlavním cílem je přispívat k rozvoji osobnosti dítěte, zejména předškolního věku, s důrazem na tvořivost, aktivitu," vysvětluje význam akce Jurigová.

Mateřinka má v Liberci již svoji tradici, zejména kvůli tomu, že pomáhá upevňovat význam rodiny a napomáhat spolupráci mezi školou a rodinou.

Mateřinka 2013

Kdy: Sobota 16. března od 13 hodin

Kde: Základní umělecká škola, Frýdlantská ulice, Liberec