Divadelní svátek nabitý peckami čeká na konci října Českou Lípu. Domácí ochotníci pořádají po roce opět Českolipský divadelní podzim. Po jeho restartu před dvěma lety pro něj znovu vybrali nejlepší inscenace z letošních divadelních přehlídek.

Čtyřdenní festival odstartuje ve středu 29. října. „Zahajovací Zmrazovač byl na Jiráskově Hronově suverénně nejúspěšnějším. Celé divadlo na konci tleskalo ve stoje. Stejně tak na stejné přehlídce dopadlo i představení Všechno není košér našich kamarádů z Rádobydivadla Klapý. Jsou to dvě nejlepší inscenace z přehlídky těch nejlepších, takže letošní Českolipský divadelní podzim bude opravdu svátkem kvalitního divadla," říká za organizátory z DK Jirásek Dita Krčmářová.

Divadelníky z Kuksu Geisslers Hofcomoedianten objevili Českolipští zase na národní přehlídce, kde poloprofesionální soubor vystupoval coby host. Jejich barokní podání Romea a Julie vzbudilo také obrovský rozruch. I proto teď budou k vidění v Lípě.

Z Prahy přijede také ženská část Studia DAMÚZA se storytellingovým představením o manželkách státníků. „Pozvali jsme je, abychom lidem ukázali zase jiný druh divadla," vysvětluje Krčmářová.

Domácí Jirásek letos nevyšperkuje program přehlídky premiérou nové inscenace (ta se ještě zkouší), ale divákům tuto absenci vynahradí mnohonásobně. Třeba společným představením s Divadelním klubem mladých Škola základ života, kde se českolipští bardi jako Karel Bělohubý a spol. potkají s místním divadelním potěrem, a také promítáním skoro už 20 let staré a slavné „klapkoviny" Sen v noci svatojánské.

„Získali jsme představení i pro studenty, ale zaujmout chceme všechny generace"

Členové DK Jirásek při natáčení spotu k 38. ročníku Českolipského divadelního podzimu.Do startu Českolipského divadelního podzimu zbývá něco přes týden. O zajímavostech letošního ročníku jsme si povídali se členkou souboru DK Jirásek a jednou z organizátorek přehlídky Ditou Krčmářovou.

Zaujalo mě, že představení Romeo a Julie (ve)dle Romia und Juliety se bude letos hrát nejen klasicky večer, ale také pro školy dopoledne.
Tu inscenaci jsme viděli na přehlídce ve Volyni a naprosto nás nadchlo to, jakým způsobem se dá dělat taková klasika, jakou Romeo a Julie je. Zvedalo nás to ze židlí, neskutečně jsme se bavili. Je to precizní představení a to, že jsme to představení získali i pro studenty, z toho máme největší radost.

Pro herce to asi bude pořádný zápřah.
Naplnili jsme představení od 9 i od 11 hodin. Chtěla bych moc poděkovat školám, které vlastně naši přehlídku podpoří návštěvností. Přijdou se podívat studenti ze středních škol i z 8. a 9. ročníků základních škol.
Pokud jde o večerní představení této inscenace, tak bych chtěla moc pozvat především rodiče s dětmi. Některé knížky z povinné četby si člověk nepřečte, ale může je vidět v divadelním zpracování a z divadla si je také zapamatuje a může se mu to hodit třeba k maturitě. Tohle představení by mladí měli vidět. Ale bavit se u toho určitě budou všechny generace.

Co je letošní novinkou festivalu?
Letos nově nabízíme akci 3+1. Jsou celkem čtyři večerní představení a když si někdo v předprodeji koupí vstupenky na všechny čtyři, tak jednu má zdarma. Bude mít čtyři vstupenky za cenu tří, tedy za tři sta korun.
Zajímavostí, i když ne novinkou, je to, že opět budou v prodeji tašky Českolipského divadelního podzimu. A bude probíhat soutěž Od podzimu do podzimu, ve které nám lidé mohou posílat fotky z nejrůznějších míst, kde se s naší taškou vyfotili. Mohou s ní přes léto cestovat nebo vymyslet nějaké netradiční snímky. Příští rok z nejlepších vylosujeme tři výherce, kteří budou mít na ČDP 2015 vstup zdarma.

PROGRAM

Il Congelatore Zmrazovač
středa 29. října od 19.00
Hraje: Kočovné divadlo Ad Hoc
Nejúspěšnější představení celonárodní divadelní přehlídky, prestižního Jiráskova Hronova 2014. Divadelní hra vtáhne publikum do USA za podivných časů prohibice. Ve třech jednáních vypráví o osudech dobře etablovaného mafiánského klanu a sleduje cesty přistěhovalců v Novém světě. Komediální „opera mafia" plná napětí a morálních dilemat je prošpikována hudebním géniem Verdiho, Pucciniho a dalších mistrů. Romance a akce, živý orchestr, mrtvé mrtvoly. Přežijte v časech kmotrů a možná přijde i happy end.

Romeo a Julie (ve)dle Romia und Juliety.Romeo a Julie (ve)dle Romia und Juliety
čtvrtek 30. října od 19.00
Kdo hraje: Geisslers Hofcomoedianten, Kuks
Barokní přepis proslulé Shakespearovy hry The tragedy of Romeo and Juliet v nastudování Geisslers Hofcomoedianten z Kuksu. Opulentně sousedská úprava slavné tragédie, ve které se sváří rodiny Mundigů a Kapoletů, tragično s komičnem, cit a pragmatismus, pohyb a slova, postupy barokního a alžbětinského divadla. Poloprofesionální soubor vytvořil jednu z nejhravějších a divadelně nejkouzelnějších představení, která jsou viděna během posledních let na českých jevištích. Představení se hraje i dopoledne pro střední školy.

Všechno není košér
pátek 31. října od 19.00
Kdo hraje: Rádobydivadlo Klapý
Druhé nejúspěšnější představení Jiráskova Hronova 2014 je příběhem chudého židovského mlékaře, který se snaží provdat své dcery, jež ovšem mají o ženiších vybraných otcem zcela jiné představy. Židovská povídka byla mnohokrát úspěšně zdramatizována a také podle ní vznikl divadelní a posléze i filmový muzikál Šumař na střeše. Střet světa dospívajícího mládí, které chce o svém osudu rozhodovat samo a letitých tradic a představ dospělých, kde nakonec obě strany musí dospět k nějakému kompromisu, baví i dojímá diváky na celém světě už více než půl století.

První dáma platí, druhá leze z gatí.První dáma platí, druhá leze z gatí
sobota 1. listopadu od 16.00
Kdo hraje: Studio DAMÚZA Praha
Autorský projekt vytvořený metodou vyprávění příběhů tedy formou storytellingu představuje na jednom jevišti osudy prvních dam významných státníků. Ženy ve stínu svých mužů, ženy vedoucí své muže, ženy (bez)mocné Eva Braunová, Jacqueline Kennedyová Onassisová, Ťiang Čching. Inscenace, v níž herečky přestávají hrát a stávají se autorkami a vypravěčkami příběhů.

Škola základ života
sobota 1. listopadu od 19.00
Kdo hraje: DK Jirásek Česká Lípa
 „Druh zvaný člověk školní je znám dosud velmi chatrně a popisován venkoncem neodborně(…)," praví Jaroslav Žák ve své proslulé „přírodopisné studii" Študáci a kantoři. Konfrontaci těchto protichůdných skupin Homo sapiens si vzal na paškál Divadelní klub mladých za vydatného přispění členů DK Jirásek a vzniklo historicky zatím největší spojení obou těchto souborů na jednom jevišti. Hra je doplněná živě hranými a zpívanými swingovými melodiemi z období 30. let.

Vstupenky jsou k dostání v pokladně KD Crystal v České Lípě nebo na www.clvstupenka.cz

Odehraje se také:výstava: Dvojí malířský flirt (V. Zborníková, R. Grolmusová, vernisáž ve středu 29. října od 18 hodin ve foyer Jiráskova divadla)
promítání: Sen v noci svatojánské (projekce záznamu slavného představení DKJ z pol. 90. let, pátek 31. října ve 22 hodin, po představení v divadle)
tvůrčí dílna: Keramika (v sobotu 1. listopadu od 9.30 hodin v DDM Libertin pod vedením V. Zborníkové)
pohádka pro děti: Měla babka čtyři jabka (hraje DS Vojan z Libice nad Cidlinou, sobota 1. 11. od 14 hodin v Jiráskově divadle)
koncert: Michal Vaněk & jazz trio (sobota 1. listopadu v Jiráskově divadle od 22 hodin)