Městské divadlo v Novém Boru zahájí 23. září letošní divadelní sezonu hrou Manželský poker. Francouzská komedie Marca Camolettiho přibližuje situace v životě, kdy jsou vyloženy karty na stůl, a rozehrává se zábavná partie vztahů. V hlavní roli se představí Jiří Langmajer, Adéla Gondíková, Petr Stach a další.

O dva dny později zavítá do novoborského divadla zpěvačka a skladatelka Radůza s kapelou. Na jejím koncertě, který je vždy plný emocí, zazní písně z nového alba Gaia.

Měsíc říjen bude doslova nabitý kulturou. Adaptaci slavné prózy Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky přiveze Mladoboleslavské divadlo. V hlavní roli se představí Matouš Ruml, držitel divadelní ceny Thálie, televizním diváků známý ze seriálu Comeback.

Slovenský pop

Na akustický koncert úspěšné slovenské pop rockové kapely No name se mohou diváci těšit 15. října. Vstupenky jsou v předprodeji už nyní. Hudební skupina si před časem splnila muzikantský sen a odehrála akustický koncert pro TV Óčko. Ten spustil nečekaný zájem diváků. „Akustickou verzi našich písní jsme si nechávali na správný čas, protože jsme takové zpracování považovali za jakýsi „náboj", který je možné v rámci kariéry vypálit jen málokdy. No, a počkat si na ten správný čas se vyplatilo," říká spokojeně šéf skupiny Igor Timko.

Slet bubeníků v Novém Boru.Slet bubeníků bude letos opět jediný v republice uspořádán jako dvojkoncert. Na letošním třináctém ročníku zazní rytmy od pouští Rudého moře, přes Dunaj až k Vltavě. All Star bubenický tým tvoří opět špičkoví hudebníci tří kontinentů: Pavel Fajt, Pavel Koudelka, Miloš Vacík, Ephraim Goldin, Alex Bershadsky, Tomáš Rendl, Liron Meyuhas.

Zatímco světová politika či různá hnutí jsou schopna lidstvo rozdělovat, hudebníci se naopak snaží lidi spojovat silou hudby a chtějí světu ukázat, že ač pochází z různých kořenů, z různých zemí a etnik, mají společný jazyk, kterým překonávají bariéry. Tím jazykem je hudba. A rytmus.

Koncert pro děti

V úterý 21. října předvedou strhující herecký a taneční výkon Chantal Poullain a Pavel Kříž v představení divadla Ungelt: Šest tanečních hodin v šesti týdnech.

Konec babího léta pak bude ve znamení gospelových melodií a dobročinnosti. V kostele se uskuteční charitativní koncert ve prospěch dětského domova v Krompachu, na němž bez nároku na honorář vystoupí Zuzana Stirská a Fine Gospel Time.

V novoborském divadle také vyvrcholí Mezinárodní hudební festival Lípa Muzika závěrečným koncertem z Nového světa v podání Pražské filharmonie a předního německého klavíristy Gerharda Oppitze. Tento koncert je zde za podpory města Nový Bor pořádán také při příležitosti oslav 96. výročí založení Československé republiky.

Jako tradičně se uskuteční i varhanní koncert v rámci Českého varhanního festivalu, chybět nebudou swingové večery v podání Pavla Větrovce, přednášky o historii a řada zajímavých výstav.

Divákům chceme představit také slovenskou divadelní tvorbu, která je mimořádná a posledních pár let se na ni neprávem zapomíná. Listopad nám tak přinese skvělé bratislavské divadlo s hrou Mandarínková izba v hlavní roli s Marošem Kramárem.

Legendární skladby zazní na koncertě Michala Prokopa s kapelou Framus Five a prosincový vánoční koncert rozehraje orchestr Václava Hybše s hostem Věrou Martinovou.

Aktuální program novoborského divadla je zveřejněn na www.kulturanb.cz/divadlo. Vstupenky je možné zakoupit na šesti předprodejních místech v Novém Boru i v České Lípě nebo on-line na www.disdata.cz. V letošní sezóně mohou diváci také využít, díky věrnostnímu Klubu Kultury, řadu výhod a slev.

Ilona Rejholcová