Jedna z nejznámějších románových a dnes už filmových postav z pera autorky J. K. Rowlingové, která jeho příběhy psala na samém počátku de facto do šuplíku, je dnes totiž považována za naprostý fenomén.

Čarodějný učeň Harry Potter a jeho přátele mají miliony či spíše stamilióny fanoušků po celém světě. Současně jsou dost možná i výzvou řadě knižních vydavatelů i pedagogům, že pokud chtějí děti přimět číst, možná by neměly podceňovat jejich smysl pro fantazii a nebát se místo zavedených jmen či přeceňovaných autorit občas sáhnout i po skrytých literárních talentech třeba i takříkajíc z ulice, což byl ostatně případ právě Rowlingové.

Ta o Harry Potterovi napsala celkem sedm knih a všechny její příběhy byly nakonec také zfilmované včetně posledního, který však na stříbrné plátno museli filmoví tvůrci přenést ve dvou dílech.

Českolipské půlnoční premiéry

A ten poslední dnes konečně dorazí i do České Lípy a Nového Boru ve své premiéře, kterou od té londýnské dělí jen pár dní.

V Novoborském kině se uskuteční v rámci světové premiéry mimořádná půlnoční projekce druhé části Harryho Poterra a relikvie smrti ve 3D. Pro ty, kteří chtějí vidět film jako první a obě části v celku mají možnost už ve středu 13. července od 21 hodin, kdy začne první část filmu a následuje 14. července v 00:01 druhá část. Městské kino pro diváky na tuto příležitost připravilo cenově výhodné vstupné. Vzhledem k tomu, že film trvá 275 minut, budou mít diváci možnost občerstvit se v Music Sun clubu v kině.

Ve čtvrtek minutu po půlnoci začne promítání filmového hitu také v kině Crystal v České Lípě. Druhá část filmové podoby posledního dílu bestselleru J.K.Rowlingové bude v českolipském kině dále k vidění až do neděle 24. července v 17.00 a 20.00.

Velkolepá tečka

Obsahově pak samozřejmě pokračování Relikvií smrti navazuje na předcházející události, po kterých mají Harry Potter (Daniel Radcliffe) a jeho přátelé Hermiona Grangerová (Emma Watsonová) a Ron Weasley (Rupert Grint) již část svého nebezpečného putování za sebou. Několik viteálů je zničeno, ale několik z nich stále přežívá kdesi ve světě. Proto může zlovolný Voldemort (Ralph Fiennes) pronásledovat své nepřátele a společně se svými přívrženci směřovat k ovládnutí světa. Harry a jeho přátelé, podporovaní neúnavným odbojem v Bradavicích, se však nevzdávají a vše spěje k závěrečné a rozhodující bitvě.

Harry říká: Nejlepší z celé série

Malí, ale i velcí diváci se tak mají vskutku na co těšit, neboť jak v britském tisku uvedl představitel ústřední role Harryho Pottera Daniel Radcliffe: „Druhá část Relikvií je bezpečně nejlepším filmem celé série.“ V tom ostatně veřejnost utvrdili i ohlasy britských filmových recenzentů, kteří jej současně neomezují nálepkou dětského filmu, ale zcela seriózně doporučují i jako velmi podnětný či dokonce svým morálním posláním žádoucí pro dospělé publikum.