Steven Severin, britský muzikant, zakládající člen legendárních Siouxsie and The Banshees, výrazný skladatel filmové a ambientní hudby, vystoupí ve středu 23. února od 20.00 hodin se svým hudebním doprovodem k projekci avantgardního filmu Blood of a Poet (Krev básníka) od režiséra Jeana Cocteau v jabloneckém kině Junior.

„Jedná se o jedno ze čtyř uvedení multimediálního projektu v České republice a jsme moc rádi, že se nám toto jedinečné vystoupení podařilo získat pro diváky v Jablonci,” dodala vedoucí jabloneckých kin Naďa Hetešová.

Steven Severin na území republiky vystupuje nejdříve v pondělí v pražském NoD, ale navštíví po Jablonci také například boskovické kino Panorama. I pro tamní diváky půjde o ojedinělou událost. Pak zamíří na Slovensko. Celkem má v Evropě více než osm zastávek, na kterých bude prezentovat svůj soundtrack k avangardnímu němému filmu od legendárního francouzského režiséra.

Snímek Blood of a Poet je jedním z prvních Cocteauových filmů. Jedná se u surrealistickou, hluboce vnitřní a intimní látku, jež se mimo jiné stala i předmětem psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Originální název pro film je Le Sang d'un poete. Jean Cocteau jej natočil v roce 1930.

Film Krev básníka, stejně jako další z trilogie, nebyl nikdy určen k masové produkci. Jde o velmi intimní zpověď plnou metafor. Tento film je těžké vyprávět a musí se osobně prožít. Snad právě proto si ho anglický hudebník Steven Severin vybral pro svůj multimediální projekt. V kombinaci s jeho současnou, velmi zahloubanou, místy apokalyptickou hudbou bude stát určitě za to.

Steven Severin v září 1976 založil společně se svojí tehdejší partnerkou Siouxsie Sioux kapelu Siouxsie And The Banshees. Po dvacet let se The Banshees ubírali po jedinečné, novátorské cestě, až se nakonec v roce 1996 rozešli.

Od té doby Steven Severin pracoval na celé řadě hudebních projektů pro film, taneční představení, televizi a divadlo. Na své hudební dráze přeťal cesty osobnostem jako John Cale, Alan Moore, Jarboe, Lydia Lunch, Marc Almond či Merc Cunningham a ozvučování němých filmů se věnuje od roku 2008.