Vodník Čochtan pátrající po hrnci zlata, hubatá Káča i zlotřilý senátor. K tomu samozřejmě legendární melodie a propracovaná taneční čísla. V libereckém Šaldově divadle má dnes večer premiéru slavný muzikál Divotvorný hrnec. Pro zdejší scénu jej zpracovalo ověřené rodinné duo otce a syna Křížových, kteří už pro liberecké publikum připravili například oblíbenou hudební inscenaci Sugar.

Workoutové hřiště. Ilustrační foto
Na Špičáku bude nové hřiště

„Představení jsme připravovali delší dobu a rozhodli jsme se pro českou verzi na místo původní irské. Šli jsme tedy werichovskou cestou,“ sdělil před premiérou režisér Oldřich Kříž, který zároveň upozornil, že po hudební stránce si ale vyžádali materiály přímo z Brodwaye. „Je paradoxní, že v Čechách je tento muzikál populárnější než v samotné Americe, kde jsou slavné především jednotlivé písně,“ poznamenal Jan Kříž, představitel Woodyho a také autor scény.

Vzhledem k tomu, že původní text dvojice V+W je přece jen trochu postižen dobou svého vzniku, inscenátoři hru proškrtali. „Přestože je to krásný text, museli jsme jej malinko zbavit nánosu padesáti let socializace a kolektivizace,“ vysvětlil režisér s tím, že forbíny, v nichž slavné duo glosovalo tehdejší dění, nahradily aktuální narážky.

Nejtěžší úkol stál ale před představitelem vodníka Čochtana Petrem Jeništou, který v libereckém divadle hostuje. „Doufám, že se pan Werich v hrobě příliš neotáčí,“ svěřil se s úsměvem Jeništa, který se dále přiznal, že se svého slavného předchůdce nesnaží imitovat, ale zvolil vlastní pojetí.

Atmosféra v hledišti při ODM.
Olympiádu dětí a mládeže pomůže uspořádat 500 dobrovolníků

I další hlavní role obsadili tvůrci hostujícími herci. Jako Káča hraje a zpívá Marie Křížková, manželka hlavního hrdiny, a jako její otec se představí známý herec Vladimír Kratina. Příležitost dostali v muzikálu i členové libereckého divadla. Martin Polách ztvárnil zlovolného senátora Randalla a nová šéfka libereckého baletu Marika Hanousková se ujala postavy okouzlující Susan.

Nemalou roli hrají v představení také dětští představitelé, které našli tvůrci v konkurzu. „Měli jsme z čeho vybírat. Nejméně třicet dětí bylo výborných,“ pochvaloval si režisér s tím, že raději volili mladší děti, aby jim během repríz neodrostly.

Slavné dílo
Americký muzikál Divotvorný hrnec měl na Brodwayi premiéru v roce 1947, v obnoveném Osvobozeném divadle jen o rok později. Proslavila jej také filmová verze z roku 1968 s Fredem Astairem a Petulou Clark.