Čtyři pódia, 26 kapel, dýdžejové, výtvarníci, čajovna a stovky lidí. To všechno bylo k vidění na českolipském hudebním festivalu Všudybud, který se v sobotu konal v prostorách klášterní zahrady a Kulturního domu Crystal v České Lípě.

Počasí organizátorům přálo, nabídka hudebních žánrů byla jako vždy pestrá a každý si přišel na své. Na pódiích zahrály nejen místní kapely, jejich produkci okořenily také skupiny třeba z Prahy nebo z Brna. Celý areál ovládla víkendová pohoda a návštěvníci si vystoupení jednotlivých interpretů užívali naplno.

Na festival přišli nejen jeho věrní fanoušci, Všudybud si jako svůj sobotní program vybraly i desítky lidí, kteří na něm byli poprvé.„O festivalu jsme slyšeli od známých. Vypravili jsme se na něj a určitě nelitujeme. Slyšeli jsme spoustu kapel poprvé, ale líbily se nám. Navíc ze všech lidí na akci bylo cítit, že si Všudybud přišli užít a ne dělat problémy. Všude byla cítit neskutečná pohoda," svěřila se se svými dojmy Lucie Vokounová ze Skalice u Č. Lípy.

Osmý ročník hudebního festivalu Všudybud.Hned u vchodu vybavili pokladníci příchozí páskou na ruku a podrobným programem. Za vstupenku návštěvníci zaplatili 200 korun, v předprodeji byly lístky o 50 korun levnější. Hudební produkce začala už v jednu hodinu odpoledne na hlavním pódiu v amfiteátru.

K dispozici pak byla další dvě pódia, která se s amfiteátrem střídala. Jakmile dohrál interpret na jednom, odstartovala muzika na dalším. Užívat si nejrůznějších hudebních žánrů mohli lidé až téměř do dvou hodin po půlnoci, v klubu v prvním patře KD Crystal se hrálo až do pěti do rána.

Jako první se posluchačům představila českolipská kapela Pupíček. Tu na hlavním pódiu v amfiteátru vystřídali například rovněž českolipští Solaris, VyjakoMy nebo Lingers. Poslední jmenovaní jsou jedinou kapelou, která se zúčastnila všech osmi ročníků Všudybudu.

Program na pódiu v zahradě zahájil František Řezníček ve tři čtvrtě na dvě. Veškerá produkce v této části festivalu se zaměřila především na muziku, při které si mohli příchozí pořádně zařádit. K tomu jim dále zahráli například českolipští Papír, sklo, plasty, Taste of Shards, legenda Scream of the Lambs a veselí Los Chuperos. Ti vyvolali okolo půlnoci davové šílenství. Při jejich koncertě nebyl nikdo, kdo by se alespoň nepohupoval do rytmu. Program v zahradě ještě okořenila pražská kapela Rocket Dogz a Květy, kteří přijeli z Brna.

Přijel až z Londýna

V alternativním duchu se nesla produkce na pódiu na střeše KD Crystal. Tu svým koncertem zahájili českolipští Kru-kry, dál se představili novoborští LKP, B4 nebo raper Cavalier. Neskutečnou šou pak předvedla pražská kapela Vložte kočku! Potěšit posluchače svým sametovým hlasem přijel také Ben Barrit až z Londýna.

Kromě muziky si mohli návštěvníci nechat potisknout tričko ve stánku výtvarné skupiny Samoseto, zajít do čajovny nebo ochutnat slivovicovou zmrzlinu.

„Snažíme se, aby na Všudybudu byly především místní kapely. Ty potom doplňujeme o hosty z jiných měst. Chceme, aby festival byl multižánrový a podle toho skupiny vybíráme," řekl Štěpán Kňákal z Klubu Progres, jehož členové festival Všudybud pořádají.

Všudybud se poprvé konal v roce 2005, tehdy ještě na vodním hradě Lipý. V klášterní zahradě a KD Crystal letos festival proběhl už počtvrté. Kromě června se koná vždy ještě těsně před Vánoci.

„Organizátorům z klubu Progres poskytujeme prostory, vybavení, zázemí. Chceme podporovat tyto alternativní žánry, protože určitě stojí za povšimnutí," podotkl Petr Novák, ředitel příspěvkové organizace Kultura Česká Lípa. Ta je společně s Vlastivědným muzeem a městem Česká Lípa partnerem akce.