Ze třech unikátních pódií v areálu českolipského vodního hradu bude během nadcházejícího pátku a soboty návštěvníkům hrát na čtyřicet uskupení.

Jako každý rok si pořadatelé připravili plno novinek, jednou z nejviditelnějších bude Geodome, zbrusu nová stage v obří, oku podobné kopuli o průměru třináct metrů. Takzvané „trubkárium“ bude umístěno hned vedle vchodu do areálu.

11. ročník festivalu Všudybud.
OBRAZEM: Všudybud nabídl pestrý žánrový koktejl

„Je to jeden z největších Geodomů, který si můžete v Česku objednat, bude to hezky vidět z hlavní silnice, tak snad nezpůsobíme žádné dopravní komplikace,“ vtipkuje jeden z pořadatelů festivalu Ondřej Víteček.

Každoročně se na festivalu „zabydlí“ i některá z charit. Letos tu proběhne sbírka tábornického vybavení pro děti z novoborského nízkoprahového zařízení Vafle. Ty budou vděčné za každý darovaný spacák, stan, deku nebo třeba karimatku, se kterými pak v létě vyrazí na takzvanou „pobytovku“.

Na českolipském vodním hradě se odehrál dvanáctý ročník kulturního svátku jménem Všudybud.
Na Všudybud nakonec ani nekáplo

„Pobytovka je pro děti často prvním výletem v životě. Poznávají svůj kraj, zažívají dobrodružství, hrají si a soutěží,“ popisuje Jana Matyášová z organizace Rodina v centru, pod kterou Vafle spadá. Často jde o děti z problematických rodin, které navštíví hrad, zámek, nebo třeba ZOO úplně poprvé v životě. Tábornické vybavení mohou darovat i lidé, kteří festival nenavštíví, lze je předat přímo u brány.

VSTUP NA JEDEN DEN

Letos je pro zájemce k dispozici i jednodenní vstupné. „Věříme, že když někomu nějaká kapela přijde divná, na další scéně nalezne nějakou žánrovou alternativu a nebo mu to 'trápení' za tři čtvrtě hodiny skončí. Máme dohromady 37 interpretů jen v hlavním programu,“ říká dramaturg festivalu Jiří Gottlieber.

První ročník hudebního festivalu Letiště 2018.
FOTO: Českolipské letiště ožilo festivalem

Hlavním letošním tahákem bude kapela -123 minut, která letos pod delší době vyrazila na turné. Mezi další interprety patří hvězdy současné klubové i festivalové scény. „Letos poprvé v České Lípě představíme kapelu Please The Trees, v čele s Václavem Havelkou. To je člověk, který se podílí na jakémkoliv velkém festivalu, který znáte. Pro nás to bude velký křest ohněm, protože přijede profík, který je zvyklý z pořádání ohromných akcí, ale zároveň dělá i skvělou muziku,“ podotýká Gottlieber.

Ze Slovenska přijedou Nvmeri, kteří loni získali jednu z nejzásadnějších tamních ocenění, Cenu hudební kritiky. Českolipský rodák Jakub König zase představí svůj čtrnáctičlenný ansámbl významných alternativních muzikantů, se kterým objíždí celou republiku.

Devítiletý Dominik žije jen s babičkou, která ho má ve své péči.
Sbírka pro Dominika vynesla zatím před 50 000 korun

Až několik tisíc jednorázových kelímků každoročně spotřebují jen samotní návštěvníci Všudybudu. Pořadatelé z příznačně pojmenovaného klubu Progres vyslyšeli podněty návštěvníků i vlastního svědomí a pro letošek pokusně zavedli systém vratných kelímků na nápoje. Ty si po skončení festivalu jejich nájemce odveze, umyje a příště je pošle třeba zase na jinou akci.