Mezinárodní hudební festival Lípa Musica ve spolupráci s Českou filharmonií podporuje v letošním roce projekt Romano drom. Jeho myšlenkou je zviditelnit situaci romských dětí žijících na východním Slovensku, ale i v České republice, a letos se představí také v Novém Boru.

„Cílem projektu je naučit děti, že talent nestačí, že je potřeba ho rozvíjet a tvrdě na sobě pracovat. Učíme je, že jako Romové mohou být nejen ocenění, ale i přijatí společností. Získávají tak sebedůvěru, která je důležitá pro osobní růst. Zároveň motivují i své vrstevníky. Záleží nám na tom, abychom tvořili vzory," vysvětluje Ida Kelarová, vůdčí osobnost projektu a ředitelka organizačního spolku Miret.

Letní škola Romano drom je již tradiční, deset let trvající projekt, který přivádí dohromady mnoho desítek romských dětí z Čech i ze Slovenska. Tyto děti na sobě pod vedením Idy Kelarové, včetně svých úspěšných vrstevníků ze sboru Čhavorenge, a také filharmoniků několik týdnů pracují. Zpívají, tančí, učí se o své kultuře a osvojují si disciplínu, aby pak svou práci zúročily v řadě koncertů. V minulých letech to bylo nejen v Rudolfinu či na Hradčanském náměstí s Českou filharmonií, ale především v místech, z nichž většina z dětí nebo jejich rodičů pochází v sociálně vyloučených osadách, v ghettech východního Slovenska.

Poprvé na severu Čech

Po dvou letních pobytech na východním Slovensku s koncerty přímo v romských osadách se letos organizátoři rozhodli strávit první dva srpnové týdny v severních Čechách, konkrétně v Jiřetíně pod Jedlovou na Šluknovsku. Letní škola Romano drom (v překladu Romská cesta) je určená pro vybrané talentované romské děti ve věku 12 18 let ze sociálně slabých rodin. V letošním roce se letní školy Romano drom zúčastní 60 dětí, které byly vybrány po celé České a Slovenské republice během březnových a dubnových konkurzů.

Zúčastněné děti a mladí lidé mají možnost potkat se s romskými i neromskými odborníky z různých oborů. Součástí školy jsou i specializované workshopy zaměřené na romskou historii, kulturní tradice a současné problémy každodenního života. Čeká je sborový zpěv, tradiční romský tanec a, poznají tak blíže romskou kulturu, svou identitu a kořeny, z nichž vycházejí. Účastníky ovšem čekají i mnohé další vzdělávací aktivity. Lekce angličtiny, lekce capoeiry. divadelní workshopy nebo hodiny jógy.

Letní školu Romano drom zakončí tři open-air koncerty pro místní posluchače na severu Čech, a to v úterý 9. 8. Letním kině v Novém Boru, následující den v Rumburku (Lužické náměstí) a 11. 8. v Děčíně (Zámecké zahrady). Na koncertech spolu s Idou Kelarovou, jejím uměleckým týmem, členy České filharmonie a sborem Čhavorenge vystoupí také místní neromské děti.